Herbaty szlachetne: Przewodnik po świecie egzotycznych aromatów

Herbaty szlachetne w niezwykły sposób uświetnią wyjątkowe spotkanie, pozwolą uroczyście przyjąć ważnego gościa oraz będą niebanalnym prezentem dla przyjaciela.
Herbaty szlachetne: Przewodnik po świecie egzotycznych aromatów
01.03.2011

Po oryginalne herbaty szlachetne coraz częściej sięgają nie tylko smakosze. Ich wyjątkowy smak staje się alternatywą dla wielu okazji. Bogactwo dostępnych na rynku odmian i gatunków nierzadko przyprawia jednak o zawrót głowy. Aby dokonać odpowiedniego wyboru, warto dowiedzieć się o nich więcej.

Smaki świata

Przy wyborze herbaty szlachetnej, podobnie jak w przypadku wina, ogromną rolę odgrywa miejsce pochodzenia. W zależności od regionu obydwa te napoje wyróżniają się charakterystycznym, niespotykanym nigdzie indziej smakiem i aromatem. Topografia terenu, klimat oraz odpowiednie podłoże nadają tym produktom jednoznaczne cechy. Przykładowo herbaty indyjskie pochodzące z górzystego terenu Dardżyling, gdzie panuje surowy górski klimat, a fotosynteza zachodzi wolno, posiadają niezwykle subtelne aromaty. Natomiast szlachetne herbaty z płaskowyżu w tropikalnym Assamie wyróżniają się głębokim i treściwym smakiem. Warto jednak podkreślić, iż te cenne niuanse regionalne możemy dostrzec jedynie w herbatach najwyższej jakości, w 100% pochodzących z danego regionu.

Ważne zbiory

Poszukując herbaty o konkretnym, wyrafinowanym smaku warto zwrócić uwagę na to, z jakiego pochodzi ona zbioru. Okazuje się bowiem, iż pora roku w uprawie herbaty ma duży wpływ na jej walory smakowe. Przykładowo herbaty Dardżyling ze zbiorów wiosennych (ang. first flush) są bardzo delikatne w smaku. Jednocześnie posiadają one wyszukany, kwiatowo-muszkatołowy aromat. Z kolei najznakomitsze herbaty z regionu Assam pochodzą wyłącznie ze zbiorów letnich (ang. second flush) i są zbierane zaledwie przez okres 3-5 tygodni w roku, krótko przed nadejściem pory deszczowej.

Luksus opakowany

Kupując herbatę, powinniśmy dokładnie obejrzeć jej opakowanie, a także poświęcić czas na zapoznanie się z zamieszczonymi na nim informacjami. Herbata łatwo wchłania wilgoć i inne zapachy, dlatego bardzo ważne jest, aby została hermetycznie zapakowana. Etykieta powinna zawierać informację o dokładnym składzie herbaty i okresie przydatności do spożycia. Najlepiej jednak jeśli podany jest również okres zbiorów i nazwa plantacji, z której ona pochodzi – te informacje dają nam gwarancję, że napój jest najwyższej jakości.

odżywianie się

Jak odszyfrować skróty

Nierzadko na opakowaniu pojawiają się również tajemnicze skróty, które zazwyczaj oznaczają rodzaj liścia i sposób jego przetworzenia. Jednocześnie stanowią wyznacznik jakości herbat i formę ich klasyfikacji. Przykładowo skrót FTGFOP (ang. Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) oznacza wyselekcjonowane rasy herbat z dużą ilością wartościowych listków i pączków. Susz tej herbaty powinien lekko lśnić i zawierać złotawe, ładnie skręcone listki. Skrót KGFOP (K to umowne oznaczenie zielonych herbat pochodzących z Dardżylingu, które ma je odróżnić od herbat czarnych - głównie w tym regionie produkowanych, Golden Flowery Orange Pekoe) to wysokiej jakości herbata zielona otrzymana z delikatnych listków, starannie przetworzona, posiadająca cały liść.

Poczuj ten aromat 

Wybierając odpowiednią herbatę nie powinniśmy zaniechać wykorzystania zmysłu, jakim jest węch. Herbata wysokiej jakości powinna charakteryzować się intensywnym, swoistym zapachem. Jego brak świadczy o niższej jakości produktu lub jego złym przechowywaniu. Dodatkowo zapach i aromat herbaty pozwoli nam dopasować ów napój do okazji. W przypadku kiedy wybraną herbatę pragniemy podać podczas podwieczorku czy wieczornego spotkania, poszukujmy na ogół delikatnego, subtelnego aromatu. Herbaty o mocniejszej woni i bardziej treściwym smaku polecane są natomiast przy śniadaniu.

Herbata pobudza nasze zmysły, rozpieszcza podniebienie wyszukanym i subtelnym smakiem. Rozkoszowanie się tym napojem pozwoli nam poznać tajemnice najodleglejszych zakątków świata.

Autor: HerbaWera

Zobacz także:

Ekologiczna żywność: Dużo droższa od zwykłej, ale czy faktycznie zdrowsza?

Oto cała prawda o "ekologicznym" jedzeniu. Czy warto wydawać na nią pieniądze?

JESTEŚMY CHIPSOŻERCAMI: W ciągu roku każdy z nas zjada około 0,8 kg słonych przekąsek! To tysiące pustych kalorii!

Na wszelkie chrupki i chipsy wydajemy już miliardy złotych. A wszystko idzie nam w biodra!

Komentarze (9)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 29.12.2011 19:15
jeśli już mowa o dilmah, to z ich herbat pijam wyłącznie taką zieloną herbatę z plantacji Elpitiya, kosztuje zdecydowanie mniej niż te z "herbacianych sklepów" a jakość bardzo dobra. ciężko na nią trafić, ale jak ktoś zobaczy to szczerze polecam. a najbardziej lubuję się w yerbach :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 14.03.2011 13:48
ja bardzo lubię darjeeling. I tak jak Halineczka tez lubię białą herbatę Dilmah-smak jest faktycznie obłędny;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 09.03.2011 13:38
W prezencie na urodziny dostałam IRVING HERBATA CZARNA DARJEELING w dużych torebkach, super herbata, o niepowtarzalnym smaku:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 01.03.2011 19:38
darjeeling a nie dardżyling a po drugie assamy są zbierane też w pierwszych zbiorach aczkolwiek rzadko można spotkać je w sprzedaży bo są drogie
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 01.03.2011 18:26
Wolę zwykłego yunnana. Najlepszy jest ten w różowym pudełku.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo