Smaczne i zdrowe przekąski poniżej 50 kcal (Da się? Da się!)

Dzięki nim zapanujesz nad głodem, wzmocnisz zdrowie i nie przytyjesz.
Smaczne i zdrowe przekąski poniżej 50 kcal (Da się? Da się!)
01.08.2014

Gdy jesteś głodna, korci cię, by sięgnąć po czekoladkę albo kilka ciastek? Nas czasem też. Jeśli zdarza ci się to jedynie od czasu do czasu, wszystko jest w porządku. Na co dzień jednak – bez względu na to, czy się odchudzasz, czy jedynie dbasz i sylwetkę – powinnaś wybierać smaczne, zdrowe i niskokaloryczne przekąski. Na przykład takie, które mają mniej niż 50 kcal.

Połówka grejpfruta

Lista zalet tego cytrusa jest bardzo długa. To przede wszystkim świetna przekąska dla osób na diecie. Owoc grejpfruta zawiera 90 proc. wody, dużą ilość witaminy C, a także witaminy z grupy B i E. Grejpfrut korzystnie wpływa na pracę jelit. Obecny w nim związek naryngina, który odpowiada za gorzki smak tego owocu, sprawia, że grejpfrut wykazuje działanie lekko przeczyszczające i wspomagające przemianę materii. Grejpfrut działa też antybakteryjnie i antygrzybicznie.

Trzy różyczki kalafiora

Ugotuj go na parze i podaj z dodatkiem oliwy z oliwek oraz aromatycznych ziół. Zapomnij natomiast o kalorycznych zasmażkach z masła i mąki. Kalafior to bardzo cenione warzywo, mające w składzie liczne witaminy (m.in. z grupy B, C, K) oraz pierwiastki (m.in. potas, magnes, sód, mangan, wapń, cynk, żelazo). Związki obecne w kalafiorze (zwłaszcza sulforafan) chronią nas przed groźnymi chorobami (w tym nowotworami). Kalafior działa na organizm odmładzająco.

Niepełna szklanka jagód

To dobra wiadomość! Możemy zjeść prawie całą szklankę tych pysznych owoców, a i tak dostarczymy organizmowi mniej niż 50 kcal. Jedz jagody, póki trwa na nie sezon, bo to przekąska bardzo zdrowa i odżywcza. Jagody działają ochronnie na jelita, są pomocne w przypadku problemów żołądkowych, działają przeciwbólowo i uspokajająco, chronią nas przed różnymi chorobami. Jagody możesz zastąpić równie zdrowymi borówkami amerykańskimi – ich spora garść ma ok. 30 kcal.

Cztery średnie marchewki

Kalorii marchewka ma niewiele, za to zalet prozdrowotnych – bardzo dużo. Obecny w marchwi beta-karoten (prowitamina A) bardzo korzystnie wpływa na wzrok, chroni komórki przed atakiem wolnych rodników, wzmacnia odporność, chroni układ pokarmowy i drogi oddechowe przed rozwojem infekcji, pełni też istotną rolę w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Marchewkę możesz np. obrać ze skórki i podać na drugie śniadanie – jest świetna jako przegryzka.

dietetyczne przekąski

Gorzka czekolada

Nie, nie cała. Ile dokładnie? To zależy, po którą czekoladę sięgniesz. Gorzka czekolada, w zależności od producenta, składników i ilości kakao, może mieć 10-60 kcal w kostce. Warto skusić się na taką przekąskę, bo gorzka czekolada korzystnie wpływa na nasz organizm. Pomaga się skoncentrować, usprawnia pamięć, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób krążenia, chroni nas przed przedwczesnym starzeniem. Badania potwierdziły, że ciemna czekolada jest dobra dla zdrowia.

10 zielonych oliwek

Podobno każdego dla powinniśmy zjeść siedem oliwek. Tymczasem sięgamy po nie stanowczo za rzadko. Oliwki można zjeść bez żadnych dodatków albo dodać je do twarożku, kanapki, sałatki. Podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu, wzmacniają serce, kości, włosy i paznokcie, chronią przed migreną, usprawniają trawienie. A jeśli chodzi o ich kolor, to zielone oliwki nie są żadną odmianą – po prostu zbiera się je zanim dojrzeją, a kiedy osiągną odpowiednią wielkość.

dietetyczne przekąski

Małe jabłko

„Jedz jedno jabłko dziennie dla zdrowia” – głosi stare przysłowie. I jeszcze jedno: „Zjedzenie jednego jabłka w ciągu dnia uchroni cię przed wizytami u lekarza”. W moc jabłka ludzkość wierzy do tysiącleci. Jabłka doskonale regulują przemianę materii, odświeżają oddech, wzmacniają mięśnie i zęby, korzystnie wpływają na pracę płuc, pomagają w odchudzaniu. Jeśli chcesz zjeść jabłko ze wszystkimi jego właściwościami zdrowotnymi, nie obieraj skórki!

Ewa Podsiadły-Natorska

dietetyczne przekąski

Łyżka pistacji

Koniecznie bez soli. Gdy pozbędziesz się łupin, będziesz miała zdrową przekąskę poniżej 50 kcal. Polacy rzadko jedzą orzechy. Tymczasem pistacje to źródło witamin, biopierwiastków i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy pistacjowe obniżą wysoki cholesterol, usprawnią trawienie (dzięki obecności błonnika), wzmocnią odporność. Wrzuć do torebki saszetkę z pistacjami i chrup je, gdy najdzie cię ochota na zdrową przegryzkę.

 

dietetyczne przekąski

Pół szklanki odtłuszczonego jogurtu naturalnego

Jogurt naturalny to samo zdrowie, bo jego spożywanie zapobiega rozwojowi mikroflory chorobotwórczej w jelitach. To też bogate źródło wapnia. Jogurt naturalny stanowi doskonałą bazę do wielu dań – wrzuć do niego parę malin, kilka orzechów albo suszonych owoców goji (te ostatnie nazywane są najzdrowszymi owocami świata), a otrzymasz przekąskę nie tylko smaczną, ale przede wszystkim pełną zdrowia.

Porcja sałatki z rzodkiewką

Wrzuć do niedużej miseczki kilka pokrojonych w plasterki rzodkiewek (jedna sztuka to zaledwie 2 kcal!) oraz parę porwanych listków sałaty (liść sałaty ma jedynie… 1 kcal). Kalorii będzie tak mało, że całość możesz polać np. olejem z pestek winogron. A może dorzucisz do sałatki podprażone na suchej patelni orzechy – kilka migdałów (w całości albo płatków) bądź orzeszków piniowych? Zyskasz przekąskę smaczną i zdrową. Rzodkiewki wzmacniają odporność i serce, usprawniają trawienie, chronią przed anemią i sprawiają, że włosy stają się błyszczące.

dietetyczne przekąski

Chudy twaróg z pomidorem

W proporcjach: cienki plaster twarogu (ok. 30 kcal) i trzy plastry pomidora (jeden plasterek to ok. 6 kcal). Twaróg to produkt naturalny, źródło łatwo przyswajalnego białka, witamin i pierwiastków (zwłaszcza wapnia). Jeśli wybierzesz twaróg chudy, będziesz miała pewność, że twoja przekąska jest dietetyczna. Do tego pomidor – źródło likopenu, który spowalnia procesy starzenia się organizmu, chroniąc nas przed groźnymi chorobami. Przekąskę dopraw ziołami.

Pół banana

Pamiętasz ulubioną przekąskę Adama Małysza? Bułka i banan. Do tej pierwszej cię nie namawiamy, bo to ponad 50 kcal, ale po połówkę banana warto sięgnąć. To przekąska, która zasyca na długo, jest smaczna i zdrowa. Jedzenie tych żółtych owoców korzystnie wpływa na sen, poprawia pamięć i koncentrację, reguluje trawienie, wzmacnia odporność, pomaga w przypadku zgagi. Zjedzenie banana przywróci ci siły i doda energii, to zatem świetna propozycja na lunch.

Komentarze (7)

Ocena: 3.86 / 5
Srsly? (Ocena: 1) 16.08.2014 20:57
Dziwi mnie, że mózgi autorek tutejszych artykułów są w stanie podtrzymać pracę ich serc. Szkoda, że nie można dać 0 artykułowi.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 16.08.2014 15:51
pół banana ? jakbym robila to co tu pisza to bym zdechla z głodu:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 02.08.2014 23:01
kalarepka!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 01.08.2014 23:46
A jak zjem duże jabłko i całego banana to znaczy, że przytyje? co za bzdury.
odpowiedz
ola88 (Ocena: 5) 01.08.2014 22:39
Co za bzdety. ..a ja w to wierzyłam. Kiedys. Schudlam..a potem przytylam. Dziewczyny! Jedzcie wszystkie warzywa..a nie trzy peczki kalafiora :/ pol banana. Od jednego banana tez nie przytyjecie!
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo