10 dietetycznych ciekawostek: Pieprz zabija apetyt, herbata uelastycznia skórę i inne!

Dowiedz się, jak poprawić kondycję, wygląd i zrzucić kilka dodatkowych kilogramów, delikatnie modyfikując dietę lub wzbogacając ją o dodatkowe składniki!
10 dietetycznych ciekawostek: Pieprz zabija apetyt, herbata uelastycznia skórę i inne!
01.06.2011

Zielona herbata poprawia elastyczność skóry

Naukowcy z The Beverage Institute for Health and Wellness w Stanach Zjednoczonych przeprowadzili badania związane z zieloną herbatą oraz jej wpływem na ochronę przeciwsłoneczną i mikrokrążenie skóry.

W badaniu wzięło udział 60 ochotniczek. Grupę badanych podzielono na 2 grupy: eksperymentalną i placebo. W grupie badawczej zielona herbata spożywana była w ilości zapewniającej ponad 1400 mg katechin na dobę.

Sprawdzano stan struktury skóry i funkcji na początku badania oraz po 6 i 12 tygodniach. Skórę uczestniczek wystawiano na niewielkie dawki promieniowania słonecznego wywołane symulatorem. Zauważono pozytywny wpływ zielonej herbaty w grupie badawczej.

Reasumując polifenole zawarte w zielonej herbacie wpływają na właściwości skóry, chroniąc ją przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Mają wpływ na zwiększenie przepływu krwi i dostarczanie tlenu do skóry. Poprawiają też ogólną jej elastyczność.

vogue terry richardson

Regularne picie kawy zapobiega cukrzycy

Naukowcy wprawdzie wiedzieli, że kawa ma wpływ na prewencję cukrzycy typu II, nie znano jednak dokładnie mechanizmu jej działania.

Wszystko wyjaśniło się w Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles, gdzie sztab specjalistów doszedł do wniosku, że napar kawy zwiększa w osoczu stężenie globuliny wiążącej hormony płciowe. Globulina ta reguluje działanie testosteronu i estrogenu, co wiąże się z ograniczeniem prawdopodobieństwa cukrzycy typu II. Okazuje się, że kobiety wypijające 4 filiżanki naparu kawy dziennie zmniejszają prawdopodobieństwo zapadnięcia na tą chorobę aż o 50%.

Więcej ciekawostek w serwisie Vitalia.pl

crystal renn

Jedzenie ryb zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu

Powszechnie wiadomo jak ważne jest regularne spożycie ryb ze względu na jednonienasycone kwasy tłuszczowe w nich zawarte. Czy mają jednak jakiś wpływa na długość ciąży? Badacze z Nationwide Children's Hospital w Columbus w Stanach Zjednoczonych, przeprowadzili randomizowane badanie na kobietach zagrożonych przedwczesnym porodem.

Badanie zostało przeprowadzone na podstawie kwestionariusza częstości spożycia ryb. Poziom kwasów omega-3 został we krwi został odnotowany podczas rejestracji w trakcie 16- 21 pełnego tygodnia ciąży.

Prawdopodobieństwo przedwczesnego porodu u kobiet jedzących ryby mniej niż raz w miesiącu wynosiło aż 48,6 %, wśród kobiet zgłaszających częste jedzenie ryb 35,9 %, natomiast u tych spożywających je umiarkowanie, czyli 3 razy w tygodniu 0,60 %.

Umiarkowane spożycie ryb (do trzech posiłków tygodniowo) przed 22 tygodniem ciąży wiązało się z redukcją ryzyka porodu przedwczesnego.

Badacze zwracają jednak uwagę na ograniczenia tego badania, wynikające m.in. z możliwych błędów w wypełnianiu kwestionariusza spożycia ryb, a także braku danych dotyczących diety oraz spożycia innych składników odżywczych, poza kwasami omega-3 i omega-6.

spaghetti

Czerwony pieprz zmniejsza apetyt

Badania naukowców z Purdue University w Stanach Zjednoczonych, sugerują, że spożywanie czerwonego pieprzu jako przyprawy wspomaga ujemny bilans energetyczny.

W randomizowanym badaniu wzięło udział dwadzieścia pięć osób zdrowych i szczupłych, w tym 13 preferujących ostre jedzenie i 12 postronnych.  Podczas badań osoby spożywały produkty ze standardową ilością czerwonego pieprzu (1 g), preferowaną (ok. 1,8 g – osoby preferujące ostre potrawy i ok. 0,3- osoby, które nie preferują dodatku pieprzu) lub w ogóle nie spożywały. Badania trwały 6 tygodni.

Mierzone były: temperatura skóry i wydatek energetyczny. Po posiłku, wydatek energetyczny i temperatura ciała były większe u osób z większymi dawkami pieprzu. Wykazano też niższy współczynnik oddechowy u osób spożywających pieprz doustnie, a nie w formie kapsułek.

Badacze twierdzą, że osoby, które nie spożywały regularnie pieprzu czerwonego, odnotowały spadek głodu, szczególnie na potrawy słone, słodkie i z dużą zawartością tłuszczu. Okazało się też, że przyprawa ta powinna być spożywana w formie innej niż kapsułki, ponieważ doświadczenie zmysłowe, jakim jest smak maksymalizuje proces trawienia. Badacze przypominają też, że jedna mała zmiana nie zapobiegnie epidemii otyłości, ale w połączeniu z innymi czynnikami może być korzystna.

spaghetti

Porcja soku buraczanego każdego dnia sprzyja zachowaniu zdrowia latami

Wraz z wiekiem wzrasta ilość obszarów w mózgu, które są słabo ukrwione, a to stanowi czynnik ryzyka wystąpienia demencji oraz zaburzeń funkcji poznawczych. Naukowcy wykazali, że picie soku z buraków może zwiększyć przepływ krwi przez mózg u osób starszych. Wszystko to dzięki wysokiemu stężeniu azotanów w tych warzywach. Azotany rozszerzają naczynia krwionośne, zwiększając przepływ krwi i tlenu przez tkanki.

Aby znaleźć zależność pomiędzy spożyciem soku z buraków a zwiększeniem przepływu krwi przez mózg, naukowcy zbadali 14 osób w wieku powyżej 70 lat.

Okazało się, że po zastosowaniu diety wysoko azotanowej zwiększył się przepływ krwi do istoty białej płatów czołowych, czyli do obszaru mózgu związanego z degeneracją prowadzącą do demencji. Naukowcy zachęcają więc osoby starsze do spożywania buraków oraz przygotowanego z nich soku, a także do umieszczenia w swojej diecie takich warzyw jak: seler, kapusta oraz zielonych warzyw liściastych, np. sałaty i szpinaku. Produkty te również zawierają azotany.

obżarstwo

Owies obniża cholesterol

Naukowcy z Provident Clinical Reaserch w Glen Ellyn w Stanach Zjednoczonych przedstawili badania odnośnie wpływu spożycia całych ziaren owsa na obniżenie markerów ryzyka choroby układu sercowo- naczyniowego.

W badaniu wzięło udział 204 ochotników zdrowych, z nadwagą i otyłych (BMI 25-45), z wyjściowym stężeniem cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) 120-200 mg/dl (normą są wartości poniżej 135 mg/dl). Program diety zakładał dodatek 2 porcji pełnych ziaren owsa dziennie lub wysoką podaż błonnika pokarmowego oraz ograniczenie energetyczności o ok. 500 kcal/ dzień. Zachęcał też do ograniczenia konsumpcji produktów wysokotłuszczowych i regularnej aktywności fizycznej. 144 uczestników ukończyło badania.

Poziom cholesterolu LDL i całkowitego cholesterolu został zredukowany znacznie bardziej w grupie osób spożywających pełne ziarno zbóż, w stosunku do grupy z dietą o wysokim spożyciu błonnika pokarmowego. Natomiast tzw. ‘dobry cholesterol’ HDL (lipoproteiny o wyższej gęstości) oraz poziom trójglicerydów nie różniły się między grupami. Utrata masy ciała również nie różniła się istotnie między grupami, natomiast wartość obwodu w talii została znacznie obniżona w grupie pierwszej.

Reasumując, spożycie całych ziaren owsa jako część diety zmierzającej do utraty masy ciała, miało korzystniejszy wpływ na stężenie lipidów na czczo od samodzielnego programu żywieniowego.

crystal renn

Białko zjedzone na śniadanie obniża apetyt w ciągu całego dnia

Naukowcy z University of Missouri w Kolumbii przeprowadzili pilotażowe badanie mające określić, czy spożycie śniadania zmienia aktywność pewnych obszarów w mózgu i wpływa na zwiększenie sytości.

Dziesięć otyłych dziewcząt w wieku ok. 15 lat wzięło udział w trzytygodniowych badaniach. Uczestniczki zostały losowo podzielone na dwie grupy, w jednej z nich podaż białka w posiłku śniadaniowym była na normalnym poziomie (ok. 18 g, spożywanie zbóż i mleka), w drugiej podwyższono jego ilość (ok. 50 g, spożywanie specjalnie przygotowanych posiłków - gofry, syrop i jogurt).  Posiłki przez 6 dni w tygodniu miały być spożywane w domu, natomiast 7 dnia uczestniczki miały spożyć śniadanie w laboratorium.

Bezpośrednio po spożyciu śniadania w laboratorium, wypełnione zostały kwestionariusze związane z sytością, został też wykonany rezonans magnetyczny mózgu (fMRI). Określał zmiany aktywności mózgu podczas oglądania fotografii z żywnością i nie związanych z nią. Wyniki wykazały, że poziom sytości wzrósł a apetytu zmalał, wraz ze wzrostem podaży białka w diecie.

Dane te sugerują, ze wzrost białka w śniadaniu może mieć korzystne działanie na zapobieganie przejadania się w późniejszym okresie. To badanie jest dodatkowym dowodem na to, że śniadanie reguluje całodzienną sytość i kontrolę apetytu.

vogue crystall ren

Bezmięsna dieta pomaga schudnąć

Fakt: Badania wskazują, że osoby przestrzegające diety wegetariańskiej przeciętnie jedzą mniej. Również ważą mniej niż osoby nie będące na diecie wegetariańskiej. dieta wegetariańska z reguły wymusza zmniejszenie ilości zjadanego tłuszczu, który zawarty jest w większych ilościach szczególnie w produktach zwierzęcych.

Jednak wegetarianie również narażeni są na popełnianie poważnych błędów żywieniowych, czyli wybór produktów wysokokalorycznych, bogatych w tłuszcz ale bez wartości odżywczej. Układanie diety wegetariańskiej wymaga dużo uważniejszego planowania dla odpowiedniego zbilansowania.

Składnikami których najczęściej brakuje w dietach wegetariańskich są:

• Żelazo: szpinak, pietruszka, pieczywo pełnoziarniste,

• Wapń: mleko i produkty mleczne, sardynki, zielone warzywa liściaste, tofu,

• Witamina D: produkty fortyfikowane,

• Witamina B12: jaja, produkty mleczne,

• Cynk produkty pełnoziarniste, orzechy,

• Białko: jaja, mleko i produkty mleczne, nasiona strączkowe, nasiona, soja, orzechy

surowe mięso

Nadmiar wody może być szkodliwy

Woda jest niezbędna dla naszego organizmu, właśnie w niej zachodzą wszystkie procesy życiowe, nie prawdą jest jednak, że można pić ją bez granic. Przyjmuje się, że powinno się wypijać  ok. 30 ml płynów na każdy kilogram masy ciała. Oczywiście zapotrzebowanie na płyny zwiększa się w specyficznych warunkach:

    * Wysoka temperatura

    * Intensywny wysiłek fizyczny

    * Stany fizjologiczne: ciąża, laktacja

    * Dolegliwości chorobowe tj. wymioty, biegunkaJednym z najpoważniejszych skutków przyjmowania nadmiaru płynów przez dłuższy czas jest hiponatremia, czyli niedobór sodu w organizmie, co powoduje:

    * Zmęczenie

    * Nudności

    * Bóle głowy

    * Obrzęki

    * Kłopoty z koordynacją

Drastyczne zmniejszenie podaży sodu może doprowadzić do śpiączki, a nawet śmierci. Kilka lat temu głośna była historia Brytyjki, która zmarła z „nadmiaru wody”. 40–letnia kobieta, chcąc schudnąć piła jej ogromne ilości co przypłaciła życiem. Lekarze uznali, że bezpośrednią przyczyną zgonu był obrzęk mózgu spowodowany przewodnieniem.

crystal renn

Jagody chronią przed chorobą Parkinsona

 Naukowcy z harvardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego przeprowadzili badania z udziałem 49 281 mężczyzn i 80 336 kobiet. Na podstawie kwestionariusza częstości spożycia takich produktów jak: jabłka, jagody, herbata, czerwone wino, pomarańcza i sok pomarańczowy oceniana była ilość spożywanych flawonoidów. Ochotnicy byli badani przez 20-22 lata i w tym czasie parkinsonizm zdiagnozowano u 805 osób.

U mężczyzn spożywających najwięcej flawonoidów ryzyko wystąpienia choroby było o 40 % niższe niż u panów, którzy spożywali najmniej produktów bogatych we flawonoidy.

U kobiet natomiast nie zaobserwowano różnicy. Dopiero po zbadaniu poszczególnych podklas flawonoidów okazało się, iż panie chronione są przez antocyjany, które występują w jagodach.  Podkreśla się więc, że to antocyjany mają właściwości neurochronne.

 

Komentarze (31)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 28.06.2011 17:39
co za kretyn to pisał. wegetarianie jedza sardynki, pozdrooo.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 07.06.2011 15:11
Oj, jak to dobrze, że zielona herbata jest taka zdrowa, bo piję ją w bardzo dużej ilości:). Na oczyszczenie organizmu najlepsza jest zielona sea detox Irvinga, w składzie są tam także algi morskie i mniszek lekarski.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 03.06.2011 12:15
Ja tez pije herbatę. jest zdrowa a poza tym...smaczna;) Teraz piję mrożona;) Polecam do tego DIlmah mandarynkową;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 03.06.2011 09:26
Herbata ogólnie ma bardzo dużo poztywnych wartości które dobrze wpływają na nasz organizm :) Ja na przykład ostatnio na blogu klubu miłośników dobrej herbaty czytałem na temat wpływu na nasz metabolizm :) Pomaga przy odchudzaniu.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 02.06.2011 17:14
co tak mało stron?
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo