Po pierwsze poczujesz się lepiej, twoja skóra nabierze blasku, będziesz mieć więcej energii i chęci do działania. To co najważniejsze, żeby schudnąć nie musisz rezygnować z ulubionych posiłków, jeść przysłowiowego listka sałaty, czy głodzić się.
W zamian za to gotuj na parze, piecz w piekarniku, grilluj. Wszystko byleby nie smażyć w głębokim tłuszczu. Owszem, tłuszcz jest nośnikiem smaku i zgadzamy się z tobą, że kotlet schabowy z mizerią smakuje wyśmienicie ale jest tłusty, ciężkostrawny. W zamian za to, grillowane potrawy przyprawiaj. Jeśli masz możliwość korzystaj ze świeżych przypraw, a jeśli nie wybierz te suszone. Do każdego mięsa, czy ryb stosuje marynaty na bazie musztardy miodowej czy Dijon z dodatkiem soku z cytryny, miodu, odrobiną oliwy z oliwek i ulubionymi przyprawami.
Postaw przede wszystkim na te strączkowe: soczewica, ciecierzyca, fasola czy soja, są niskotłuszczowe, sycące, bogate w białko i szereg witamin i składników mineralnych. Pomagają regulować poziom cukru we krwi, a także perystaltykę jelit.
Mniejszy talerz, to też mniejsza porcja posiłku. Ponieważ proces trawienia zaczyna się w jamie ustnej, delektuj się każdym posiłkiem i żuj dokładnie spożywane pokarmy. Czy wiesz, że każdy posiłek powinnaś jeść przez co najmniej 20 minut? Dopiero po tym czasie do mózgu dochodzi informacja o sytości. Postaw na zasadę slow food.
Kwaśne owoce jedzone po posiłku, dają dodatkowy „zastrzyk” cukru, który szybko się wchłania i równie szybko zamienia się w tłuszcz. Natomiast jeśli zjesz je przed posiłkiem dadzą efekt sytości i zmniejszą apetyt, a to wszystko dzięki wysokiej zawartości wody i błonnika.
Zobacz również: Jak szybko schudnąć 5 kg?
Odstaw ją na jakiś czas i zacznij używać przypraw: pieprz, oregano, bazylia, kolendra, pietruszka, papryka, kminek, koper, goździki, czosnek. Dlaczego należy odstawić sól? Między innymi zatrzymuje wodę w organizmie, czy podnosi ciśnienie. Według zaleceń WHO, dzienna dawka spożywanej soli nie powinna przekraczać 6g na osobę. Pamiętaj o tym, że sól dodawana jest praktycznie do wszystkiego. Dlatego postaraj się nie dosalać posiłków.
Mnóstwo witamin, składników mineralnych i odżywczych w jednej szklance. Miksować można dosłownie wszystko: jarmuż, szpinak lub seler, ulubione owoce i warzywa. Koktajle poprawiają trawienie, pobudzają, dodają energii i wzmacniają układ odpornościowy.
Wybierz orzechy na przekąskę. Są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i doskonale obniżają poziom cholesterolu. W roli przekąski idealnie sprawdzą się również suszone śliwki, rodzynki, daktyle, czy figi. Ale uwaga! To że są zdrowe nie oznacza, że nie mają kalorii. Wszystko z umiarem, garść orzechów czy suszonych owoców w zupełności wystarczy.
Bez aktywności fizycznej może i schudniesz. Bo ograniczysz jedzenie, ale twoje ciało nie nabierze witalności, jędrności. Poza tym trening, niezależnie w jakiej formie, czy to na siłowni, czy w domu, bieganie lub basen to zastrzyk konkretnej dawki pozytywnej energii.
#9 NIE REZYGNUJ Z PRZYJEMNOŚCI
W trakcie odchudzania nie ma nic gorszego niż rezygnacja z tego co najbardziej się lubi. Ale nie codziennie, wyznacz sobie jeden dzień, kiedy skusisz się na przykład na kawałek ulubionego ciastka, czy czekolady.