Próbujesz schudnąć, ale twoja waga stoi w miejscu? Być może popełniasz kilka błędów. Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest regularność zarówno w odżywianiu, jak i w aktywności fizycznej. Istnieją jednak różne sposoby, aby proces spalania tkanki tłuszczowej nieco przyśpieszyć. Jednym z nich jest zastosowanie kuminu. Jak go wprowadzić do swojej diety? Podpowiadamy.
Zobacz także: Scandi sense, czyli najprostsza dieta świata. Na czym polega?
Kumin (inaczej kmin rzymski) to przyprawa bogata nie tylko w fosfor, potas czy magnes, ale także w witaminę C i A. Stosowanie jej ma dobroczynny wpływ na organizm. Ma bowiem działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i moczopędne.
Picie wody z kuminem wykazuje także pozytywny wpływ na proces odchudzania. Napój ten cieszy się szczególnie dużą popularnością w Indiach. Kumin to niskokaloryczna przyprawa, która bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Można ją pić także połączoną z wodą. Taka mieszkanka przyśpieszy metabolizm i poprawi wydzielanie enzymów, które są odpowiedzialne za rozkład glukozy, węglowodanów i tłuszczy. Właśnie dlatego ta przyprawa będzie bardzo dobrym uzupełnieniem diety osoby, która ma problem ze nadprogramowymi kilogramami.
Na trzy szklanki wody wystarczy łyżeczka kuminu. Jeśli chcesz wypróbować ten sposób, do wody z kminem rzymskim możesz dodać miętę oraz cytrynę lub limonkę, a także szczyptę soli i pieprzu lub odrobinę miodu. Jeśli jesteś fanką słodkiego, możesz wsypać także łyżeczkę brązowego cukru. Poprawi to smak napoju.
Ważne jest to, abyś nie pomyliła kuminu z kminkiem. Są to bowiem dwie, różne przyprawy. Zwróć na to uwagę, kiedy będziesz w sklepie.
Zobacz także: Ważą tyle samo, ale mają zupełnie inne ciała. 12 fotodowodów, że waga to tylko liczba!