Mądrze urządzona kuchnia gospodyni domowej z prawdziwego zdarzenia to nie tylko funkcjonalne szafki, blaty, urządzenia czy komplet świetnych garnków i sztućców. Każda kobieta powinna wiedzieć również, w czym można (a w czym nie wolno) przechowywać żywność. To bardzo ważne – w przeciwnym wypadku na nic nowoczesne sprzęty i opasłe książki kucharskie. Zwłaszcza że większość z nas popełnia podstawowe błędy podczas przechowywania jedzenia. Sprawdź, gdzie i jak długo można trzymać różne produkty spożywcze. Czy właśnie tak jest w twojej kuchni?
Na zapas
Głównym problemem jest kupowanie zbyt dużej ilości produktów, przede wszystkim na zapas. Zapasy, owszem, są dobre, ale pod warunkiem, że sięgasz po odpowiednie artykuły. Musisz również mieć możliwość przechowywania danych produktów. Główna zasada mówi, żeby zawsze (!) przed kupnem sprawdzać datę ważności na opakowaniu. Do produktów, które warto kupować z zamiarem późniejszego spożycia, należą kasze, makarony, mąki, dżemy oraz konserwy. Kasza, mąka czy makaron powinny być przechowywane w suchym, chłodnym pomieszczeniu – w tym wypadku idealna jest spiżarnia. Możesz tutaj trzymać także dżemy i konserwy (choć te ostatnie warto przechowywać w lodówce). Spiżarnia to świetne miejsce na wszelkie przetwory. Uważaj jednak, gdy raz otworzysz słoik albo puszkę. Są produkty, które trzeba zjeść w ciągu doby po otwarciu opakowania.
Do zamrażalnika
Bardzo dobrym sposobem na przedłużenie przydatności do spożycia poszczególnych produktów jest przechowywanie ich w próżni (są to tzw. vacsy). Specjalna pompka wysysa powietrze – pamiętaj, że to ono jest głównym sprawcą psucia się żywności. W niektórych przypadkach można ponad dwukrotnie dłużej przechowywać produkty niż robimy to zazwyczaj. Jeśli szukasz innego sposobu na przedłużenie trwałości artykułów spożywczych, zacznij je zamrażać. Do zamrażalnika zawsze możesz wrzucić pieczywo albo ser żółty w kawałku – bez uszczerbku na ich wartościach odżywczych i smakowych. Po rozmrożeniu będą jak świeże! O mięcie czy mrożonkach przechowywanych w chłodziarce nawet nie wspominając. Pamiętaj jednak, że niczego nie wolno zamrażać dwukrotnie – możesz się zatruć.
Lista trwałości
Zastanawiasz się, jaką trwałość mają poszczególne produkty? Zawsze czytaj etykietę! Jeśli jednak wciąż masz wątpliwości, publikujemy listę:
- jajka – 6 tygodni
- mrożonki - miesiąc
- wędlina – 2 dni
- ser żółty - tydzień
- chleb – 2-3 dni
- ocet – kilka lat
- suszona kiełbasa - miesiąc
- mrożone ryby - miesiąc
- kasza – 2 miesiące
- świeże warzywa – 3-5 dni
- olej roślinny - rok
- suszone drożdże - rok
- twaróg – 2 dni
- majonez – 2 tygodnie
- wędzone ryby – 2-3 dni
- masło – 3 dni
- mąka – 2 miesiące
- łuskane orzechy – miesiąc
- konfitury, dżemy, powidła – rok
- olej – 3 miesiące
- makaron – 3 miesiące
- miód – 1,5 roku.
Podpowiedzi
Herbatniki dłużej będą chrupiące, jeśli zaczniesz przechowywać je w szczelnie zamykanej blaszanej puszce. Warto dodać do środka kilka kryształków grubej soli kuchennej. Owoce zachowają świeżość, gdy umieścisz je w ciemnym pomieszczeniu o dużej wilgotności. Teraz mały trik: włóż do pojemnika z pieczywem jabłko – zdziwisz się, jak długo chleb i bułki zachowają świeżość. Pokrojony chleb można owinąć w folię aluminiową albo w bawełnianą bądź lnianą ściereczkę. Aby sól nie zwilgotniała i nie zbryliła się, do solniczki należy wrzucić kilka ziaren suchego surowego ryżu. Dużym utrapieniem są szkodniki lęgnące się w mące, kaszy i ryżu. Sposób? Do pojemników włóż po jednym listku laurowym. Wędzone ryby takie, jak węgorz i łosoś, które przechowujesz w lodówce, nie wyschną, gdy ich skórkę posmarujesz cienką warstwą oliwy albo oleju, a następnie zawiniesz w folię spożywczą. Duże znaczenie ma również fakt, gdzie trzymasz rzeczy w lodówce – więcej na ten temat w osobnym tekście.
Rzecz o folii
Do przechowywania produktów przyda się folia aluminiowa. Zauważ, że z jednej strony jest błyszcząca, a z drugiej matowa. Błyszcząca strona chroni przez ciepłem, a matowa – przepuszcza je. Chcesz upiec coś na szybko (np. w papilotach:)? Zawiń danie tak, aby matowa strona folii była na zewnątrz. Jeśli natomiast chcesz zabezpieczyć upieczonego kurczaka, żeby był ciepły nawet po pół godzinie, upewnij się, że na zewnątrz jest strona błyszcząca. W folii warto przechowywać cebulę po jej wcześniejszym rozkrojeniu – zachowa świeżość! A jeszcze lepszym opakowaniem niż folia aluminiowa jest pergamin. Wypróbuj koniecznie.
Julia Wysocka
Zobacz także:
9 niezbędników w twojej lodówce
Prezentujemy produkty, które potrafią zdziałać cuda dla zdrowia i urody.
Wszystko, co powinnaś wiedzieć o piramidzie żywienia
Ile posiłków dziennie należy spożywać i które produkty są najważniejsze?