Bez względu na to, czy odchudzanie polega na spożywaniu listka sałaty dziennie, jedzeniu zupy z kapusty przez tydzień, czy też na ograniczeniu węglowodanów w codziennym jadłospisie, fakt jest jeden – statystycznie do 45. roku życia każda kobieta wypróbowuje na sobie aż 61 diet.
Tak przynajmniej wynika z ankiety przeprowadzonej przez brytyjskich badaczy na reprezentatywnej grupie 2 000 osób. – Kobiety zazwyczaj są na swojej pierwszej diecie w wieku 16 lat. Potem systematycznie się odchudzają, wciągając w to również swoich rodziców. Sześć na dziesięć matek przyznało bowiem, że niejednokrotnie ich córki odmawiały spożywania chleba, ziemniaków, czy owoców, twierdząc, że przez to tyją – tłumaczy dr Hilary Jones.
Zdaniem ekspertki, kobiety odchudzają się jednak dość bezrefleksyjnie, a nawet ryzykownie, ponieważ zazwyczaj nie zwracają uwagi na to, że niewłaściwie dobrana dieta może doprowadzić do niedoboru istotnych makro- oraz mikroelementów, takich jak wapń, magnez czy żelazo. – Najważniejsze to stosować dietę zgodną z indywidualnymi potrzebami własnego organizmu. Z tego względu warto wybrać się do dietetyka – podsumowuje Jones.
Maja Zielińska
Zobacz także:
Od czego TYJE SIĘ W PRACY? (Nie, nie chodzi o gotowe kanapki i pączki z lukrem!)
Zależy Ci na nienagannej sylwetce? Przemyśl swoją karierę!
Jeśli chciałabyś zrzucić kilka kilogramów, ale brakuje ci silnej woli, weź przykład z kobiet, którym się udało.