Zdarzają się nawet najlepszym. Istnieją dwa różne rodzaje wzdęć: związanych z nadmierną ilością gazu w jelitach i zatrzymywaniem wody w organizmie.
Te –kolokwialnie ujmując – gazowe wzdęcia najczęściej są związane ze zjedzeniem potraw o sporej ilości błonnika, wzdymających, i jednocześnie picia za małej ilości wody.
Zatrzymywanie wody w organizmie sprawia, że czujesz się cała nabrzmiała, a spowodowane jest głównie zmianami hormonalnymi, odwodnieniem i spożywaniem zbyt dużej ilości soli.
Bez względu na rodzaj wzdęć jest to problem uciążliwy, krępujący, sprawiający ból i dyskomfort, często uniemożliwiający normalne funkcjonowanie.
Jest pełen probiotyków – dobrych bakterii, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i likwidują stany zapalne. Jest niezbędny w zdrowej diecie, i szczególnie polecany osobom cierpiącym na wzdęcia.
Jego właściwości przeciwzapalne znane są od tysięcy lat. Działa cuda na wzdęcia, zawiera enzym, który ma działanie pobudzające i relaksujące pracę układu trawiennego – to skutecznie zapobiega wzdęciom.
Jest naturalnym środkiem moczopędnym, ma właściwości przeciwskurczowe i przeciwzapalne – rozluźnia mięśnie jelit i umożliwia rozproszenie uwięzionego gazu.
Dzięki wysokiej zawartości potasu, banan są rewelacyjnym „lekiem” na wzdęcia. Produkty bogate w potas pomagają wyeliminować z organizmu nadmiar sody i wody – odpowiedzialnych za powstawanie wzdęć.
A właściwie sok z cytryny jest podobny pod względem kwasowości do soków trawiennych – tym samym może pomóc złagodzić wzdęcia, zaktywować trawienie, poprawić perystaltykę jelit i usunąć nadmiar gazu.
W 90% składają się z wody – rewelacyjnie nawadniają, ma działanie łagodzące i likwidujący wzdęcia. Melon pomaga usunąć nadmiar sody i wody z organizmu – a to dzięki zawartości sporej ilości potasu.
Zawiera sporo potasu, a także przeciwutleniaczy. Redukuje uczucie pęcznienia, łagodzi stany zapalne.
Dzięki sporej zawartości wody, siarki i krzemy pomaga usunąć nadmiar gazu z jelit.
To rewelacyjny, naturalny środek moczopędny, a wszystko za sprawą zawartości asparaginy – aminokwasu. Szparagi zawierają również sporą ilość błonnika, który usprawnia działanie układu pokarmowego, perystaltykę jelit i tym samym zapobiega powstawaniu wzdęć.
Zobacz również: Dieta weekendowa pozwala zrzucić nawet 3 kg. W poniedziałek będziesz nie do poznania.
Dzięki zawartości enzymu aktynidyny – kiwi skutecznie przyspiesza trawienie. Dodatkowo są źródłem potasu i błonnika.
Papaina, enzym zawarty w tym owocu, pomaga szybciej trawić pokarmy, działa również przeciwzapalnie. Papaja to także cenne źródło błonnika i przeciwzapalnej witaminy A.
Nie od dzisiaj wiadomo, że ananas to główny sprzymierzeniec osób będących na diecie – a wszystko za sprawą enzymu bromelainy, który pomaga w usprawnieniu i szybszym trawieniu.
Cenne źródło potasu, który skutecznie redukuje poziom sodu w organizmie, a tym samym wzdęcia.
Sfermentowana kapusta – nie dość że jest przepyszna, to zawiera probiotyk. Działa rewelacyjnie na wzdęcia i łagodzi stany zapalne.