Metody, które proponujemy, pomogą Ci stracić nawet dwa kilogramy w ciągu tygodnia. Jedyne, co musisz zrobić, to pozbyć się 500 kalorii z codziennego menu, czyli 3500 kalorii tygodniowo.
Gwarantujemy, że to łatwiejsze niż mogłoby się wydawać! W szybkim tempie poczujesz się szczuplej i zdrowiej.
Od której z naszych wskazówek zaczniesz?
Rewolucyjna dieta MIND: Kobiety oszalały na jej punkcie, bo... nie trzeba rezygnować ze słodyczy!
1. Korzystaj z mniejszych talerzy
To samo dotyczy miseczek na twoje ukochane płatki. Nie musisz korzystać z dużo mniejszych naczyń. Chodzi po prostu o to, abyś nakładała mniej jedzenia. Możesz nawet tego nie zauważyć, bo przecież twój malutki talerz będzie wypełniony po brzegi ulubionym daniem.
2. Niewielka ilość orzechów
Tak, orzechy są bardzo zdrowe i mają mnóstwo witamin i protein. Są jednak bardzo kaloryczne. Dlatego bezmyślne jedzenie orzechów w dużych ilościach wcale nie wpłynie dobrze na twój organizm. Postaraj się natomiast przy ich pomocy zwalczyć nałóg podjadania. Jedz niewielką ilość orzechów dziennie, zbilansowaną w stosunku do reszty posiłków.
Fot. iStock
3. Nigdy nie jedz przed telewizorem!
To złota zasada, której musisz przestrzegać, chcąc ograniczyć spożywanie zbędnych kalorii. Siedząc przed telewizorem i skupiając się na oglądaniu filmu, zaczynamy jeść mechanicznie, zupełnie bez umiaru. Jeśli już musisz coś jeść, przygotuj sobie jedną porcję, a resztę zostaw w kuchni, tak aby uniknąć znanego nam wszystkim `jeszcze tylko troszkę, jeszcze tylko troszkę...
4. Nie pij napojów gazowanych
Puszka przeciętnego napoju gazowanego ma ponad 100 kalorii. Jednak rzadko zdarza nam się wypić jedynie taką ilość. Szczególnie jeśli siedzimy w miejscach, gdzie możemy korzystać z tzw. `dolewek`. Im szybciej wyeliminujesz gazowane napoje ze swojego życia, tym lepiej. Zamiast nich, wybieraj niesłodzoną herbatę lub wodę - ugasisz pragnienie bez pochłaniania niezdrowych i całkowicie zbędnych kalorii.
Fot. iStock
5. Zostawiaj zawsze trochę na talerzu
Innymi słowy - nie dojadaj do końca! Szczególnie, jeśli lubisz makarony - staraj się zawsze zostawić trochę jedzenia na talerzu. W ten sposób łatwo i bez wyrzeczeń możesz ograniczyć liczbę spożywanych każdego dnia kalorii.
6. Stałe porcje
To ważne, byś umiała mierzyć swoje porcje. Zdarza się, że przygotowujemy dla siebie za dużo jedzenia, a potem po prostu to dojadamy. Jeśli nauczysz się przygotowywać porcje odpowiednie dla siebie, zaczniesz jeść bardziej regularnie i przestaniesz się `przejadać`.
Fot. iStock
7. Przyrządzaj odpowiednie sałatki
Warzywa są bogate w błonnik i substancje odżywcze, dzięki którym kontrolujesz swój apetyt. Niestety, sałatka w łatwy sposób może stać się bombą kaloryczną. Dlatego przy jej sporządzaniu unikaj dużej ilości serów, dressingów, bekonu, oliwek, orzechów, grzanek i smażonych owoców.
Dieta koktajlowa - na czym polega dieta odchudzająca oparta o picie świeżych smoothies?