8 powodów, dla których warto pokochać czosnek

Czosnek od kilku tysięcy lat cieszy się sławą jako przyprawa i środek leczniczy.
8 powodów, dla których warto pokochać czosnek
29.08.2008

Czosnek zawiera lotne związki siarkowe i bakteriobójcze, olejki eteryczne, błonnik, cukry, organiczne związki siarki, takie jak alliina oraz skordynina A i B. Rozpadowi enzymatycznemu alliiny do allicyny, jaki następuje po przekrojeniu lub rozgnieceniu czosnku, zawdzięcza on swój intensywny i charakterystyczny zapach. Ponadto, czosnek zawiera flawonoidy, flawony, witaminy z grupy B, związki śluzowe i sole mineralne, a wśród nich związki selenu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu oraz niewielkie ilości uranu. Liście czosnku zawierają prowitaminę A, witaminy B1, PP i C.

Czosnek jest stosowany w różnych postaciach: jako świeży, suszony, liofilizowany, sproszkowany lub kapsułkowany. Najbardziej aktywny jest świeży, rozdrobniony. Poddany obróbce termicznej traci swoje właściwości bakteriobójcze, zachowuje jednak aktywność przeciwgrzybiczą i działa jako antyutleniacz, przeciwdziałający arteriosklerozie, starzeniu się i nowotworom.

Stosując czosnek profilaktycznie, należy codziennie spożywać jeden jego duży ząbek, przegryzając zieloną natką pietruszki w celu eliminacji nieprzyjemnego zapachu. Świeże ząbki czosnku ściera się, kroi lub miażdży, spożywa z dodatkiem mleka, miodu lub cytryny. Dla zniwelowania ostrego zapachu czosnku, botanik angielski, Culpeper, proponował żucie kminku i zielonej fasoli.

Substytutem czosnku może być olejowy wyciąg czosnku – należy łykać 1 kapsułkę dziennie, wieczorem przed snem. Polecana dawka jednorazowa to 500 mg. W celach leczniczych u osób dorosłych należy stosować dawkę 1000 - 5000 mg/dobę.

Przeciwwskazaniem do spożywania świeżego czosnku są ostre nieżyty żołądka i jelit, skłonność do niskiego ciśnienia krwi oraz okres karmienia piersią.

8 powodów, by jeść czosnek:

  1. Zapobiega miażdżycy i obniża poziom cholesterolu;
  2. Pomaga w leczeniu nadciśnienia;
  3. Działa bakteriobójczo, zwalcza infekcje wirusowe i grzybicze;
  4. Zmniejsza objawy przemęczenia i zapalenie oskrzeli;
  5. Minimalizuje bóle miesiączkowe;
  6. Reguluje trawienie;
  7. Poprawia funkcjonowanie mózgu;
  8. Uspokaja, ułatwia zasypianie.

Polecane wideo

Komentarze (66)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 13.11.2010 21:16
9. Bo jest dobry!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 21.01.2009 18:10
sos czosnkowy zajebisty !!! i wogule czosnek zajebioza ale mi moja darling mowi ze mi z papy jedzie mowi zydek do mamy mama mama daj mi czosnku a ona na to zadnych łakoci przed obiadem
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 29.12.2008 21:40
to prawda,mój tatko zawsze mawiał że czosnek to samo zdrowie a to mądry zdrowy i krzepki facet,wie co mówi,fakt że ciosnek strasznie capi ale dla zdrówka chyba warto
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 05.10.2008 11:24
nawet lubie czosnek ale capi......
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 12.09.2008 20:47
ja uwielbiam sos czosnkowy?(taki sam jak do piccy) mozna jeść go ze wszystkim:) przepis: majonez czesnek słodka śmietana bazylia wykonanie jest proste należy zetrześ czosnek(ja go ścieram na tarce) dodajesz majonezy(ilość majonezy zależy od tego czy soso ma być bardzo ostry) potem troche smietany ok. 3 duze łyżki i troche bayzli
odpowiedz

Polecane dla Ciebie