Jak odchudzić Wielkanoc? PORADY DIETETYCZNE i PRZEPISY LIGHT

Żurek z białą kiełbaską, jajka z majonezem, pasztety i ciasta z kremem. Tak wygląda polskie menu wielkanocne. Jak uniknąć przytycia?
Jak odchudzić Wielkanoc? PORADY DIETETYCZNE i PRZEPISY LIGHT
21.04.2011

Tłuste dania i bogate w cukier desery – oto kwintesencja wielkanocnego jadłospisu w większości polskich domów. Tradycję można jednak unowocześniać. Kilka drobnych zmian w menu sprawi, że święta nie zostawią pamiątki w postaci dodatkowej oponki, a frykasy jakimi uraczymy siebie i bliskich nie stracą nic ze swego unikalnego, wielkanocnego smaku.

Świąteczna rewolucja kulinarna nie wymaga przestudiowania stosu mądrych ksiąg. Wystarczy, że ruszysz głową i zastosujesz kilka sprawdzonych, znanych zasad dietetycznych, komponując wielkanocne posiłki.

Jak zmniejszyć kaloryczność świątecznego jadłospisu?

  • Przygotowując sałatki i sosy nie używaj majonezu czy śmietany, a jogurtu naturalnego  lub majonezu light. Smak się nie zmieni, a kaloryczność owszem!
  •  

  • Nie szczędź ziół – świeżych i suszonych – rozmarynu, imbiru, kminku, jałowca i gorczycy, które nadadzą Twoim kulinariom wyjątkowy aromat, a dodatkowo ułatwią i przyspieszą procesy trawienne.
  •  

  • Stawiaj na chude mięsa – kurczaka, indyka, schab, polędwicę, a dodatkowo przygotowuj je bez dodatku tłuszczu – piecz, gotuj, grilluj. Pamiętaj, że smażenie znacznie podnosi wartość kaloryczną posiłków!
  •  

  • Ciasta piecz z mąki pełnoziarnistej, bogatej w witaminy z grupy B oraz błonnik, przyspieszający perystaltykę jelit, wpływając na tempo przemiany materii. Błonnik pęcznieje w żołądu, powodując szybkie uczucie sytości. Pełnoziarnista mąka sprawdza się także podczas przygotowywania mazurków.
  •  

  • Między posiłkami oraz w ich trakcie jedz świeże warzywa i owoce, które dostarczają witamin, minerałów i cennego błonnika!
  •  

    Jak uniknąć efektów ubocznych przejedzenia?

  • Zacznij dzień od obfitego, ale bogatego w wiosenne warzywa, śniadania, które zapewni Ci uczucie sytości na wiele godzin. Ogranicz się w ten wyjątkowy dzień do trzech jajek i zjedz je lepiej z chrzanem lub ćwikłą niż z majonezem.
  •  

  • Po śniadaniu, zamiast siedzieć przy stole, udaj się z bliskimi na rodzinny spacer – spalicie kalorie i przygotujecie się na wielkanocny obiad.
  •  

  • Zadbaj, by na stole pojawiły się rzadko występujące, egzotyczne owoce. Nieznane, tropikalne smaki będą Cię kusiły bardziej niż mazurki…
  •  

  • Jedz powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs.
  •  

  • Zamiast napojów gazowanych i słodkich soków, pij wodę oraz ułatwiające trawienie zioła.
  • koszyczek wielkanocny

    Co z tymi jajkami?

    W okresie świąt wielkanocnych jajka wydają się być niezbędnym, a wręcz koniecznym elementem naszego menu. Niestety na ich temat krążą rozmaite opinie, wiele z nich jest skrajnie negatywnych. Czy słusznie?

    Za przyczynę skreślenia jajek z diety wiele osób podaje wysoką zawartość cholesterolu. Ale przecież cholesterol jest produkowany także przez wątrobę, więc gdy dostarczamy go z pożywieniem, mniej wytwarzamy go sami. Jajko zawiera około 180 mg cholesterolu, czyli zaledwie jedną dziesiątą dziennej produkcji, a zawarta w nim lecytyna rozbija tłuszcze na cząstki, zapobiegając przyczepianiu się ich do naczyń krwionośnych.

    Jajka są cennym źródłem białka oraz witamin A, D, E, witamin z grupy B, a także potasu, siarki, fosforu, żelaza i cynku. Z powodzeniem i bez strachu o kondycję możemy jadać je codziennie. Uważać powinny jedynie osoby o wysokim stężeniu cholesterolu – w ich przypadku bezpieczniej będzie ograniczyć się do najwyżej kilku jajek tygodniowo. Kurze jajko dostarcza około 90 kcal.

    koszyczek wielkanocny

    Wielkanocne przepisy light

    Faszerowane brokułami i czerwoną fasolą jaja

    •    4 jajka

    •    pół brokuła na jajko

    •    łyżka majonezu, łyżeczka musztardy, pół kubka gęstego jogurtu

    •    4 łyżki stołowe fasoli

    •    pieprz i sól według smaku

    Jajka ugotować i obrać. Żółtka wyjąć i dobrze wymieszać je z ugotowanymi wcześniej brokułami, tak, aby stworzyły niemal jednolitą masę. Dodać przyprawy. Farszem nadziewać białka. Na wierzchu udekorować fasolką.

    Warzywny pasztet

    •    1 kg wołowiny, 1 kg wieprzowiny chudej

    •    1 kajzerka, 2 jajka

    •    pół czerwonej papryki

    •    pół słoiczka marynowanych cebulek oraz pieczarek

    •    sól, pieprz, rozmaryn, lubczyk

    •    tłuszcz do formy

    •    1 szklanki tartej bułki

    Mięsa ugotować z przyprawami i ziołami, zmielić, wymieszać z jajkami, dodać namoczoną kajzerkę, dodatkowo przyprawić do smaku. Połączyć z pokrojoną drobno papryką, cebulkami i pieczarkami. Piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni C.

    Galaretka z jajami i groszkiem

    •    4 jajka na twardo

    •    1 litr bulionu (może być z warzywnej kostki)

    •    1 woreczek mrożonego groszku

    •    1 łyżka żelatyny, sok z cytryny, pieprz, sól, czubryca, pietruszka – nać.

    Żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie. Odstawić aby stężała, przyprawić do smaku. Groszek wrzucić do wrzątku na 5 minut, odcedzić, wsypać do foremki. Ugotowane jajka pokroić na ósemki, ustawić ściśle obok siebie, zanurzając w zastygającej galarecie. Udekorować pietruszką, zalać resztą galarety, wstawić do lodówki. Kiedy zastygnie, podawać z sokiem z cytryny.

    Gabriela Mostowicz – Zamenhof

    Zobacz także:

    Szokujące zdjęcia anorektyczek: PHOTOSHOP?

    Dieta Dukana kontra South Beach – która jest lepsza?

    Komentarze (22)

    Ocena: 4.95 / 5
    ZiolaBlog.pl (Ocena: 4) 24.02.2018 12:27
    Dla odmiany nasza wersja: http://ziolablog.pl/dietetyczne-przepisy-wielkanocne/
    odpowiedz
    Anonim (Ocena: 5) 03.06.2011 22:58
    GŁÓD. Podjadanie. Błędy IG. BH.30. MOTTO: Stabilny poziom cukru we krwi przez 24h !! * PODJADANIE W NOCY LUB PODCZAS DNIA TO ZAWSZE JEST Z GŁODU, KTÓRY ODCZUWAMY WTEDY: Gdy poziom cukru we krwi spada. Podwyższamy go zawsze; dużą oczywiście proporcjonalną ilością tzw. NISKICH węglowodanów, tj. do 26% wzrostu; czyli naszym ludzkim paliwem, a więc GLUKOZĄ naturalną. Głód u człowieka to czerwona lampka w samochodzie pokazująca, że paliwo się kończy. Zatankuj i Ty. Musisz podnosić sobie poziom cukru szybko, w kategoriach dozwolonych i utrzymać długo, wtedy nie czujesz głodu. ŁAKNIENIE, STAN PUSTKI W ŻOŁĄDKU, TZW. SSANIE: Odczuwamy także wówczas, gdy do pustego żołądka (np. 2 godziny przed obiadem) wydziela się sok trawienny (kwas solny). Neutralizujemy go skutecznie zasadotwórczym sokiem z cytryny (np. dodając do herbaty). Eliminujemy zatem, również i to źródło odczuwania GŁODU. TAK UŁOŻYŁA TO PRZYRODA PLANETY O NAZWIE ZIEMIA. JEŚLI KTOŚ MÓWI INACZEJ: Nawet ten z tytułami to zwyczajnie powinien sobie wykonać najprostsze badania, a wtedy dostrzeże, iż przyroda naszej planety jest jedna i finalnie tworzy logiczną perfekcję. Ułożone są zatem przez PRZYRODĘ wszelkie zależności pierwiastkowe, czyli żywieniowe również. Problem jedynie jest z identyfikacją ewolucyjnych dokonań naszej przyrody, bo to można zrealizować jedynie poprzez wykonanie setek elementarnych badań laboratoryjnych. Ten kto je wykona dopiero może mówić: REALNĄ prawdę. * POCZYTAJ, ZAPOZNAJ SIĘ TO WYSTARCZA: Jednak koniecznie pamiętaj o CHLEBie typu KR-IRL, ponieważ to on głównie utrzymuje poziom cukru w stabilnej strefie, czyli nie odczuwasz głodu. KONKLUZJA finalna: Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie. R E F L E K S J A: INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes. ZOBACZ TEŻ; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW. Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. *** Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL BH.30. ENGLISH VERSION: Skrót adresu strony w Internecie_______: instytutirl.com.pl
    odpowiedz
    Anonim (Ocena: 5) 26.04.2011 15:03
    Papież kiedy umarł miał 85 lat - 8+5=13 Godzina śmierci: 21:37 - 2+1+3+7=13 Data śmierci: 02.04.2005 - 0+2+0+4+2+0+0+5=13 Postrzelony 13 Maja 9301 dni pontyfikatu - 9+3+0+1=13 Zmarł w 13 tygodniu roku. JAN PAWEŁ DRUGI - 13 liter czy to zbieg okoliczności ? prześlij to dalej niech inni myślą... Sorry, ale musi się spełnić. ... Pomysł sobie życzenie a zobaczysz co sie stanie... Zacznij myśleć o czymś czego naprawdę pragniesz, To funkcjonuje. Osoba, która mi wysłała ta wiadomość powiedziała, ze jej życzenie spełniło sie w 2 dni po odczytaniu tej wiadomości. Wypowiedz życzenie jak skończy sie odliczanie: 10... 09... 08... 07... 06... 05... 04... 03... 02... 01... *Wypowiedz życzenie* Wyślij te wiadomość w ciągu 10 minut do 10 osób Jeśli tego nie zrobisz stanie się przeciwność Twojego życzenia
    odpowiedz
    Anonim (Ocena: 5) 22.04.2011 21:28
    zapraszam na mój pasaż . :) bardzo ładne buty NIKE do sprzedania mam . :)
    odpowiedz
    Anonim (Ocena: 5) 22.04.2011 10:59
    Szczerze powiedziawszy ja się nie martwię o linię po świętach - sama jeżdżę na rowerze - Giancie - i nie mam problemów, po okresie obżarstwa ;) Zwyczajnie wskakuje na rower i palę zbędnę kilogramy :) / Dana
    zobacz odpowiedzi (2)

    Polecane dla Ciebie

    Polecane wideo