Nadgodziny, nieplanowane spotkania i okropny głód. Zbiegasz na dół, ale na kolację w knajpce nie ma czasu, więc zadowalasz się kanapką kupioną w sklepie spożywczym. Bułka, plasterek wędliny, ser, jajko, pomidor, ogórek i sos – brzmi i wygląda pysznie, czemu miałabyś się nie skusić? Na pewno znasz ten scenariusz z autopsji niezależnie od tego, czy jesteś zapracowaną bizneswoman czy zabieganą studentką, kupującą przekąskę w drodze na uczelnię. Niestety skład kupnych kanapek to nie tylko to, co widać gołym okiem. Co jeszcze jest do nich dodawane na taśmie produkcyjnej?
Na etykiecie obowiązkowo dołączonej do kanapek znaleźć można między innym ocet spirytusowy, benzoesan sodu, gumę ksantanowa, azotyn sodu, regulatory kwasowości i wzmacniacze smaku.
Wybieraj tylko te z pieczywa razowego
Bułka pszenna to niezbyt wartościowe węglowodany, dlatego jeśli już musimy kupić kanapkę niech będzie zrobiona z razowego pieczywa lub z pieczywa z ziarnem. Dzięki temu staje się posiłkiem o wysokiej zawartości cennego błonnika. Należy pamiętać, że ciemny kolor pieczywa nie musi oznaczać, że jest ono razowe. Bardzo często do ciasta dodawany jest barwiący je na złoty kolor karmel, co jest znanym piekarniczym oszustwem.
Stop dla wędlin wysokowydajnych
Technologia produkcji wędlin tak bardzo się zmieniła na przestrzeni lat, że zakup wartościowej wędliny jest naprawdę trudny. Im jest ona tańsza, tym najczęściej z dobrą jakościowo wędliną ma ona bardzo mało wspólnego. W szynce w jasnej kanapce znajdziemy takie składniki jak: związki fosforu (di- i trifosorany), a także związki sodu, m.in.: glutaminian, cytrynian itp. Oczywistym elementem wędlin jest spora zawartość soli, a także wody. Im wyższa zawartość wody w wędlinie (wędliny wysokowydajne), tym bardziej należy ograniczać ich spożycie. Oznacza to bowiem, że nafaszerowane są związkami, które oszukują czujność konsumenta przy wyborze.
Sałata i ser do smaku
Sałata jak najbardziej wskazana w codziennym odżywianiu. Natomiast ser żółty sporadycznie spożywany także nie powinien przynieść żadnych negatywnych skutków zdrowotnych. Warto jednak ograniczać jego udział w diecie, ponieważ zawiera on duże ilość tłuszczów nasyconych.
Wszechobecne: cukier, sól, glutaminian sodu, majonez
Dieta Polaka jest na tyle bogata w te składniki, że jeśli tylko jest to możliwe, to warto ich unikać. Ich nadmiar w jadłospisie może być w przyszłości jedną z przyczyn pojawienia się takich chorób jak: nadciśnienie tętnicze, cukrzyca czy zawały serca i mózgu.
Czy fabrycznie pakowane kanapki są dobrym wyborem?
Zasada: „Przygotowuję sam, bo wiem, co namieszałem” jest najlepszą zasadą prawidłowego doboru produktów (o ile znamy zalecenia racjonalnego odżywiania). Sporadyczne zjadanie czegoś mniej zdrowego od razu nie zabije. Warto jednak pilnować, aby były to naprawdę sytuacje podbramkowe i aby taki rodzaj żywności w codziennym jadłospisie pojawiał się jak najrzadziej. Warto planować swoje posiłki dzień wcześniej, aby podobne sytuacje jak opisana we wstępie zdarzały się jak najrzadziej. Zachęcamy do zaopatrywania się w suche przekąski lub owoce i nabiał.
Zobacz także:
Znamy sekretne receptury Pizza Hut!
Jaki ser przywieźć z wakacji? (Kulinarne souveniry są na topie!)
A może zamiast kolejnej figurki czy obrazka, zapakować do walizki smak wakacji? Dziś zdradzamy jakie sery warto przywieźć z Włoch, Francji, Grecji i… z Polski!