Łasuchy i miłośniczki słodkości mają dziś znacznie ułatwione zadanie, ponieważ na rynku nie brakuje zdrowych zamienników tradycyjnego białego cukru, którego nadmiar powoduje często zmęczenie oraz senność, choć znacznie bardziej poważną konsekwencją może być cukrzyca, próchnica i nadprogramowe kilogramy prowadzące do otyłości.
Znacznie zdrowszą alternatywą jest np. erytrytol, który występuje w kukurydzy, winogronach, gruszkach czy melonach i charakteryzuje się prawie zerowym indeksem glikemicznym. Należy on do grupy alkoholi cukrowych, podobnie jak ksylitol – niskokaloryczny słodzik pozyskiwany z kory brzozy fińskiej, bardzo powoli przyswajany przez organizm ludzki i mający indeks glikemiczny ponad 10 razy niższy od sacharozy.
Interesującym zamiennikiem cukru jest również stewia wytwarzana z paragwajskiej rośliny, której liście skrywają glikozydy – substancje 300 razy słodsze od sacharozy. Wykorzystuje się je do produkcji naturalnego słodzika w postaci tabletek, kryształków i płynu. Praktycznie nie ma on kalorii i charakteryzuje się niemal zerowym indeksem glikemicznym.
Warto też zainteresować się melasą, czyli syropem powstającym podczas produkcji cukru. Jest znacznie od niego słodszy, świetnie nadaje się do wypieków czy słodzenia napojów. Badania wykazały, że ma również właściwości prozdrowotne – obniża poziom złego cholesterolu, zwiększa odporność, a nawet pomaga w odchudzaniu, obniżając ilość kalorii wchłanianych podczas trawienia.
Dieta, która zapewni Ci figurę marzeń: Co z czym jeść, żeby schudnąć?
W ostatnim czasie coraz większą popularność zyskuje cukier kokosowy uzyskiwany z pąków kwiatowych palmy kokosowej. Ma bardzo ciekawy smak, z lekką nutą karmelu i świetnie pasuje do wypieków, deserów i słodzenia kawy czy herbaty. Jednocześnie posiada niski indeks glikemiczny i jest bogaty w cenne składniki odżywcze, m.in. magnez, potas, cynk, żelazo oraz witaminy: C, B1, B2, B3 i B6.
Do wzbogacenia smaku deserów czy nawet jedzonej na śniadanie owsianki znakomicie nadaje się syrop klonowy, uzyskiwany w wyniku długotrwałego odparowywania soku z wybranych gatunków klonu. Produkt może stanowić zamiennik cukru, ponieważ dostarcza mniej kalorii i znacznie więcej cennych mikroelementów.
Fot. Thinkstock
Naturalny syrop klonowy (sprawdźmy na etykiecie, czy nie jest sztucznie dosładzany) to prawdziwa skarbnica antyoksydantów które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za uszkadzanie tkanek, przyspieszanie procesów starzenia organizmu, rozwój stanów zapalnych, chorób nowotworowych, schorzeń układu krążenia, a nawet choroby Alzheimera.
Badania przeprowadzone przez naukowców z uniwersytetu w Tokio wykazały, że czysty syrop klonowy może także wspomagać pracę wątroby, czyli narządu stanowiącego centrum przemian biologicznych zachodzących w naszym organizmie
Fot. Thinkstock
Tradycyjny cukier zastąpi też syrop z agawy – produkt o konsystencji i lekkim posmaku miodu, zawierający więcej fruktozy, dzięki czemu wolniej podnoszący poziom glukozy we krwi.
Do słodzenia wypieków, deserów, napojów, ale także jako polewę do lodów, gofrów czy naleśników warto również wykorzystać syrop z daktyli, bardzo popularny zamiennik cukru w kuchni arabskiej, powstający ze skoncentrowanego soku z daktyli.
Te owoce palmy Phoenix dactylifera to w ogóle świetny przysmak dla miłośniczek słodkości, które muszą dbać o linię. „Garść daktyli dziennie czyni człowieka zdrowym i długowiecznym” – mawiają mieszkańcy krajów arabskich, gdzie nieprzypadkowo nazywa się je „chlebem życia”.
Daktyle stanowią bardzo bogate źródło cukrów prostych, przede wszystkim glukozy, fruktozy i sacharozy, które są bardzo szybko wchłaniane przez organizm i dzięki temu błyskawicznie zapewniają „wybuch energii”. Owoce warto spożywać po długotrwałym wysiłku, na przykład biegu lub wizycie na siłowni. Uzupełniają niedobór glikogenu w wątrobie i mięśniach, a dzięki dużej zawartości potasu pomagają szybko zregenerować siły. Daktyle są także świetną przekąską dla kobiet, które czują się znużone i ospałe.
Fot. Thinkstock
Innym słodkim i zdrowym dodatkiem do deserów czy ciast, a także smaczną przekąską są rodzynki. Suszonymi owocami winogron zajadali się już starożytni Rzymianie i Egipcjanie. Rodzynki to skarbnica składników odżywczych. Są lekkostrawne, obniżają poziom „złego” cholesterolu, zwalczają zatrucia, chronią przed udarem mózgu i zawałem serca, odkwaszają organizm, poprawiają wygląd skóry oraz podnoszą odporność.
Jeśli nie chcemy używać cukru, a zależy nam na uzyskaniu słodkiego efektu, niezastąpione mogą okazać się dojrzałe banany. To jeden z najbardziej lubianych przez dorosłych i dzieci owoców. Ma kremowy smak, zawiera błonnik, witaminy z grupy B, dużą ilość potasu. Składniki obecne w bananie sprawiają, że skutecznie dodaje on energii i pomaga zwalczyć nadmierną senność.
Fot. Thinkstock
Możliwości wykorzystania bananów w kuchni są nieograniczone. Możesz dodawać je do koktajli i jogurtu, robić z nich zdrowe placuszki, budynie (np. w połączeniu ze zmiksowaną kaszą jaglaną albo komosą ryżową), szybkie ciasteczka itp.
Równie słodkim przysmakiem jest ananas. Soczysty owoc to skarbnica wielu cennych minerałów, np. manganu wzmacniającego kości, niezbędnego do produkcji niektórych hormonów i znacząco wspomagającego przemianę materii oraz przyspieszającego spalanie tłuszczów.
Ananas dostarcza też solidnej dawki potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Na unikalność owocu wpływa bardzo duża zawartość bromelainy – enzymu, który wspomaga rozkład białek, przyspiesza oraz usprawnia procesy przemiany materii, wspiera organizm w usuwaniu szkodliwych toksyn.
6 sygnałów, że twoje treningi w domu nie przyniosą efektów!
RAF