Cukier cukrowi nierówny: Niektóre substancje słodzące otępiają nasz mózg! KTÓRE?

Jaki rodzaj cukru wyeliminować ze swojej diety?
Cukier cukrowi nierówny: Niektóre substancje słodzące otępiają nasz mózg! KTÓRE?
19.05.2012

Cukier to biała śmierć! Pewnie niejedna z nas spotkała się z tym powiedzeniem. Nie ma się zresztą co dziwić, przecież o zgubnym działaniu cukru wiadomo już od dawna.

Ostatnio jednak okazało się, że pewna substancja słodząca działa na nasz organizm dużo bardziej szkodliwie, niż wszystkie inne. O jaki produkt chodzi?

Naszym wrogiem numer jeden jest tzw. fruktoza spożywcza. Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego udowodnili właśnie, że substancja ta, jak żadna inna, otępia nasz mózg. Powoduje problemy z pamięcią i koncentracją.

Dodawany do wielu produktów spożywczych sztuczny cukier spowalnia pracę naszego układu nerwowego. Co najgorsze jednak, fruktoza, w przeciwieństwie do glukozy, nie rozkłada się pod hormonów. Najczęściej po prostu od razu zamienia się tłuszcz!

Michalina Żebrowska

Zobacz także:

Jedzenie dobre na sen

Nie każda z nas ma to szczęście, że zasypia natychmiast i śpi smacznie do samego ranka.

Zasada TRZECH SEKUND: Czy można zjeść produkty, które spadły nam na podłogę?

Jak szybko zarazki wskakują na jedzenie?

Komentarze (13)

Ocena: 5 / 5
marzena (Ocena: 5) 06.11.2015 12:49
ja zamieniłam zwykły cukier na ksylitol oleofarmu i szczerze mówiąc jest tak samo słodki a ma znacznie mniej kalorii :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 04.07.2012 18:19
tu pisze o fruktozie spozywczej a wiec np Syrop glukozowo-fruktozowy – oczyszczony i zagęszczony wodny roztwór produktów hydrolizy węglowodanów(kontorwersyjny dodatek do produktow). a Ty osle jak studiujesz to naucz sie czytac ze zrozumieniem matole
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 02.06.2012 18:19
Aspartam jest numerem jeden !!!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 20.05.2012 02:07
CO ZA BREDNIE!!!! Fruktoza zamieni się w tłuszcz? HAHAHA! Studiuję kierunek związany z żywieniem i szkoda słów mi na te bzdury naskrobane powyżej!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 20.05.2012 00:23
glukoza i fruktoza to izomery, mówi Pani to coś, Pani Michalino? Pani artykuł, jak zwykle amatorski.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo