Pączki w wersji light dla łakomczuchów na diecie

Jutro tłusty czwartek! Może zaskoczysz swoją rodzinę i przyjaciół, i własnoręcznie upieczesz pączki? My zdradzimy Ci wyśmienity przepis…
Pączki w wersji light dla łakomczuchów na diecie
10.02.2010

Chyba niewiele jest wśród nas tych, które chociaż od czasu do czasu, a już szczególnie w tłusty czwartek, nie miałyby słabości do słodyczy. W ten wyjątkowy dzień w roku, wszystkie pyszności jeszcze intensywniej kuszą ze sklepowych półek i ciężko nie ulec puszystym pączuszkom z różaną marmoladą, waniliowym budyniem albo rozpływającym się w ustach toffi…

Niestety, jeden pączek równa się 400 kalorii, a że w tłusty czwartek nie wypada zjeść niemniej niż trzy (no ok., może cztery, a nawet pięć…), nagle w ciągu kilku godzin pochłaniamy przerażającą ilość tysięcy zdradliwych, pustych kalorii. Chcesz temu zapobiec, a równocześnie marzysz jutro o wielkiej uczcie? Mamy na to sposób – pyszne pączuszki w wersji light!

Składniki:

- 0,5 kg pszennej mąki razowej

- 250 ml letniego mleka

- 100 ml gęstego soku z gruszek

- 0,4 l rumu

- 40 g drożdży

- 160 g rodzynków

- 6 łyżek masła 

- smalec

- 2 szczypty cynamonu

- szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Umyj rodzynki w gorącej wodzie, odsączone przełóż do miseczki z rumem i posyp cynamonem.

2. Mąkę przesyp do dużej miski, wkrusz drożdże, a następnie polej je mieszanką mleka i soku gruszkowego. Wszystko wymieszaj.

3. Przygotowane w ten sposób ciasto postaw w ciepłym miejscu na kwadrans.

4. Następnie wymieszaj przy pomocy widelca masło z zaczynem ciasta. Dodaj odrobinę soli.

5. Przykryj ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut, a po upływie tego czasu starannie je ugnieć.

6. Teraz uformuj ciasto w okrągłą kulę i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.

7. Na posypanej mąką  stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm.

8. Wytnij teraz przy pomocy okrągłej foremki (najlepiej o średnicy 6 cm) 40 porcji i odstaw je do wyrośnięcia na kolejny kwadrans.

9. Na połowę  wyciętych krążków, nałóż wcześniej wymoczone w rumie rodzynki, brzegi posmaruj delikatnie maślanką i przykryj drugim krążkiem (zwracając uwagę, aby dokładnie zlepić brzegi).

10. Gotowe paczki smaż po obu stronach w rozgrzanym oleju w garnku.

11. Podawaj gorące, najlepiej w towarzystwie grzanego wina albo (w wersji superlight) zielonej herbaty.

Extrarada: Wyjątkowo dbasz o linię? Zrezygnuj z lepienia krążków i uformuj z ciasta jednolite kulki. W każdej z nich wytnij kieliszkiem dziurkę, nie napełniając nadzieniem. Tak przygotowane obwarzanki posyp migdałami albo kolorową posypką.

Smacznego!

Krystyna Podolska

Zobacz także:

Kolorowe zupy dla początkujących – marchwiowa, groszkowa i krem z selera

Ich gotowanie to czysta przyjemność, a kosztowanie... rozkosz dla zmysłów!

Dietetyczny dekalog Francuzek

One nie liczą kalorii i nie katują  się dietami, a zawsze mają smukłą sylwetkę!

Polecane wideo

Komentarze (48)
Ocena: 5 / 5
Loli pop (Ocena: 5) 30.01.2013 16:22
po wiecej dietetycznych przepisów zapraszam na: www.udietetykow.pl
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.02.2010 21:44
„Papilocie! Mam 22 lata, za rok wyznaczoną datę ślubu.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.02.2010 13:36
„Papilocie! Mam 22 lata, za rok wyznaczoną datę ślubu.
zobacz odpowiedzi (2)
Anonim (Ocena: 5) 11.02.2010 13:24
„Papilocie! Mam 22 lata, za rok wyznaczoną datę ślubu.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.02.2010 13:21
„Papilocie! Mam 22 lata, za rok wyznaczoną datę ślubu.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie