Dieta 20 lat mniej – co jeść, by odjąć sobie lat?

By zachować młodość i dobrze wyglądać, trzeba wiedzieć, jak się odżywiać. Oto dieta, która ci w tym pomoże.
Dieta 20 lat mniej – co jeść, by odjąć sobie lat?
03.11.2013

Dzięki licznym badaniom wiemy, że dieta i zdrowie są ze sobą nierozerwalnie związane. By być zdrowym, trzeba jeść rozsądnie. Wiedzieć, co nam pomaga, a co szkodzi. Dzięki tej wiedzy mamy szansę nie tylko zachować siłę i dobrą kondycję, ale też zatrzymać młodość. Pisze o tym Bob Greene w książce „20 lat mniej” – to z niej dowiadujemy się, co jeść, aby zatrzymać nieustanne tykanie zegara. Zaczynamy?

„Jednym z kluczowych elementów przeprowadzenia właściwych zmian w dążeniu do jakiegokolwiek celu (utraty wagi, obniżenia poziomu cholesterolu czy też uzyskania ogólnych korzyści zdrowotnych oraz wydłużających życie) jest ustanowienie zasad. Zasady ułatwiają podejmowanie decyzji dotyczących żywienia. Dzięki nim wiemy, co możemy, a czego nie możemy jeść; jaka ilość jedzenia powinna znaleźć się na naszym talerzu” – podkreśla Bob Greene. Nie oznacza to jednak, że pod żadnym pozorem nie można odstępować od owych zasad, ale posiadanie zarysu nawyków żywieniowych pomaga nam nie zboczyć z kursu.

jedzenie

- Wybierajmy mleko oraz jogurty z jednoprocentową zawartością tłuszczu lub wzbogacone o wapń oraz witaminę D mleko sojowe.

- Przestrzegajmy limitu kalorii nadprogramowych; jest to na przykład 150 kalorii pochodzących z wysokosłodzonych pokarmów (takich jak cukierki) lub solonych przekąsek (takich jak chipsy), jeśli pochłaniamy 1700 kalorii dziennie; 200 kalorii ponadprogramowych na dietę składającą się z 2000 kalorii oraz 250 na 2500 kalorii.

- Wyeliminujmy lub znacznie ograniczmy (spożywajmy nie częściej niż dwa razy w miesiącu) pokarmy smażone, napoje gazowane oraz wysokosłodzone napoje (takie jak mocno słodzona herbata mrożona oraz napoje sokopodobne zawierające bardzo małe ilości prawdziwego soku).

jedzenie

Zdrowe jadłospisy

To podstawy, których należy przestrzegać. Bob Greene podpowiada również, które diety sprzyjają długowieczności i są odmładzające. Wymienia dwa jadłospisy – dietę okinawską i śródziemnomorską.

Większość ludności Okinawy, japońskiej wyspy, spożywa posiłki bogate w węglowodany, pochodzące głównie z warzyw i pełnoziarnistych zbóż, a także z niewielkiej ilości owoców. Jedzą oni również tofu oraz ryby. W diecie okinawskiej niewiele natomiast jest miejsca na puste węglowodany czy czerwone mięso. Ta dieta chroni przed różnymi schorzeniami i korzystnie wpływa na pamięć.

Z kolei śródziemnomorski styl odżywiania się opiera się na oliwie z oliwek, świeżych owocach i warzywach, zbożach pełnoziarnistych oraz rybach. Badania potwierdziły, że śródziemnomorski jadłospis obniża ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy typu 2, redukuje poziom cholesterolu i przeciwdziała stanom zapalnym.

W obu sposobach żywienia istotne miejsce zajmują świeże zioła dodawane do posiłków, pokarmy bogate w białko (dieta okinawska – soja, miso, ryby, chuda wieprzowina; dieta śródziemnomorska – kurczak, kaczka, przepiórka, jagnięcina, sardela, makrela, tuńczyk, jajka). W diecie okinawskiej praktycznie nie je się nabiału, choć jadłospis śródziemnomorski zaleca spożywać ser i jogurt. Ważne są również napoje: woda, wino (przy spożywaniu posiłku), herbata jaśminowa, piwo.

jedzenie

Pokarmy zalecane i odradzane

W diecie „20 lat mniej”, jak zaleca Bob Greene, należy uwzględnić tzw. superowoce – jagody acai, borówki, jeżyny, truskawki, maliny. „Już garść lub dwie garście tych owoców zjedzone rano z płatkami śniadaniowymi lub owsianką przemienią nasze śniadanie w ucztę dla umysłu” – pisze Greene. Bardzo zdrowe są również owoce cytrusowe, dzika róża, granat i winogrona.

Do superwarzyw należą natomiast: kapustowate, bakłażan, portulaka, a do superziół: bazylia, kolendra, imbir, mięta, koper, rozmaryn, oregano, pietruszka, tymianek. „Zasadniczo zioła i przyprawy zawierają ukryty skarb związków zwalczających infekcje i choroby przewlekłe” – podkreśla Bob Greene. Spożywajmy też cynamon, czosnek, kurkumę – są bardzo zdrowe.

W diecie nie może poza tym zabraknąć: soi, tłustych ryb, orzechów i nasion, siemienia lnianego, jajek, olejów. Znajdźmy miejsce dla superprzekąsek takich jak gorzka czekolada i kakao. Pić powinniśmy natomiast wodę mineralną i soki owocowe (bez cukru, najlepiej świeżo wyciskane), herbatę (zieloną, czerwoną, jaśminową, białą), wino i kawę w umiarkowanych ilościach.

Pokarmy postarzające to sól, tłuszcze nasycone i cukier. Najlepiej całkowicie wykreślmy je z jadłospisu, by cieszyć się zdrowiem i urodą.

Ewa Podsiadły-Natorska

jedzenie

Oto wskazówki Boba Greene’a, które pomogą zachować młodość:

- Upewnijmy się przy każdym posiłku, że połowa naszego talerza wypełniona jest warzywami lub (i) owocami.

- Przy jak największej liczbie posiłków źródłem skrobi powinny być zboża pełnoziarniste (na przykład pieczywo upieczone z pełnoziarnistych zbóż lub brązowy ryż), ziemniaki, słodkie ziemniaki albo rośliny strączkowe (czarna fasola, fasola, soczewica). Decydując się na ziemniaki, pamiętajmy, aby ich nie smażyć.

- Wybieranymi produktami bogatymi w proteiny powinny być ryby, kurczak lub soja. Czerwone mięso powinniśmy spożywać nie częściej niż trzy razy w miesiącu.

- Unikajmy uwodornionych tłuszczów (trans), a także ograniczajmy spożycie tłuszczów nasyconych.

- Stosujmy olej z oliwek oraz olej rzepakowy.

Komentarze (5)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 09.11.2013 07:21
wszystko co tu jest napisane jest przestarzałą i nieaktualną wiedzą jak powszechnie wiadomo gluten czyli pszenica i produkty z niej czyli np pełnoziarnisty chleb są nie zdowe i nie zaleca się ich spożywania , prowadzi do wielu chorób np cukrzyca otyłość i wiele innych ja w ogóle nie jem chleba i sporadycznie potrawy z pszenicy, soja dla ludzi jest niezdrowa sam fakt ze pochodzi z upraw gmo juz za tym przemawia ale nie tylko o to chodzi, powoduję też zaburzenia hormonalne, bardzo interesuje się tematyką zdrowego odżywiania i jestem na bieżąco i nie radze pisać redakcji artykułów w których nie mają zielonego pojęcia . dodatkowo jezeli chodzi o mięso to dla czlowieka zdecydowanie zdrowsze jest mięso wieprzowe i wolowe niz drób !!!!!!!!!!!!!!!!! oczywiscie spożywanie mięsa powinno być okraszone surówkami !!! a nie z chlebem !!!!
odpowiedz
magda (Ocena: 5) 03.11.2013 23:55
ta dziewczyna ze zdjęcia wygląda na 20 lat. Czyli ma 40. super ta dieta
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 03.11.2013 15:36
Eee... Zrezygnować z czerwonego mięsa? Przecież wołowina zawiera składniki, dzięki którym łatwiej zrzucić tłuszcz z brzucha i nie jest zbyt tłusta... więc czemu nie należy jej jeść?
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 03.11.2013 09:10
zmienie dietę bede miala -2
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo