Między posiłkami lubisz jeść drożdżówki i herbatniki, a idealnym deserem po obiedzie jest twoim zdaniem domowe ciasto? Niestety, mamy dla ciebie złą wiadomość: regularne spożywanie tych słodkości znacząco zwiększa ryzyko zachorowania na raka macicy.
Tak przynajmniej twierdzą szwedzcy naukowcy, którzy przeanalizowali nawyki żywnościowe 60 tysięcy kobiet. Badacze zwracali przy tym szczególną uwagę na częstotliwość jedzenia słodkich produktów, a nie na ich ilość. I tak: u pań, które jedzą herbatniki i ciasta 2-3 razy w tygodniu, ryzyko zachorowania na nowotwór wzrasta o 33 proc., natomiast u tych, które ulegają słodkim zachciankom częściej niż 3 razy tygodniowo, ryzyko to jest większe nawet o 42 proc.
W jaki sposób cukier wpływa na rozwój raka macicy? Otóż przez słodycze wzrasta w organizmie poziom estrogenu, który z kolei może powodować niekontrolowany rozrost komórek nowotworowych. Co ciekawe, według badaczy całkowicie bezpieczne dla zdrowia jest spożywanie czekolady, dżemu, cukierków, czy słodzenie herbaty cukrem.
Co myślicie na temat wyników tych badań? Wy też uważacie, że są nieco niekonsekwentne?
Maja Zielińska
Zobacz także:
Co kryje się w kanapkach ze sklepu?
Kanapki z serem, wędliną i warzywami dostępne w sklepach spożywczych wcale nie są takie zdrowe, na jakie wyglądają.
Lepiej mieć nadwagę niż ciągle się odchudzać! Grubasy są zdrowsze od osób WIECZNIE-NA-DIECIE
Stosowanie kolejnych diet wcale nie wychodzi nam na dobre...