Czy mięso z grilla jest szkodliwe? 5 zasad zdrowego grillowania (WAŻNE, zapamiętaj!)

Oto, co powinniśmy zrobić, aby jedzenie potraw z rusztu nie zakończyło się groźnym zatruciem.
Czy mięso z grilla jest szkodliwe? 5 zasad zdrowego grillowania (WAŻNE, zapamiętaj!)
11.06.2012

Moda na grillowanie już na dobre zapanowała w naszym kraju. Jak Polska długa i szeroka, każdy z nas wraz z nastaniem ciepłych dni marzy o potrawach z rusztu. Pochłonięci przygotowywaniem pieczonych przysmaków zapominamy jednak o pewnej istotnej kwestii.

Nieumiejętne przygotowywanie grillowych posiłków może skończyć się poważnymi kłopotami ze zdrowiem. Zatrucie pokarmowe to tylko jedna z możliwości. Tak naprawdę zagrożeń jest znacznie więcej. O czym więc powinniśmy pamiętać, aby jedzenie posiłków w ogrodzie nie zakończyło się katastrofą?

Po pierwsze: Unikaj sztucznych rozpałek

Wiele z nich podczas spalania wydziela substancje rakotwórcze. Lepiej więc do rozgrzania rusztu stosować jedynie naturalne materiały, takie jak chociażby zwykły, szary papier.

Po drugie: Używaj specjalnych tacek do pieczenia

Nie dopuszczaj do tego, aby tłuszcz z mięsa kapał na ogień. Jego zwęglone, trujące cząsteczki unoszą się z dymem i przywierają do mięsa.

Mięso z grilla

Po trzecie: Nie jedz mocno przypieczonych potraw

Przypalone mięso jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Naukowcy twierdzą, że zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór.

Po czwarte: Zwróć uwagę, czy potrawy nie są surowe

Tak samo jak nazbyt zwęglone, tak i niedopieczone potrawy mogą przyczynić się do wielu nieprzyjemnych dolegliwości zdrowotnych. Tak naprawdę niewiele trzeba, aby doprowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego.

Po piąte: Nie kupuj gotowych przypraw i marynat do mięsa

Zawierają bardzo dużo soli, jak i innych sztucznych polepszaczy smaku. Lepiej do pieczenia wykorzystać własne zioła i przyprawy. Będą zdrowsze i bardziej aromatyczne.

Alicja Piechowicz

Zobacz także:

Żywieniowy przełom: Sól jednak jest zdrowa?

Pora obalić kolejny dietetyczny mit. Co jest gorsze - nadmiar soli czy jej niedobór? Co szybciej zabija?

Mango na cenzurowanym: Niby owoc, ale tuczy jak słodycze. Co takiego w nim jest?

Dietetycy bija na alarm!

Komentarze (10)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 11.06.2012 21:35
Ludzie powiedzcie mi co w końcu można jeść? Bo wychodzi na to,że wszystko jest szkodliwe i niezdrowe i powoduje raka :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.06.2012 17:32
a warzywa nawożone końskim szczochem na pewno są najzdrowsze :) poza tym teraz nie ma nawet zdrowych warzyw wszytsko jest nafaszerowane chemią.
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 11.06.2012 17:16
Powiem wam tak , odkąd poczułam rozpałkę gdy jadłam mięso z grilla to... nigdy już więcej tego nie rusze
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.06.2012 15:11
Po szóste: mięso w ogóle jest niezdrowe. Zwierzęta faszerowane nie wiadomo czym zeby jak najszybciej przybrać na masie i karmione takimi ilościami paszy ze zamiast tego mozna by wyżywić głodujące regiony świata. Dlatego najlepiej - najzdrowiej- najsmaczniej grilować warzywa! takie jak: cukinia, papryka, cebula, ziemniaki. mmmm
zobacz odpowiedzi (4)
Anonim (Ocena: 5) 11.06.2012 11:16
NIC NOWEGO
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo