Jesteśmy społeczeństwem, które ma obsesję na punkcie białka. Przyglądając się kolejnym produktom na półkach w supermarketach, można zauważyć, że prawie każdy produkt jest w wersji wysokobiałkowej. Uwielbiamy białko, a wszyscy wmawiają nam, że to klucz do smukłej sylwetki. Jaka jest jednak prawda? Czy białko pomaga w chudnięciu? Ile powinniśmy go spożywać, żeby było zdrowo?
Zobacz też: Basen KONTRA siłownia: Gdzie szybciej schudniesz?
Białko, obok węglowodanów i tłuszczów jest jednym z trzech makroelementów potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Białko jest budulcem naszego ciała i jest niezbędne do rozwoju we wczesnym etapie życia, a także w późniejszym do utrzymania zdrowych zębów, paznokci, prawidłowej pracy mózgu i układu nerwowego. Innymi słowy, nie możemy bez niego żyć, ale czy nie spożywamy go w nadmiarze?fot. unsplash
Lekarze sugerują, że dzienne spożycie białka powinno wynosić 0,75 gramów na każdy kilogram masy ciała. Oznacza to, że kobieta o wadze 60 kg powinna spożywać 45 gramów białka dziennie. Okazuje się jednak, że przeciętna kobieta spożywa 64 g białka dziennie, a więc nieco za dużo. Z czego to wynika? Białko w przeciwieństwie do węglowodanów czy tłuszczu wciąż ma nieskażoną reputację, nie boimy się więc zwiększać jego ilości.
Z badań wynika, że spożywanie białka daje nam uczucie sytości, przez co nie mamy ochoty na podjadanie niezdrowych przekąsek. Inne badanie wykazało, że osoby, które spożywały 30% swoich dziennych kalorii w postaci białka, a nie węglowodanów czy tłuszczu, zmniejszyły spożycie kalorii o 441. Jeżeli jednak chodzi o budowanie mięśni, osoby trenujące spożywają białka za dużo niż w rzeczywistości go potrzebują. fot. unsplash
Każdy nadmiar białka jest wydalany, chociaż warto zwrócić uwagę na to, że kalorie w produktach wysokobiałkowych są traktowane tak samo jak kalorie w każdej innej żywności. Jeśli, więc zjesz więcej kalorii niż potrzebuje Twój organizm - przybierzesz na wadze, niezależnie od tego czy pochodzą one z kurczaka czy pączka.
Dieta wysokobiałkowa wiąże się z wysokim poziomem cholesterolu, zwiększonym ryzykiem wystąpienia nowotworów i chorób układu krążenia, ale może to być wynikiem spożywania dużej ilości czerwonego mięsa i wysokotłuszczowych produktów mlecznych (w przeciwieństwie do chudszych lub roślinnych źródeł białka). Jeśli cierpisz na chorobę nerek, spożywanie zbyt dużej ilości białka może powodować poważne problemy.
Zobacz też: Ta metoda odchudzania działa najlepiej. Wystarczy 5 kroków do wymarzonej sylwetki