Jeśli uwielbiasz słodycze, a na samą myśl o gorzkiej herbacie przechodzą cię nieprzyjemne dreszcze, niestety mamy dla ciebie złą wiadomość: cukier postarza. Do takich wniosków doszli ostatnio naukowcy z Leiden University w Holandii.
- Podwyższony poziom glukozy we krwi przyspiesza starzenie się skóry. Skutek jest taki, że wyglądamy starzej niż wskazuje na to nasz wiek – twierdzą badacze, którzy przeprowadzili swój eksperyment na 660 osobach. Ankietowanych podzielili najpierw na grupy o niskim, średnim i wysokim poziomie cukru, a następnie zalecili im wzajemne szacowanie swojego wieku. Okazało się wówczas, że osoby o najwyższym wskaźniku glukozy we krwi wyglądały w oczach innych… średnio o rok i 7 miesięcy starzej!
Co myślicie o wynikach tych badań? Znając powyższe dane, ograniczycie spożycie cukru?
Maja Zielińska
Zobacz także:
NUTRIKOSMETYKI: Czy suplementy diety naprawdę działają? (Na brzydkie paznokcie i włosy?)
Tłumaczymy, na czym polega działanie nutrikosmetyków.
Zimą wyglądamy STARO i niezdrowo. Ile lat nam "przybywa" na twarzy?
Cienie pod oczami, blada, przesuszona skóra – oto cena, którą musimy zapłacić za mroźne, pochmurne dni.