Forking - alternatywa dla standardowych diet

Podczas jej stosowania możemy jeść tylko widelcem, łyżka i nóż są zabronione. Są dwie odmiany tej diety - rygorystyczna i dla mniej wytrzymałych.
Forking - alternatywa dla standardowych diet
29.10.2008

Autorem teorii forkingu (od angielskiego fork – widelec) jest dietetyk, Ivan Gravriloff. Założenia tej diety są bardzo proste - podczas posiłków możemy jeść jedynie przy użyciu widelca, nie możemy sobie pomagać innymi sztućcami czy rękoma. W rygorystycznej wersji, nawet podczas przygotowywania potraw wolno używać tylko widelca.

Jeśli będziemy jeść tylko widelcem, znacznie się wydłuży czas posiłków. Impuls o najedzeniu dociera do naszego mózgu zazwyczaj dopiero po 15 minutach, przez to więcej jemy i nasz organizm dostaje nadmiar kalorii. Już samo zwolnienie tempa jedzenia w dłuższym okresie da efekty w postaci utraty wagi.

Stosując do jedzenia tylko widelec, automatycznie eliminujemy z naszego jadłospisu pewne potrawy, których nie jesteśmy w stanie zjeść bez użycia noża czy łyżki. Koniec z kotletami (chyba że lubimy pastwić się nad mięsem, krojąc je widelcem), koniec z zupami zabielanymi śmietaną, hamburgerami, świeżymi bułeczkami prosto z piekarni.

W forkingu trzeba stosować widelec w ten sposób, do którego jest przeznaczony, a nie wymyślać mu zastosowania, żeby więcej zjeść. Taka dieta może nam pozwolić na utratę nawet dwóch kilogramów tygodniowo. Najważniejsza jest wytrwałość, ponieważ potrawy mogą być monotonne.

W bardziej rygorystycznej odmianie, nasze menu powinno się opierać na makaronach, ryżu, kaszach, rybach i warzywach, których nie trzeba obierać. Organizm podczas takiej diety dostaje duże ilości błonnika, który przyspiesza utratę wagi. W drugiej wersji, dla mniej wytrwałych, łyżki i noża nie można używać tylko podczas jedzenia.

Jeśli się przyzwyczaimy i będziemy umiejętnie dobierać potrawy, forking sprawi, że oprócz utraty wagi nasz organizm będzie zdrowszy, przez ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych.

Polecane wideo

Komentarze (60)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 04.01.2009 14:52
hehe fajny pomysł ten forking ;) chyba to wypróbuję ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 21.12.2008 16:43
ja i tak wszystko jem widelcem (oprócz zup), kotlet łatwo pokroić widelcem, po co brudzić nóż
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 12.11.2008 20:12
Mi się ten pomysł podoba.Może zacznę...?
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 12.11.2008 09:23
dziwne ? ? ? mięso można nadziać na widelec i zjeść bez problemu tak samo kiełbasę smażoną...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 04.11.2008 20:07
[quote="Sylvia90"]głupota.. a tak wogole to zupy tez nie sa wysoko kaloryczne ( no chyba ze ugotowane na jakiejs słoninie :P ) a np ryz ma jeszcze wiecej kalorii niz ziemniaki..[/quote] No niby tak, ale ryż przyspiesza przemiane materii tak jak i makarony ;]
odpowiedz

Polecane dla Ciebie