Gotowały w ten sposób nasze mamy i babcie, więc teraz robimy tak my... dla smaku, z przyzwyczajenia, z powodu własnej niewiedzy. Choć gotowanie w domu daje mnóstwo możliwości, poczucia kontroli nad składnikami oraz odrobinę kreatywności, to czasem możemy nieświadomie dodać do posiłku kilka zbędnych kalorii. A te z kolei utrudniają nam osiągnięcie pożądanej wagi.
Zobacz również: Jedzenie, od którego się chudnie
Zastanawiasz się, dlaczego wciąż nie możesz zrzucić zbędnych kilogramów? Sprawdź, w jaki sposób złe nawyki żywieniowe wpływają na Twoje zdrowie i szczupłą sylwetkę. Po tej lekturze nie popełnisz ich już nigdy więcej!
Używanie zbyt dużej ilości oleju
Olej stanowi podstawę większości przepisów. Tak, jak np. oliwa z oliwek korzystnie wpływa na nasze zdrowie, a zwłaszcza serce, tak nadmierna ilość tego wysokokalorycznego składnika potrafi być tucząca i szkodliwa. Wystarczy kontrolować ilość dodawanego na patelnię płynu. W redukcji tłuszczu po smażeniu może pomóc również zwykły ręcznik kuchenny.
Smażenie potraw
Gdy już o olejach mowa, należy pamiętać, że każde smażenie, pieczenie czy duszenie potraw, odbiera im wiele cennych składników odżywczych. Zwłaszcza smażenie zwiększa ilość kalorii i tłuszczów nasyconych w posiłku, utrudniając nam utrzymanie prawidłowej diety. Aby zachować cenne właściwości produktów i nie rezygnować ze smaku, spróbuj gotowania na parze oraz świeżych przypraw.
Przesadne grillowanie mięsa
Kto z nas nie przepada za smacznym stekiem z grilla... Choć teoretycznie nie używamy w tym celu tłustych olejów, to jednak badania wykazały, że kobiety często spożywające zwęglone lub wędzone mięso, miały aż o 47% większe ryzyko raka piersi po menopauzie.
Dodawanie soli i masła do smaku
Każda z nas dodaje do posiłków soli, aby wzmocnić smak, jednak ta przyprawa potrafi uzależnić! Sól, cukier oraz tłuszcz to top 3 uzależniających składników, podobnie jak... narkotyki czy alkohol. Zawsze lepiej ugotować coś bez soli, a później dodać jej odrobinę dopiero na talerzu.
Ignorowanie składu sosów
Choć pyszne, są niestety bardzo kaloryczne. Jeśli nie robisz ich sama, tylko korzystasz z gotowych mieszanek, następnym razem uważnie zbadaj ich skład... oprócz smaku możesz dodać do sałatki całą masę szkodliwych aromatów i barwników.
Obsesja na punkcie dodatków
Złym nawykiem, poza dodawaniem do sałatek kalorycznych sosów i dipów, jest obfite posypywanie ich kurczakiem czy serem. Rezygnując z mozzarelli rozpływającej się na mięsie, możesz zaoszczędzić nawet 150 kalorii. Zamiast tego wybieraj warzywa, np. pomidory, albo chude sery.
Przegotowywanie warzyw
Codzienna porcja warzyw jest bardzo ważna w zbilansowanej diecie, jednak nie zapominaj, że gotowanie pozbawia ich ważnych składników odżywczych. Mimo krytyki, spróbuj czasem wrzucić zielone warzywa do mikrofalówki, zamiast do garnka z wrzątkiem. A najlepiej spożywaj je na surowo!
Podgrzewanie w plastikowych pojemnikach
Jeśli już decydujesz się na podgrzanie posiłku w mikrofalówce, pod żadnym pozorem nie rób tego w plastikowym pudełku! Nawet, jeśli tak jest napisane na opakowaniu. Możesz narazić się w ten sposób na szkodliwe chemikalia, zwłaszcza, korzystając z pudełek na wynos oraz butelek z wodą.
Zobacz również: Dlaczego wciąż nie możesz schudnąć? Oto najgorsze „top 10” błędów, które popełniasz
Źródło: eatthis.com