Chyba niewiele jest wśród nas kobiet, które nie miałyby słabości do słodyczy, chociażby od czasu do czasu. Puszyste ciasta, torciki, babeczki, kremy, lody… Wszystko to nas kusi ze sklepowych półek i czasem ciężko nie ulec różowemu kremowi ze słodką posypką, czekoladkom z aksamitnym nadzieniem, wafelkom z kremem orzechowym, landrynkom, cukierkom, żelkom…
Poniżej lista najczęściej spożywanych słodyczy… Te z was, które planują ostrą dietę, mogą ją wydrukować i przypiąć na lodówkę.
Babka - 104 kcal;
Jagodzianka - 285 kcal;
Eklerka z bitą śmietaną - 131 kcal;
Jedna Delicja - 50 kcal;
Jedna sztuka wafelka z nadzieniem - 104 kcal;
Jedna markiza z kremem czekoladowym - 87 kcal;
Jeden herbatnik - 45 kcal;
Jedna kostka czekolady mlecznej - 22 kcal;
Jedna kostka czekolady nadziewanej - 45 kcal;
Jedna kostka czekolady z orzechami laskowymi - 32 kcal;
Jedna krówka - 65 kcal;
Jedna gałka sorbetu - 33 kcal;
Kostka gorzkiej czekolady - 22 kcal;
Pierniczek alpejski - 68 kcal;
Herbatnik w czekoladzie - 69 kcal;
Ptyś z bitą śmietaną - 104 kcal;
Kisiel- 1 porcja - 180 kcal;
Porcja karpatki - 366 kcal;
Batonik z orzechami - 300 kcal;
Pączek z lukrem - 400 kcal;
Porcja keksu z bakaliami - 116 kcal;
Łyżeczka cukru - 20 kcal.
Słodycze dla wielu osób są lekarstwem na całe zło. Sięgamy po nie w chwilach smutku i złego nastroju. Jednak, niestety, od słodyczy można się uzależnić, ze względu na reakcję organizmu, która następuje w chwilę po ich spożyciu, np. kanki czekolady. Po zjedzeniu słodkości poziom glukozy we krwi gwałtownie wzrasta. W odpowiedzi na to organizm wydziela wielkie ilości insuliny, co powoduje szybkie wchłanianie cukru przez komórki. W takiej „alarmowej” sytuacji komórki pochłaniają cukier hurtowo, więc po niedługim czasie okazuje się, że we krwi jest go za mało, a my czujemy głód. Znów chcemy sięgnąć po coś słodkiego i tak w kółko. W ten sposób same się nakręcamy i ulegamy uczuciu sztucznego głodu.
Nie zaprzeczamy jednak właściwościom uszczęśliwiającym, jakie wykazują słodycze - przyspieszają wydzielanie hormonów szczęścia - endorfiny i serotoniny. To również ze względu na ich działanie czekolada tak uzależnia… O substancjach, które w sobie kryje, przeczytasz w artykule "Czekolada jak
narkotyk".