Orientalne źródła zdrowia: Jak wykorzystać tradycyjne przyprawy kuchni azjatyckiej?

Poczuj w swojej kuchni niepowtarzalny zapach orientu! Azjatyckie przyprawy to sekret dobrego zdrowia i idealnej figury!
Orientalne źródła zdrowia: Jak wykorzystać tradycyjne przyprawy kuchni azjatyckiej?
22.06.2011

Kurkuma, kumin czy kolendra to tradcyjne przyprawy  stosowane w daniach azjatyckich. Dostarczają daniom nie tylko wspaniałych walorów smakowych, ale również wspaniale wpływają na zdrowie i sylwetkę…

Kumin

Jest to przyprawa znana od wieków, rozpowszechniona w kuchni indyjskiej, ale też afrykańskiej czy meksykańskiej. W swoim składzie zawiera żelazo, witaminę C, E, A oraz olejki eteryczne, dzięki czemu wspaniale poprawia trawienie, zwiększanie odporność, ma działanie uspokajające, zwiększa sprawność wątroby, poprawia koncentrację, a nawet ma działanie antynowtoworowe

Kumin okazuje się także pomocny w walce ze wzdęciami, biegunką czy nudnościami. Aby złagodzić zatrucie żołądkowe, wystarczy ugotować łyżeczkę nasion w szklance wody oraz dodać sól i łyżeczkę soku z liści kolendry. Dzięki antyseptycznym właściwościom kumin zmniejsza również objawy przeziębienia. Napar z gotowanych ziaren kuminu z dodatkiem suszonego imbiru postawi na nogi każdego, kto zmaga się z uporczywym katarem czy kaszlem!

Nasiona kolendry

Jej rodzimym krajem jest Grecja, jednak obecnie stosuje się ją głównie w Azji i Meksyku. Kolendra zawiera duże ilości wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, oraz witamin z grupy B. Zapobiega zaburzeniom trawienia, wzdęciom, nudnościom, zakażeniom układu moczowego, obniża poziom cukru we krwi i cholesterolu LDL, poprawia apetyt.

Herbatka z nasion kolendry świetnie wpływa także na układ moczowy. W przypadku infekcji wystarczy zalać 1 łyżeczkę nasion szklanką wrzącej wody i wypić napar po 5 minutach. Z kolei w przypadku biegunki najlepiej sprawdzą się nasiona kolendry moczone przez noc w wodzie, po czym rano zjedzone w maślance.

kolendra

Kurkuma

Zwana także szafranem indyjskim. Wywodzi się z Azji, obecnie znaleźć można ją jednak także w innych krajach o ciepłym klimacie, np. w Ameryce Południowej. Jest podstawowym składnikiem przyprawy curry, która swój żółty kolor i właściwości zawdzięcza właśnie kurkumie. Wykazuje ona działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.

Kurkuma może wspomagać leczenie takich dolegliwości jak schorzenia wątroby, serca, dróg moczowo-płciowych, kolki, żółtaczka, niestrawność, katar, przeziębienie, ospa wietrzna, świerzb czy reumatoidalne zapalenie stawów.

Kilka lat temu w „British Medical Journal” przedstawiono ciekawe wyniki badań przeprowadzonych na myszach. Naukowcy zauważyli, że kurkuma ma korzystny wpływ na komórki wątrobowe i działa ochronnie w przypadku takich schorzeń jak pierwotne stwardnienie żółciowe czy pierwotna marskość żółciowa. Natomiast na łamach „Clinical Cancer Research” ukazał się artykuł potwierdzający wcześniejsze hipotezy onkologów o zbawiennym wpływie kurkumy na stan chorych z nowotworami. Przyprawa ta stabilizuje i wzmacnia strukturę błon komórkowych, wzmacniając je tym samym przed atakiem komórek nowotworowych.

Więcej artykułów i porad dotyczących zdrowego odżywiania znajdziesz w dziale DIETY.

Komentarze (3)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 04.07.2011 10:48
zasta[ic sol przyprawami! natychmiast!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 23.06.2011 11:54
Kocham przyprawy ;) Bez nich jedzenie nie miałoby smaku dla mnie ;) a przy okazji nie dość, że smakuje to są zdrowe ! :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 22.06.2011 14:33
uwielbiam przyprawy :)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo