1. Czy sztuczne słodziki szkodzą zdrowiu?
Tak. Nie dość, że ich stosowanie nie zmniejsza ogólnej kaloryczności diety, to zwiększa łaknienie. Słodziki zawierają aspartam, który wzmaga wydzielanie endorfin, a te wpływają na nasz apetyt. Oprócz tego, wzmagają wydzielanie insuliny, która powoduje rozrost komórek tłuszczowych. Jednym słowem, używanie słodzików zamiast cukru to oszukiwanie samej siebie. Możesz je jednak łatwo zastąpić. Herbatę zacznij słodzić miodem, zrezygnuj z batoników typu light, a gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego, jedz czarną czekoladę.
2. Co to jest wysoko fruktozowy syrop kukurydziany?
To trans, który przyczynia się do powstawania otyłości, cukrzycy i zespołu nadwrażliwego jelita. Poza tym, osłabia działanie hormonu odpowiedzialnego za tłumienie apetytu, a w efekcie zwiększa łaknienie. Można go znaleźć praktycznie wszędzie – w kefirach, keczupie, płatkach kukurydzianych. Producenci traktują go jako tani słodzik, więc zawsze sprawdzaj na etykietach, czy wchodzi w skład twoich zakupów. Najlepiej w zamian wybieraj produkty słodzone glukozą lub syropem fruktozowym.
3. Dla kogo niebezpieczna jest rtęć?
Ten metal ciężki gromadzi się w zanieczyszczonych wodach mórz i kumuluje się w żyjących tam rybach. Stare, duże ryby zawierają największą ilość rtęci. Szczególnie powinny się ich wystrzegać kobiety w ciąży i starające się o dziecko, ponieważ rtęć może przyczynić się do wystąpienia niepłodności i przedwczesnego porodu. Aby uchronić się przed negatywnym wpływem rtęci, staraj się unikać oleistych ryb morskich (jedz je maksimum dwa razy w tygodniu) i zastąp je rybami słodkowodnymi.
4. Czy kolorowe wody gazowane są niebezpieczne dla naszego organizmu?
Szczególnie niezdrowa jest cola, która zawiera kwas fosforowy, wpływający na powstawanie kamienia na zębach i kamieni nerkowych. Badania amerykańskich naukowców dowiodły również, że osoby pijące coca-colę codziennie, mają o 5% niższą gęstość kości niż te, które piją ją dużo rzadziej. Najbezpieczniej sięgać po colę najwyżej 3 razy w tygodniu.
5. Jak zapobiec niekorzystnemu działaniu tłuszczów?
Jeśli jesz dużo tłustych potraw, koniecznie pij dwa kubki zielonej herbaty dziennie. Zmniejsza ona szkodliwe działanie tłuszczów nasyconych na ścianki naczyń krwionośnych. Najlepiej jednak, abyś zrezygnowała z jedzenia wysoko przetworzonej żywności i produktów zwierzęcych. Podnoszą one ryzyko wystąpienia chorób serca i cukrzycy typu II.
6. Gdzie znajdują się heterocykliczne aminy?
Powstają podczas przygotowywania posiłków w bardzo wysokiej temperaturze. Dlatego powinnaś zrezygnować z grillowania i smażenia. O wiele bezpieczniejsze jest pieczenie i duszenie w temperaturze do 180 stopni.
7. Jak niebezpieczna jest wysoko przetworzona żywność?
Wysoko przetworzona żywność zawiera rafinowane węglowodany, przyczyniające się do gwałtownego wzrostu poziomu insuliny we krwi. Może to prowadzić do nasilenia trądziku oraz wystąpienia cukrzycy. Aby uniknąć ich niekorzystnego działania, ogranicz jedzenie białego pieczywa, ciasteczek, herbatników i płatków śniadaniowych. Poziom insuliny spowodowany jedzeniem węglowodanów obniży się, jeśli włączysz do diety białka.
8. Czy sód jest szkodliwy dla zdrowia?
Tak. Zwiększa ciśnienie krwi i podnosi ryzyko wystąpienia ataku serca. Występuje głównie w soli i jako środek konserwujący w serach, konserwach i wędlinach. Bezpieczna dzienna dawka sodu nie powinna przekraczać jednej płaskiej łyżeczki. Aby obniżyć ciśnienie krwi, jedz dużo warzyw i owoców.
9. Co to są tłuszcze trans?
Powstają w czasie utwardzania tłuszczów roślinnych. Są niezwykle niebezpieczne – sprzyjają rozwojowi nadwagi oraz zwiększają ryzyko zawału serca i miażdżycy. Aby zapobiec ich działaniu, unikaj wysoko przetworzonej żywności, głównego źródła tłuszczów trans – ciastek, chrupek, margaryny, zup w proszku i fast foodów.
10. Jakich potraw unikać, aby nie natknąć się na nitraty?
Nitraty są niebezpieczne, gdy wchodzą w reakcję z białkami znajdującymi się w organizmie. Znajdują się przede wszystkim w wędlinach – to dzięki nim mięso długo zachowuje świeży, różowy wygląd.