Glutaminian - to przez niego tyjemy

Im jest go więcej, tym większe są problemy z utrzymaniem wagi.
Glutaminian - to przez niego tyjemy
08.09.2008

Do grupy produktów, które powodują przyspieszenie tycia, należy dopisać znajdujące się w jedzeniu wzmacniacze smaku i konserwanty, a w szczególności glutaminian sodu. Jest to dodatek popularny w kuchni chińskiej.

W Polsce stykamy się z glutaminianem podczas wizyt w orientalnych restauracjach i barach (co przyczynia się do powstawania tzw. syndromu chińskich restauracji - zawroty głowy, potliwość, palpitacje serca to najczęstsze objawy), ale przede wszystkim robiąc sobie w domu gotowe dania (zupki w proszku i tym podobne).

Negatywny wpływ ulepszaczy i konserwantów na naszą wagę udowodnili naukowcy z uniwersytetu w North Caroline. Przebadali 750 mieszkańców chińskiej wsi, pod kątem ilości dodawanego glutaminianu sodu i okazało się, że im więcej go dodawano, tym były większe problemy z nadwagą.

Gotowe dania z proszku i innych półproduktów święcą w Polsce swe triumfy, są tanie i łatwe w przygotowaniu, a przy tym dosyć smaczne. Warto jednak nie opierać na nich całego swojego menu.

Komentarze (41)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 25.03.2009 15:37
musze jeśc więcej zupek chińskich ; DD to mi dobrze zrobi xd . musze przytyc.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 15.11.2008 10:33
glutaminian jest w kucharku i kostkach rosołowych!!!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 22.09.2008 14:28
dobrze ze ni lubie chinszczyny :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 19.09.2008 21:32
Koniec z nimi! Od dzisiaj nie tknę ani jednej! Chociaż je uwielbiam... :||||
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 19.09.2008 13:03
Powiem wam, ze od jakiegoś czasu jem b. dużo tzw. zupek chińskich, w pośpiech albo z lenistawa po prostu. I cóż mimo że zrobiłam to niueświadomie to schudłam, wcale tego nie chciałam, bo juz jestem szczupła, ...
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo