Zima w tym roku była wyjątkowo uciążliwa, a mróz za oknem sprzyjał podjadaniu i siedzeniu przed telewizorem. Niestety, brak ruchu i wysokokaloryczne menu niekorzystnie odbiły się na naszej sylwetce.
Jak ponownie wrócić do formy i stracić kilka niechcianych kilogramów? Wystarczy wzbogacić swój codzienny jadłospis o 5 produktów spożywczych, które pomagają spalać tłuszczyk.
Pierwszym z nich są cytrusy. Grejpfruty, cytryna oraz pomarańcze zawierają mało cukrów, a przy tym są bogate w witaminę C. Podobno zjedzenie połowy pierwszego z tych owoców przed posiłkiem, pozwala na podwójne zrzucenie nadprogramowych kilogramów.
Pomocne w walce o idealną sylwetkę są także ryby, a szczególnie łosoś. Dzieje się tak za sprawą kwasów omega 3, które wywołują uczucie sytości, regulują wydzielanie insuliny oraz niwelują tendencje do tycia. Warto jednak pamiętać, że ryba powinna być duszona lub pieczona, ponieważ smażenie pozbawia ją ważnych składników odżywczych.
Trzeci na liście jest jogurt naturalny. - Nabiał jest najlepszym źródłem wapnia w diecie. Ten sam pierwiastek sprawi, że odchudzając się, spalisz więcej tłuszczu. Niskokaloryczna dieta o zawartości 1000-1400 mg wapnia pozwala stracić 22 proc. więcej kilogramów i o 61 proc. więcej tkanki tłuszczowej niż w diecie ubogiej w nabiał – wylicza dziennik.pl.
Z niechcianym tłuszczykiem skutecznie rozprawią się także pikantne przyprawy, takie jak chili, czy imbir. Jakie jest ich główne działanie? Zmniejszają apetyt, przyspieszają trawienie, stymulują krążenie krwi, a także zapobiegają zaparciom.
Ostatnie na liście jest czerwone wino wytrawne lub półwytrawne. Jeśli codziennie wieczorem będziesz piła 1-2 kieliszki tego napoju, szybko pozbędziesz się niechcianych kilogramów. Alkohol ten zawiera bowiem resweratrol, który zwiększa wykorzystanie przez organizm tlenu oraz energii zgromadzonej jako tłuszcz.