Chipsy wcale nie proszą cię o zjedzenie, a
kolejna porcja makaronu z sosem o dokończenie do
ostatniej nitki spaghetti. Jedzenie nie będzie
twoim wrogiem, jeśli odpowiednio do niego podejdziesz. W końcu
dojdziecie do konsensusu :), chociaż wiemy, jak jest ciężko,
kiedy już raz próbowałaś go osiągnąć. Pomożemy ci spojrzeć
na Jedzenie inaczej:
- Opanuj apetyt. Żołądek wysyła twojemu
mózgowi sygnał o najedzeniu dopiero po 20 minutach. Dlatego
jeśli myślisz o przekąsce czy deserze po
posiłku, zastanów się, czy naprawdę jesteś głodna. Poczekaj,
bo może się okazać, że chciałaś „napchać" się bez
sensu.
- Jedz mrożone owoce.
Zamrożone owoce są nadal owocami i, jak dowodzą badania, nie
tracą swoich właściwości odżywczych. Ponieważ są słodkie,
stają się świetną przekąską. Ewentualnie zawsze możesz
zamrożone maliny, jagody i truskawki zmiksować z jogurtem
naturalnym, otrzymując świetny koktajl.
Pamiętaj tylko, by nie rozpychać żołądka zbyt dużą ilością
jedzenia.
- Myśl o tym, jak poprawić wartość
odżywczą posiłków, np. jeśli jesz sałatę
lodową , zastąp ją liśćmi szpinaku.
Mają o wiele więcej witamin i coraz łatwiej kupić je w
opakowaniach.
- Niech sałatki będą twoimi głównymi
posiłkami. To bardzo ważne, żeby nie myśleć o nich jako o
dodatkach. Pomyśl, ile kolorów wniosą do twojego życia!
- Unikaj płynnych kalorii. Pamiętaj, że
kalorie zawarte w płynach dłużej dochodzą do naszej
świadomości. Dlatego nie zdajemy sobie sprawy, że nam ich
wystarcza i powiększamy ich liczbę w ciągu dnia o kolejne.
Zamiast karmelowej macchiato, wypij
latte na odtłuszczonym mleku.