Według prognoz pogody, czeka nas ciepły, wręcz upalny lipiec. To ta lepsza wiadomość, ale mamy też gorszą. Gdy jest gorąco, czujemy się ociężałe, szybko się męczymy i myślimy o wszystkim, tylko nie o jedzeniu. Jednak odpowiednia dieta podczas upałów może sprawić, że wrócimy do formy i poczujemy się bardzo dobrze. Co zatem jeść?
Śniadanie
Powinno być królewskie. Dzięki niemu nasycisz się na dłuższy czas i będziesz mogła bez obaw zrezygnować z kolacji. Pamiętaj, że wilczy apetyt pod wieczór to zwykle efekt niedojadania w ciągu dnia, zwłaszcza we wczesnych godzinach. Dlatego śmiało zasiądź do porannego posiłku. Sięgaj po nabiał – ser biały, twarożek i jogurt. Możesz je połączyć z owocami, dzięki czemu nasycisz się na wiele godzin. Nie zapominaj o chlebie, najlepiej pełnoziarnistym. To bardzo ważne, abyś „na dzień dobry” dostarczyła swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Witaminy są ci teraz bardzo potrzebne.
Owoce
Tak, tak i jeszcze raz tak! To twoim sprzymierzeńcy w walce z upałami. Mają w sobie dużo wody, więc ugaszą pragnienie. Te z zawartością cukru dodadzą ci także energii. Możesz je zjadać na wiele sposobów: nieprzetworzone, jako koktajle, musy owocowe oraz składniki jogurtów czy ciast. Na całe szczęście latem owoców jest pełno i kosztują grosze, więc pałaszuj bez umiaru arbuzy, banany, brzoskwinie, truskawki, maliny, poziomki, jagody, jabłka, czereśnie, wiśnie, winogrona, porzeczki, agrest, pomarańcze, mandarynki i pomidory (tak, to owoc, a nie warzywo!). Owoce możesz pałaszować o każdej porze dnia. Nasycą cię zwłaszcza między posiłkami, gdy gorący obiad znajdzie się na szarym końcu twoich zachcianek.
Warzywa
Rób z nich pożywne surówki i sałatki. Zrezygnuj za to z majonezu - na rzecz oliwy z oliwek czy smacznych sosów, które każdej sałatce nadadzą niepowtarzalny smak. Gdy jesteś głodna, pokrój kilka ogórków w słupki – mają w sobie dużo wody i na szczęście mało kalorii.
Obiad
Przede wszystkim, gdy jest gorąco, zrezygnuj z tłustych, smażonych produktów, które podnoszą temperaturę ciała. Musisz jeść teraz lekkie i sycące potrawy – nie obciążą twojego żołądka, a jednocześnie sprawią, że nie zabraknie ci energii. Dlatego zapomnij o wszelkich potrawach z grilla (zostaw je sobie na chłodniejszy wieczór), takich jak karkówka, kaszanka, boczek czy kiełbaski. Zdjęte prosto z ognia będą za gorące i obciążą twój żołądek. Unikaj również fast foodów oraz tuczących makaronów. Będziesz się po nich pocić, poczujesz się także znużona i zmęczona. Jednak mięso (jako najlepsze źródło białka) jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, więc zdecyduj się na smaczną pierś z kurczaka lub indyka. Hitem każdego lata są ziemniaki z koperkiem i zsiadłym mlekiem, kefirem lub maślanką. Twój organizm będzie ci wdzięczny także za wszelkiego rodzaju zupy. Najesz się nawet tymi ugotowanymi na wodzie, a nie wywarze. Latem sprawdzi się również chłodnik.PrzekąskiMożesz po nie sięgać, ale z umiarem. Raczej zrezygnuj z orzechów czy bakalii, które są ciężkostrawne. Podobnie jest ze słonymi przekąsami – sól zatrzymuje wodę w organizmie, więc staraj się ich wystrzegać. Możesz za to chrupać herbatniki i lekkie ciasteczka, najlepiej bez dodatku czekolady. Gdy zwykłego herbatnika połączysz z owocem, będziesz miała pyszny i pożywny lunch. Śmiało również pałaszuj lody. Mają stosunkowo niewiele kalorii, a do tego chłodzą i są smaczne. Jeśli dbasz o linię, wybieraj te owocowe lub śmietankowe, ale bez dodatków, np. grubej warstwy czekolady.
Kolacja
Pamiętaj - obajadanie się przed snem nigdy nie jest rozsądne, a już na pewno nie latem, gdy szybciej się męczysz i pocisz. Sięgaj więc po sałatki owocowe lub warzywne, jogurty i koktajle oraz lekkie serki czy twraożki. Możesz również schrupać ciasteczko lub kromkę chleba z sałatą i chudą wędliną.
Napoje
Chyba nie trzeba ci przypominać, że w upały są niezbędne. Ponieważ pocimy się, możemy się bardzo szybko odwodnić. Dlatego pij codziennie przynajmniej 1,5 l (czyli sześć szklanek) wody niegazownej. Latem zasmakuje ci również mrożona kawa oraz świeże soki owocowe bez dodatku cukru i substancji słodzących. O tej porze roku sprawdzą się kompoty, np. z wiśni bądź truskawek. Sama musisz się przekonać, co najlepiej gasi twoje pragnienie podczas upałów: u jednych jest to kufel piwa, a u innych kubek... gorącej herbaty!
Gdy temperatura powietrza przekracza 35 kresek, marzymy tylko o cieniu, wietrze i spokoju. Nasz organizm działa wtedy na zwolnionych obrotach, męczymy się i jesteśmy mało wydajne. Dlatego tak ważna jest w tym czasie odpowiednia dieta. Pożywna, ale jednocześnie lekka; smaczna, ale bogata w składniki mineralne i witaminy. Teraz już wiesz, co jeść, a czego nie, gdy słońce pali ci policzki.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Jak powinny być ustawione rzeczy w lodówce?
Świeżość, smak i jakość żywności zależy od tego, w jaki sposób je przechowujesz. Dlatego jeszcze dzisiaj zrób rewolucję w lodówce!
Co jeść, żeby nie przytyć na wakacjach?
Jeśli nie chcesz wrócić do wagi sprzed wakacyjnej diety, uważaj na pułapki czyhające na urlopie!