Czym nas karmią fast foody?

Ludzkie włosy, piasek, silikon – to tylko niektóre składniki naszych ulubionych przekąsek.
Czym nas karmią fast foody?
22.02.2012

Kto z nas przynajmniej raz w życiu nie był w McDonald’sie, KFC, Pizza Hut albo nie próbował kebabów? Tanie, cieplutkie bułeczki wypchane mięsem oraz warzywami lub chrupiące frytki oblane keczupem to naprawdę łakome kąski.

Całą prawdę o fast foodowych przekąskach wyjawił ostatnio serwis Sfora.pl. Opublikowana tam lista sztucznych ulepszaczy obecnych w hamburgerach, pizzy czy hot-dogach przyprawia o zawrót głowy. Przy tych rewelacjach, wiadomość o tym, że frytki smażone są na starym oleju nie jest już wcale szokująca.

Zobaczcie, czym karmią nas restauracje szybkiej obsługi...

hamburger

Piasek w wołowinie

Zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego w fast foodach wszystkie kawałki drobiu czy wołowiny smakują i wyglądają zawsze tak samo? To zasługa krzemionki, związku będącego podstawowym składnikiem piasku i szkła. Krzem jest również wykorzystywany powszechnie w przemyśle elektronicznym.

ciastko z kremem

Ludzkie włosy i gęsie pióra na deser

Masz ochotę na pyszne ciasteczko francuskie lub słodką babeczkę z czekoladowym kremem? Miej świadomość, że wszystkie te pięknie wyglądające słodkości zawierają w swoim składzie L-cysteinę – aminokwas wytwarzany z ludzkich włosów lub gęsich piór. Związek ten dodany do mąki, sprawia, że wypieki są bardziej pulchne i wyrośnięte.

mięso

Jak otrzymać krwistoczerwoną wołowinę?

Sposób jest prosty. Wystarczy dodać do mięsa kwas karminowy. To jeden z najczęściej używanych barwników spożywczych. Powstający z wysuszonych owadów proszek, nadaje niezwykle intensywny kolor wielu produktom spożywczym - dżemom, sosom czy marynatom.

frytki

Frytki smażone w celulozie

W jaki sposób wyprodukować jak najmniejszym kosztem tonę frytek? Wystarczy, że do tłuszczu, na którym będziemy je smażyć, dodamy celulozę. Składnik ten pozwala na minimalne zużycie innych, droższych składników, takich jak mąka czy olej. Podobnie jest zresztą podczas produkcji serów, sałatek czy babeczek. Nic tak świetnie nie spulchnia potraw jak otrzymywany z drewna emulgator.

hamburger

Zabójcze pieczywo

Chrupiące bułeczki nie biorą się znikąd. Ich piękny wygląd i wyjątkowy smak to zasługa siarczanu amonu - substancji chemicznej stosowanej do produkcji środków owadobójczych. Dodawana do pieczywa poprawia walory smakowe produktu. Niestety, w dużych ilościach jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia.

Alicja Piechowicz

Zobacz także:

Koniec z batonikami powyżej 250 kcal! Duże wersje słodyczy zostaną wycofane z rynku

Koniec ze słodyczami w wersji XXL!

Coca-Cola, herbaty Tetley i Lipton: Gdzie te (oraz inne) produkty mają najgorszą jakość?

Im dalej na Zachód, tym towary są lepsze.

Komentarze (32)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 04.09.2012 20:52
W dzisiejszym świecie do wszystkiego dodawane są jakieś 'ulepszacze'. Nie tylko do fast-foodów. Jeśli mielibyśmy na to patrzeć to ciekawe co mamy jeść? Obżerać się warzywami i owocami na śniadanie, obiad i kolację; przez całe życie?! Nie popadajmy w paranoję. -.-
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 01.03.2012 12:24
Wszędzie sa i będą dodawne dziwne substancje dla utrzymania smaku jesli kogos to obrzydza proponuje zdrowszą żywność niz fast food
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 24.02.2012 21:05
też mi obrzydliwe, są gorsze rzeczy, a kwasu karminowego to się chyba juz od dawna nie stosuje. ludzie zjadaj setki swoich włosów w pozywieniu, maja pasożyty, niektórzy nawet gile jedzą, nie wspominając o insektach zjedzonych podczas snu. dajcie cos bardziej ostrego.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 23.02.2012 22:33
co z oczu to z buzi:D
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 23.02.2012 22:01
Krzemionka (czyli tlenek krzemu) to coś zupełnie innego niz czysty krzem używany jako półprzewodnik w układach scalonych.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo