Odchudzanie to, zaraz obok skomplikowanych relacji damsko-męskich i zakupów, jeden z najczęściej poruszanych przez kobiety tematów. Stereotypowo? Być może, ale każda z nas przynajmniej raz podjęła wyzwanie zrzucenia kilku zbędnych kilogramów, czy poprawienia własnej sylwetki w celu osiągnięcia wymarzonego wyglądu rodem z paryskich wybiegów albo okładki VOGUE`a.
Jakie czynniki najczęściej motywują przedstawicielki płci pięknej do przejścia na zdrowszy tryb odżywiania? Analizując wyniki badań, są to Nowy Rok, karnawał oraz... perspektywa zbliżającej się wiosny. Wachlarz diet jest przy tym ogromny: od monotematycznych głodówek (np. warzywnej albo jabłkowej) i Montignaca, przez dietę Kopenhaską, Dukana, Kwaśniewskiego, 1000 kcal, aż do South Beach i wielu, wielu innych. Jeśli jednak te metody miałyby być skuteczne, dlaczego nie są rekomendowane przez profesjonalnych dietetyków jako sposób na trwałe utrzymanie właściwej masy ciała? To powinno dać nam do myślenia.
Zanim więc zdecydujesz się na którąś z wyżej wymienionych diet, odpowiedz szczerze na parę pytań:
Czy potrafisz odmawiać sobie przyjemności z jedzenia na rzecz konsumpcji wyłącznie białkowych pokarmów, które są podstawą np. pierwszych etapów diety Dukana?
Ile wytrzymasz, jedząc same warzywa albo owoce?
Jak szybko utracone kilogramy powrócą ze wzmożoną siłą w postaci efektu jo-jo po zaprzestaniu trzymania się rygorystycznego menu?
Czy masz pewność, że proponowane w Internecie diety nie będą okupione skutkami ubocznymi, a sugerowane menu pochodzi z wiarygodnego źródła?
Jeśli w Twojej głowie budzi się choćby cień wątpliwości to znak, że najlepszym rozwiązaniem będzie plan żywieniowy ułożony przez specjalistę, który, wykorzystując wiedzę oraz indywidualne zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, zaplanuje go w możliwie najlepszy dla Ciebie sposób.
LUX MED przygotował Profilowany Program Dietetyczny „Schudnij Zdrowo”. Jest on skierowany w szczególności do tych Pań, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, komponując pełnowartościowe, smaczne posiłki.
Najlepsi specjaliści-dietetycy, w oparciu o dogłębną analizę nawyków, frustracji żywieniowych, dotychczas stosowanych diet, preferencji pokarmowych, ewentualnych alergii i schorzeń ustalają wraz z pacjentem realistyczny cel dietetyczny.
Po wstępnej konsultacji dietetyk opracowuje profilowaną analizę dietetyczną nawyków żywieniowych z ukierunkowaniem na pełnowartościowe komponowanie posiłków i sposoby na zastępowanie ulubionych przysmaków zdrowszymi odpowiednikami, określa zasady zdrowego odżywiania się, a także przygotowuje propozycję Profilowanego Programu Dietetycznego na okres czterech tygodni. Jest to czas pozwalający na osiągnięcie wyznaczonego celu dietetycznego ze szczegółowym omówieniem zasad i wytycznych jego realizacji.