Które kwiaty są jadalne?

Niektórymi kwiatami możesz urozmaicić i ozdobić swoje posiłki.
Które kwiaty są jadalne?
08.06.2011

Wiosna to najlepsza pora na przetestowanie przepisów kulinarnych z wykorzystaniem kwiatów, jednak należy pamiętać, że niektóre z nich są trujące. Te jednak, które mogą być spożywane, nadają nie tylko pięknego koloru czy aromatu daniom, są również bogate w szereg cennych składników odżywczych. Pamiętać należy jednak przy większości kwiatów, aby przed przygotowaniem oczyścić je ze słupków i pręcików. 

Ogórecznik

Jeść można zarówno młode listki, jak też niebieskie kwiatki. W smaku i zapachu przypominają ogórka z lekko słoną nutką. Świetnie nadaje się do sałatek, zup czy potraw z grilla. Kwiaty można kandyzować, dodawać do deserów, czy przyozdabiać nimi potrawy. Z jego suszonych liści można przygotowywać napary. Jest bogaty w potas, krzem, mangan oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera również śluzy, garbniki, flawonoidy. Dzięki obecności tych pierwszych, działa ochronnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Jest dodawany do maści leczniczych i regeneracyjnych na skórę. Preparaty z ogórecznika mają działanie delikatnie moczopędne, przeciwgorączkowe i napotne. 

Bez czarny

Kwitnie pod koniec lipca, w odróżnieniu od bzu koralowego, którego okres kwitnienia przypada na czerwiec. Ten drugi jest trujący, a jego kwiaty mają żółto-zielony kolor.Z bzu czarnego można przygotowywać syrop, nalewkę, konfiturę, dżem. Można również zrobić placuszki czy naleśniki z dodatkiem kwiatów bzu, lub obtoczyć je w cieście i usmażyć. Kwiaty bzu czarnego są bogate w substancje biologicznie aktywne. Działają one napotnie i moczopędnie. Poprawiają także elastyczność naczyń krwionośnych. Dlatego można wykorzystać je w leczeniu zapaleń górnych dróg oddechowych, zapaleń gardła, przeziębienia, grypy. Naparem z kwiatów można płukać gardło czy przemywać oczy przy zapaleniu spojówek. 

Bez lilak

Ma kwiatowy aromat i cytrynowy posmak. Można posypać nim ciastka z kremem, czy dodać do naleśników. Wygląda także świetnie na kanapce. W medycynie ludowej wykorzystywano zarówno liście jak i kwiaty lilaka w uśmierzaniu różnego rodzaju dolegliwości. Świeże, rozdrobnione liście nakładano na ropiejące rany, a w całości przykładano do skroni w celu zmniejszenia bólu głowy. Napar z kwiatów (łyżka kwiatów zalana szklanką wrzątku) był zaś wykorzystywany do łagodzenia kaszlu oraz biegunek, a wywar w przeziębieniach. Maści i nalewek z kwiatów używano do nacierania miejsc dotkniętych reumatyzmem. 

jadalne kwiaty

Nasturcja

Jej kwiaty i liście mają ostry, pieprzowy smak i zapach. Świetnie pasują do potraw z sera, jaj, past twarogowych, ale też sałatek i surówek. Nasturcja działa bakteriobójczo, przeciwgrzybicznie, dezynfekująco, żółciopędnie. Ma korzystny wpływ na układ oddechowy, moczowy, wątrobę, pęcherzyk żółciowy. Nalewka z całej rośliny (poza korzeniem) poprawia wygląd włosów, zapobiega ich wypadaniu, likwiduje łupież.  

Róża

Jest chyba najbardziej znanym kwiatem jadalnym. Można z niej przygotowywać konfitury, syropy, nalewki, likiery, wina. Wykorzystuje się ją w deserach, jak np. płatki róży w czekoladzie, lody. Jest dodawana do galaretek, sałatek. Przygotowuje się z niej również olejki czy ocet. Można dodać ją do masła nadając mu wyjątkowego charakteru. Różna ma korzystny wpływ na stawy - łagodzi ich ból.  

Tulipan

Smakiem i teksturą zbliżony do młodego zielonego groszku czy ogórka. Świetnie nadaje się więc do sałatek, można go jednak dodać do lodów czy musów owocowych. Kwiaty i młode pędy są źródłem beta-karotenu oraz witaminy C. Działają więc korzystnie na skórę, a dodane do kąpieli płatki działają relaksująco i odprężająco.  

Bławatek (chaber)

Ma lekko słodki, korzenny i goździkowy smak. Można z niego przygotować wino zalewając płatki wodą z cukrem i zostawiając do odfermentowania, dodać do lodów czy sałatki owocowej. Chaber działa moczopędnie, reguluję przemianę materii. Łagodzi dolegliwości żołądka, a stosowany zewnętrznie zapalenie spojówek. Kąpiel w płatkach chabra wpływa korzystnie na włosy, sprzyja gojeniu się ran, owrzodzeń skóry.  

jadalne kwiaty

Goździk

Do potraw wykorzystuje się płatki. Dno kwiatu bywa gorzkie. Ma słodki smak z posmakiem goździka. Nadaje się więc świetnie do potraw na słodko czy alkoholu. Można go maczać w winie, dodawać do deserów, wykorzystać jako dekorację tortów czy przygotować z płatków likier. Jest świetny w postaci kandyzowanej, czy jako środek aromatyzujący cukier, dżemy. Pięknie wygląda na kanapkach, dobrze komponuje się z twarogiem. Napar z kwiatów goździka można dodać do kąpieli, co złagodzi nadmierną potliwość, zaś nalewka z płatków ma działanie uspakajające. Inhalacje z dodatkiem ekstraktu z goździka sprzyjają oczyszczaniu dróg oddechowych, ale też przywracają blask zmęczonej skórze.  

Kwiaty dyni

Te żółte duże kwiaty mają delikatny posmak dyni. Zawierają beta-karoten, witaminę B2, E, kwas foliowy. Można wykorzystać je zarówno do sałatek, jak też podawać jako samodzielną potrawę. Szczególnie smaczne mogą być kwiaty panierowane, czyli moczone najpierw w jajku, później w bułce tartej, a później smażone.  

Kwiaty cukinii

Są bogatym źródłem potasuoraz kwasu foliowego. W smaku łagodne i delikatne. Można je wykorzystać zarówno do sałatek, jak również po wycięciu pręcików namoczyć w cieście naleśnikowym i usmażyć. Kolorami na talerzu nasycisz nie tylko żołądek, ale też wzrok. Poza tym każdy kwiat skrywa w sobie inne bogactwo, z którego warto czerpać.

Więcej artykułów dotyczących odżywiania i odchudzania, znajdziesz w dziele DIETY.

Komentarze (15)

Ocena: 4.87 / 5
Anonim (Ocena: 5) 01.10.2012 21:20
Z tego co kojarzę to jest taki sklep internetowy www.fusiongusto.pl tam można kupić kwiaty jadalne. Pozdro
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 01.10.2012 13:53
Wiecie czy można gdzieś w necie kupić kwiaty jadalne? potrzebuję trochę fiołków do przepisu na bułeczki.
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 09.06.2011 21:30
Bez czarny wcale nie kwitnie pod koniec lipca, lecz właśnie teraz- w czerwcu. Wystarczy pójść na spacer do lasu, na wieś lub gdziekolwiek gdzie jest choć trochę zieleni by się o tym przekonać, ponieważ ten krzew jest bardzo pospolity w Polsce. Nie wprowadzajcie ludzi w błąd! Ten krzew owocuje w lipcu...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 09.06.2011 15:10
mój kolega jadł łodygi jakiś ogrodowych kwiatów xD.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 08.06.2011 20:52
o oleandrze też zapomniałyście
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo