Legalne słodycze. Jedz słodko i chudnij!

Czy to możliwe? Tak, to możliwe: pozbycie się zbędnej tkanki tłuszczowej, nie rezygnując ze słodkich przysmaków.
Legalne słodycze. Jedz słodko i chudnij!
Fot. Thinkstock
28.03.2017

Nie oszukujmy się – największą bolączką większości odchudzających się osób (zwłaszcza kobiet!) jest konieczność odstawienia słodyczy. Nie ma w tym żadnej sekretnej wiedzy – jeśli chcesz być szczupła, to nie spożywasz białego cukru. O tym, jak fatalnie na zdrowe, wygląd i samopoczucie wpływa rafinowany cukier (również ten ukryty w produktach, które jemy na co dzień), Damon Gameau napisał książkę „Cały ten cukier”.

David Gillespie w przedmowie do tej publikacji wyznaje: „Przed 10 laty pozbyłem się 40 kilogramów dzięki tylko jednej rzeczy: przestałem jeść cukier. Postąpiłem tak, ponieważ z badania, z którym się wówczas zapoznawałem, niezbicie wynikało, że to właśnie nadmierne spożycie tej substancji było przyczyną mojej otyłości. (…) Zgadza się, to przez cukier byłem gruby. Ale to była pestka przy innych szkodach, które ta substancja wyrządza w naszych organizmach”.

Zobacz także: Przepis na zupę odchudzającą

Chcesz dowodu? Przypomnij sobie, co dzieje się z zębami (zębami!) dzieci uzależnionych od słodyczy. A teraz wyobraź sobie, co może dziać się z narządami bez przerwy atakowanymi przez cukier. Cukier uzależnia, dlatego tak trudno wykreślić go z diety. Poza tym smak słodki kojarzy nam się z mlekiem matki – to dzięki niemu czujemy się bezpiecznie, szybko się relaksujemy, poprawia nam się humor. Co więc z tym fantem zrobić?

Mam dla ciebie naprawdę wspaniałą wiadomość: możesz schudnąć i mieć doskonałe wyniki badań, wcale nie rezygnując ze słodyczy. Oczywiście nie będziesz jeść białego cukru, lecz to nie oznacza, że nie będziesz jeść na słodko. Będziesz, będziesz. Poznasz nowe smaki, które pokochasz. A za taką zmianę odwdzięczy ci się przede wszystkim twoje… ciało.

Fit wersje znanych słodkości
23-letnia Jessica znana w sieci jako Shining Star 9 prowadzi bardzo poczytny profil na Instagramie (obserwuje ją ponad 35 tys. osób). Jessica schudła 17 kilogramów. Gdy wejdziesz na jej Instagram, zobaczysz niemal… same słodycze. Sprawdź jej przepis na Knoppersy, które robi się z wykorzystaniem wafli ryżowych, oleju kokosowego, miodu (wafelek), orzechów laskowych, miodu, kakao, oleju i mleka kokosowego (krem orzechowy), mascarpone, cukru brzozowego albo miodu i mleka w proszku albo białka (krem śmietankowy), a polewę przygotowuje się z oleju kokosowego i gorzkiej czekolady.

Odtwarzając popularne słodycze w zdrowych wersjach, nie będziesz miała poczucia, że coś cię omija. Zdrowe batoniki Bounty? Proszę bardzo – w wersji Ani Lewandowskiej.

 

Awokado dobre na wszystko
Naprawdę? Awokado? Tłuste i bez smaku? Naprawdę ;-). Bo bogate w zdrowe tłuszcze i inne bezcenne składniki odżywcze. A mięsista struktura sprawia, że możesz z niego wyczarować prawdziwe cuda. Domowy krem czekoladowy zrobisz, po prostu miksując awokado z dojrzałym bananem i sproszkowanym kakao.

Marta Dymek, która prowadzi wegański blog Jadłonomia, z awokado robi przepyszny (sprawdzone!) czekoladowy mus: blenduje na gładko awokado z syropem z agawy (możesz zastąpić innym słodzidłem), mlekiem roślinnym, kakao, szczyptą soli morskiej i opcjonalnie odrobiną mocnej kawy. Po przepis kliknij tutaj.

Ania Lewandowska proponuje natomiast awokadowe trufle z wykorzystaniem m.in. syropu daktylowego, oleju kokosowego, masła migdałowego, pestek dyni, kakao.

Ella Woodward (blogerka znana jako Smakowita Ella – Deliciously Ella) stworzyła przepis na tartę limonkową Key Lime Pie, o której pisze tak: „Połączenie awokado i mleczka kokosowego nadaje jej cudownie kremową konsystencję, limonka sprawia, że ciasto jest orzeźwiające, a syrop klonowy wzbogaca je niebiańską słodyczą. Bez obaw, nawet nie poczujecie smaku awokado!”. Przepis znalazł się w jej książce kucharskiej.

Kręcimy lody
Nie ma prostszego i wspanialszego sposobu na błyskawiczne wyczarowanie lodów. Potrzebny ci do tego pewien sekretny składnik: bardzo dojrzały mrożony banan. Pamiętaj, że im banany ciemniejsze i miększe, tym słodsze. Warto zawsze mieć w zamrażalniku zapas pokrojonych w plasterki bananów i sięgać po nie, gdy najdzie cię ochota.

Zanim zaczniesz je miksować z innymi składnikami, po wyjęciu ich z chłodu odczekaj ok. 5 minut. Potem umieść banany w malakserze albo misie blendera o dużej mocy i zmiksuj. Najłatwiej z masłem orzechowym. Albo innymi mrożonymi owocami (np. truskawkami, jagodami). Wspaniale będą smakować zmiksowane mrożone banany z masłem orzechowym i daktylami (lody karmelowe) lub z wiórkami kokosowymi i stałą częścią mleczka kokosowego (lody kokosowe). Przełóż je do miseczki, posyp wiórkami, płatkami migdałowymi, nasionkami chia, ewentualnie polej syropem klonowym bądź daktylowym… I delektuj się aksamitnym smakiem.

 

Kulki mocy!
Miłośnicy zdrowego stylu życia oszaleli na ich punkcie. Uwielbia je zwłaszcza Ania Lewandowska. Sama robię je bardzo często – sprawdź mój przepis na kulki w wiórkach kokosowych i liofilizowanej malinie. Takie zdrowe, pożywne kuleczki na jeden kęs przygotujesz z dowolnych składników. Najczęściej wykorzystuje się daktyle, masło orzechowe, namoczone orzechy, bakalie, olej kokosowy, kaszę jaglaną (sklejają masę), kakao, ekspandowane zboża (są świetne! Doskonale się z nimi pracuje, a wybór masz ogromny, kupisz je chociażby w popularnej sieciowej drogerii), nasiona itp.

W czym je obtaczać? W tym, co masz pod ręką. Znakomicie sprawdzą się wiórki kokosowe, sproszkowane owoce, zmiksowane na proszek orzechy, kakao w proszku. Pamiętaj, żeby przed podaniem kulki mocy porządnie schłodzić w lodówce.

Już wiesz, że dieta nie musi oznaczać rezygnacji ze słodkiego smaku. Dlatego bądź mądra i zamiast:
- Białego cukru – stosuj cukier kokosowy, cukier brzozowy (ksylitol), syrop klonowy, syrop daktylowy, miód, stewię, erytrytol
- Mąki pszennej – sięgaj po mąkę gryczaną, orkiszową, jaglaną, żytnią, kokosową (tę ostatnią możesz spożywać nawet na surowo, np. w kulkach mocy)
- Śmietany kremówki – ubijaj mleczko kokosowe albo miksuj namoczone nerkowce
- Kalorycznych batoników – sama rób zdrowe batony z płatków owsianych, miodu, orzechów, bakalii, pestek
- Budyniu w proszku – zmiksuj na gładko kaszę jaglaną ugotowaną na mleku roślinnym z dodatkiem daktyli, ozdób ulubionymi, pożywnymi dodatkami
- Czekolady mlecznej – jedz gorzką czekoladę, która zawiera minimum 70 proc. kakao
- Ciasta z cukierni – gościom podaj połówki bananów na patyku oblanych gorzką czekoladą i posypanych wiórkami kokosowymi
- Podjadać niezdrowe przekąski między posiłkami – jedz orzechy, zbożowe batoniki (o dobrym składzie!), suszone albo świeże owoce
- Oblepionych cukrem płatków śniadaniowych – zaserwuj sobie pudding chia (nasionka szałwii hiszpańskiej zmiksuj z mlekiem kokosowym, dowolnym zdrowym słodzidłem i sezonowymi owocami; najwygodniej przygotuj dzień wcześniej)
- Jeść Nutellę – jedz masło orzechowe, najlepiej domowej roboty
- Liczyć kalorie – licz substancje odżywcze

I najważniejsze: zamiast się głodzić, jedz! Musisz pobudzać metabolizm do ciągłej pracy, a gdy odmawiasz sobie jedzenia, twój organizm zaczyna robić zapasy na czarną godzinę.

Ewa Podsiadły-Natorska

 

Polecane wideo

Komentarze (5)
Ocena: 5 / 5
ramzes (Ocena: 5) 27.07.2018 00:22
MAskarpone i maskarpone 80 z tych przepisów jest niewykonalne do zrobienia. Wszystko się rozpada nic sie nie trzyma kupy. Spód ciasta smakuje jak dętka bez wyrazu. Samemu można więcej innowacji wymyśleć. Książką powinna mieć nazwę mascarpone world.
odpowiedz
Majka (Ocena: 5) 20.08.2017 13:51
Ja jadam słodycze tylko naturalne, które mogę dostać w ekopiramidzie. Mam u nich sprawdzone produkty z mniejszą zawartością cukru, albo zerową które zastępują mi wcześniejsze jedzenie garściami czekolady.
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 28.03.2017 16:06
Wystarczy nie kupować żadnych słodyczy i można się odzwyczaić od cukru. Kiedyś żarłam cukierki całymi garściami, a teraz może coś zjem raz w tygodniu i jakoś nie cierpię ;)
odpowiedz
łakomczuch (Ocena: 5) 28.03.2017 12:27
Dieta fajna, ale ja bym się raczej nie skusiła bałabym się, że jednak to odchudzanie będzie miało zupełnie inny skutek. Chociaż gdybym się zdecydowała to pewnie codziennie jadłabym gofry. Od kiedy dostałam od mamy gofrownice profi mogłabym je jeść non stop. Może spróbuję z tydzień je jeść i zobaczę jakie będą efekty :)
odpowiedz
Halszka (Ocena: 5) 28.03.2017 08:18
A ja wolę normalne :) i jak się pilnujemy to to przeciez nie konieczne oznacza przytycie - u mnie wystarczy pół godziny obracania hula hop po tym jak już schudłam na iqacai 11 kilogramów w ciągu dwóch miesięcy .teraz tylko zachowuje umiar i jest ok :)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie