Czy wiesz, co to takiego termogeneza? Jest to proces wytwarzania ciepła przez organizm, co ma na celu utrzymanie stałej temperatury ciała człowieka. Ale zwiększony proces termogenezy pomaga w zmniejszeniu masy ciała. Gdy nasz organizm wytwarza więcej ciepła, tym samym czerpie z większych pokładów energii i szybciej sięga do rezerw energetycznych, czyli do tkanki tłuszczowej. Tym samym pozbywamy się zbędnej tkanki tłuszczowej.
Zobacz również: Sposoby na spalenie tkanki tłuszczowej bez... utraty masy ciała. Efekt jest niesamowity
Świadomość tego, jak działa proces termogenezy jest bardzo przydatna kiedy podejmujemy decyzję o odchudzaniu. Wiedza na temat tego, co dodatkowo zwiększa proces termogenezy sprawia, że możemy przyspieszyć tempo chudnięcia. Tutaj kluczową rolę odgrywają tzw. termogeniki, czyli związki chemiczne występujące w żywności, które przyspieszają przemianę materii i podnoszą temperaturę komórek ciała, co wiąże się z szybszym metabolizmem i lepszym spalaniem tłuszczu. Spożywanie termogeników zwiększa metabolizm nawet o 10-25 proc.! W jakich produktach spożywczych szukać termogeników?
Kofeina zawarta w ziarnach kawy to środek nie tylko pobudzający, ale także przyspieszający spalanie tłuszczu. W ilości powyżej 300 mg dziennie (3 filiżanki kawy) daje efekt termogeniczny. Dotyczy to jednak tylko kawy mielonej, ponieważ zawartość kofeiny w filiżance kawy rozpuszczalnej jest o połowę mniejsza.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Ostre przyprawy mają w sobie składniki wywołujące uczucie pieczenia. Są to przede wszystkim kapsaicyna, gingerol i kurkumina. Po ich zjedzeniu nasz organizm zaczyna produkować więcej adrenaliny, która jest odpowiedzialna za przyspieszoną pracę serca i zwiększony metabolizm. Warto więc dodać do swojej diety szczególnie takie przyprawy, jak imbir, cynamon, curry, chilli, pieprz cayenne czy czosnek.
Zielona i czerwona herbata przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej, ponieważ mają w swoim składzie katechiny, czyli silne przeciwutleniacze. Ograniczają one działanie enzymu odpowiedzialnego za rozpad adrenaliny. Z kolei większa ilość adrenaliny w krwiobiegu przekłada się na wzrost termogenezy i szybsze spalanie tłuszczu. Ponadto katechiny ograniczają przyswajanie składników energetycznych z pożywienia, wiążą je w trwałe kompleksy i utrudniają ich wchłanianie.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Co łączy ze sobą te dwa produkty? Oba mają w swoim składzie związek odpowiadający za spalanie tkanki tłuszczowej, czyli kwas chlorogenowy. Ten związek chemiczny zatrzymuje wchłanianie glukozy na poziomie enterocytów – komórek jelita, przez które zachodzi wchłanianie składników z pożywienia do krwi. Zmniejszone stężenie cukru we krwi zmusza organizm do uruchomienia lipolizy, aby pozyskać glukozę poprzez spalanie nagromadzonej tkanki tłuszczowej.
Zobacz również: Jak spalać tłuszcz szybciej nie tylko na siłowni?