Kształtne biodra uchodzą za symbol kobiecości i nadają sylwetce zmysłowego wyglądu. Ale biodra to też bardzo problematyczny obszar kobiecego ciała. Doskonale zdają sobie z tego sprawę wszystkie kobiety, które kiedykolwiek próbowały zmniejszyć obwód bioder za pomocą diety i ćwiczeń. Centymetry mogą stopniowo spadać w innych obszarach ciała, ale z bioder najczęściej znikają na samym końcu.
Zobacz również: 6 produktów, przez które rosną Twoje pośladki
Ćwiczenia ćwiczeniami, ale w procesie odchudzania największą rolę pełni odpowiednia, zbilansowana dieta. Nie inaczej jest w kwestii bioder. Pozbycie się tkanki tłuszczowej, która latami kumulowała się w tym miejscu to karkołomne zadanie, dlatego najlepiej jest jak najszybciej wprowadzić do swojego menu pewne istotne zmiany. Jakie produkty spożywcze są zabójcze dla obwodu bioder i systematycznie go zwiększają?
Tłuszcze nasycone znajdują się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, np. w maśle, żółtym serze i jajkach, ale także w oleju palmowym i kokosowym. W ten rodzaj tłuszczu bogate są również fast foody, a także pieczone i smażone przekąski. Dietetycy zwracają uwagę na fakt, że po spożyciu pokarmów tego typu tłuszcz dostaje się do krwiobiegu praktycznie natychmiast. Już po 3 godzinach jest przetwarzany przez organizm i odkłada się w tkankach, zwłaszcza w biodrach, pośladkach i udach.
Kulka lodów zawiera ok. 30 g tłuszczu, a w składzie tego deseru znajduje się jeszcze dużo cukru. Takie połączenie jest zabójcze dla twoich bioder, bo to właśnie w tym obszarze ciała odkłada się dodatkowa warstwa tłuszczyku - a obwód bioder stopniowo się zwiększa.
Orzechy są bardzo zdrowe, ale należy je spożywać z umiarem, ponieważ zawierają duże ilości kalorii w porównaniu ze świeżymi owocami. Przykładowo kubek rodzynek ma 460 kalorii, a kubek winogron - tylko 60. Nic dziwnego, że nadprogramowe kalorie kumulują się pod postacią tłuszczyku i dodatkowych centymetrów zwłaszcza w biodrach.
To zła wiadomość zwłaszcza dla wielbicielek burgerów i steków oraz innych potraw, które mają w swoim składzie czerwone mięso. Podobnie jest w przypadku mięsa przetworzonego, jakiego jak wędliny, parówki, kiełbasa czy salami. Regularne spożywanie tych produktów znacznie przyczynia się do odkładania się tkanki tłuszczowej zwłaszcza w biodrach. Aby tego uniknąć, warto przerzucić się na ryby albo mięso z indyka.
Zobacz również: Ta kobieta ma 1,5 METRA w biodrach. „Jestem sexy! Kiedy idę ulicą, mężczyźni mnie zaczepiają”