Co kryje się w dżemie? (BO PRZECIEŻ NIE OWOCE)

W kolorowych słoiczkach aż roi się od rakotwórczych chemikaliów. Lepiej nie karm ich zawartością dzieci, bo biedactwa mogą się potruć.
Co kryje się w dżemie? (BO PRZECIEŻ NIE OWOCE)
21.09.2011

W dzisiejszych czasach niewiele osób decyduje się na robienie domowych przetworów. Wolimy raczej pójść do supermarketu i kupić gotowy produkt. Na sklepowych półkach możemy przecież znaleźć konfitury i dżemy, które swoim wyglądem do złudzenia przypominają powidełka przygotowane przez babcię. Niestety, w rzeczywistości, w kolorowych słoiczkach z przetworami aż roi się od chemii – zauważa Fakt.pl.

W dżemach ze sklepowych półek znajduje się mnóstwo konserwantów. Piękny wygląd produktów to zasługa specjalnych zagęstników i substancji żelujących. Obecne w przetworach owoce również nie mają najlepszej jakości. Zwykle są nadpsute i nieświeże. Ich naturalny smak zastępowany jest odpowiednim aromatem oraz dużą ilością syntetycznego słodziku.

Co gorsze, często producenci żywności nie informują nas rzetelnie o tym, co tak naprawdę znajduje się w ich produktach. Aby przeczytać dane o składzie danego dżemu, trzeba by posiadać lupę. Często etykiety są po prostu fałszowane.

Nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak bardzo niebezpieczne mogą być chemikalia zawarte w kupnych marmoladach. Na ich negatywne działanie szczególnie mocno narażone są kobiety w ciąży, astmatycy oraz dzieci.

Sztuczne substancje powodują nie tylko zatrucia pokarmowe czy alergie, lecz także znacznie poważniejsze dla naszego zdrowia konsekwencje. Jak twierdzą lekarze, w dużym stężeniu prowadzą one nawet do powstawania nowotworów!

Alicja Piechowicz

Zobacz także:

MENU DLA STUDENTKI

Co jeść, żeby mózg pracował na pełnych obrotach, a centymetrów w biodrach nie przybywało?

Czy ogórki kiszone są zdrowe?

Kiszone ogórki i kapusta to typowo polskie przysmaki, których skosztowania nie potrafimy sobie odmówić. Zagraniczni przybysze uważają je za zepsute i nie mają odwagi tknąć. Kto ma rację?

Komentarze (19)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 23.09.2011 10:51
Jak miło, że papilot usunął mój komentarz ;]
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 21.09.2011 23:13
czemu nikt tego nie kontroluje, powinno być zakazane takie sztuczne świństwa
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 21.09.2011 22:52
Moj dziadek robi co roku tyle dżemoru, że wystarcza na 2 lata xD
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 21.09.2011 20:44
moja mama sama robi :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 21.09.2011 19:03
Ja jem dżemy,które zrobiła moja mama.nie wiem czy ma to jakiś związek,ale tak jakoś to napisałam
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 21.09.2011 18:20
to najlepiej już nic nie jedzmy ;/
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 21.09.2011 17:01
Boże...już wszystko przyczynia się do nowotworów! -_-
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 21.09.2011 12:18
W żywności nie ma nic rakotwórczego! I nie nazywałabym konserwantów i barwników chemikaliami - od razu widać, że są to zabiegi mające na celu wywołanie niechęci i zamieszania wśród konsumentów. Co do etykiet to na pewno nie są fałszowane. Poza tym trzeba wiedzieć co to jest dżem, konfitura, marmolada a co powidła - bo tak się składa, że w niektórych produktach substancje żelujące to konieczność. Do tego dochodzi to, że produkty są propdukowane pod wymagania konsumenta - gdyby z półek znikały leiste rzadkie przetwory owocowe to by nie było trzeba dodawać do nich zagęstników. a źródło tego artykułu - Fakt.pl - godne pożałowanie, że jeszcze ktokolwiek im w cokolwiek wierzy.
zobacz odpowiedzi (2)
Anonim (Ocena: 5) 21.09.2011 11:44
i dodam że najlepiej robić samemu dżem -bo to żadna sztuka! tylko trzeba chcieć a nie wpiep@#@ te syfy ze sklepów które idą na ilość a nie na jakość CZYTAJCIE ULOTKI!!!!!!! myślicie ,ze skąd tyle chorób?tyle otyłości? wszystko z jedzenia jakie sklepy nam oferuję,.ja osobiśćie staram sie robić sama,soki z owocó -z malin na zime,dżemy,szynke w piekarniku,pasztety,chleb-kupiłam se maszyne do robienia chcleba(podobno do chcleba dodają skruszone włosy ludzke dla lepszej pulchności-naturalne białko-powodzenia! wszystko co sie da to robie + warzywa i owoce od rodzinki z działek.i jakoś nie narzekam na zdrowie
zobacz odpowiedzi (2)
Anonim (Ocena: 5) 21.09.2011 11:39
najlepsze są dżemy robione w domu :)
odpowiedz
Polecane dla Ciebie