Impreza, spotkanie biznesowe, uroczystość rodzinna, kolacja w restauracji… Ty też stresujesz się na myśl o jedzeniu poza domem, bo obawiasz się, że złamiesz dietetyczne postanowienia? Wiele kobiet na czas odchudzania rezygnuje z życia towarzyskiego i odpuszcza sobie bliską konfrontację z suto zastawionym stołem. To ogromny błąd, bo dieta nie oznacza ani głodowania, ani zamknięcia się w czterech ścianach!
Nie wierzysz? Wykorzystaj nasze dietetyczne triki, które sprawią, że spotkania z przyjaciółmi przestaną upływać pod znakiem nerwowego liczenia kalorii…
Nie głoduj przez cały dzień
Nie jesz śniadania, lunchu, ani obiadu, zostawiając sobie „wolną pulę kalorii” do wykorzystania wieczorem. Takie działanie jedynie wyostrz twój apetyt i rozluźni hamulce, a podczas popołudniowej uczty rzucisz się na jedzenie jak wygłodniały wilk. Dodatkowo, gdy emocje opadną i zaczniesz liczyć kalorie, które pochłonęłaś, dopadną cię bolesne wyrzuty sumienia. Na poprawę humoru zjesz (o zgrozo!) czekoladę albo chipsy i… skończysz dietę. A wystarczy, że w dniu planowanej imprezy będziesz jeść wcześniej zaplanowane posiłki, a w miejsce kolacji skosztujesz dań, które pojawią się na spotkaniu.
Usiądź do stołu
Chwytanie w biegu kawałka pieczywa czy podgryzanie paluszków miedzy kolejnymi muzycznymi hitami, niestety nie jest dobrym pomysłem. Najlepiej w ogóle nie umieszczaj w swoim imprezowym menu tego typu produktów, a jeśli już jesteś skazana na siedzenie przy stole zastawionym kalorycznymi przekąskami, postaraj się sięgać po nie świadomie, a nie podczas oglądania telewizji czy rozmowy ze znajomymi. Zajęta plotkowaniem, nawet nie zauważysz, ile pustych kalorii pochłonęłaś!
Jedz powoli
Sygnał o tym, że już jesteś syta, dociera do mózgu po około 20 minutach. Jeśli zatem jesz szybko, zanim zostaniesz poinformowana o tym, że zjadłaś wystarczającą dawkę pożywienia, wepchniesz w siebie jeszcze dwie takie porcje. Jak tego uniknąć? Delektuj się smakiem wszystkich potraw, powoli przeżuwaj każdy kawałek, a po nawet najmniejszym kęsie odkładaj widelec na talerz.
Przygotowujesz imprezę w domu? Koniecznie wykorzystaj nasze przepisy na lekkie i zdrowe przystawki, dania główne oraz desery!
PRZYSTAWKI
Ruloniki z wędliny
Składniki: chuda wędlina (np. polędwica sopocka), szparagi konserwowe, pasta twarogowa
Wykonanie: Wędlinę posmarować cienko pastą twarogową opisaną wyżej. Na środku położyć szparaga i zawinąć.
Chipsy warzywne
Składniki: seler, marchewka, burak, rzodkiew
Wykonanie: Warzywa pokroić na cieniutkie plasterki i smażyć chwilę w gorącym głębokim tłuszczu aż staną się chrupkie.
DANIA GŁÓWNE
Pieczony filet z kurczaka
Składniki: pierś z kurczaka, cebula, marchew, zioła
Wykonanie: Pierś nasmarować ziołami, włożyć do woreczka do pieczenia wraz z cebulą i pokrojoną marchewką. Zapiekać około godziny w piekarniku. Podawać pokrojone na plastry np. z sosem tzaziki.
Ryba z grilla
Składniki: pstrąg, dorsz lub inna ryba, cytryna, czosnek, tymianek
Wykonanie: Rybę posmarować czosnkiem, obsypać tymiankiem piec na grillu tradycyjnym, elektrycznym bądź w piekarniku z funkcją grill. Podawać z kawałkami cytryny.
SAŁATKI
Kalafiorowa
Składniki: kalafior, rzodkiewka, jogurt naturalny, koper, gałka muszkatołowa, sól
Wykonanie: Kalafiora krótko obgotować (około 5 minut) i pokroić na kawałki. Rzodkiewkę rozdrobnić, koper poszatkować. Wszystkie składniki wymieszać.
Mix sałat
Składniki: mieszanka sałat, ser mozzarella, pomidory koktajlowe, jogurt naturalny , zioła prowansalskie, sól
Wykonanie: Ser pokroić w kostkę, pomidory poprzekrawać na pół, wszystkie składniki wymieszać.
DESER
Biszkopt z owocami
Składniki: ciasto biszkoptowe według dowolnej receptury, sezonowe owoce bądź dowolne mrożone, galaretka, serek homogenizowany waniliowy
Wykonanie: Biszkopt posmarować serkiem, ułożyć na nim owoce. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, gdy nieco przestygnie zalać nią owoce.
Więcej artykułów dotyczących diet i odchudzania znajdziesz w specjalnej sekcji.
Unikaj pustych kalorii
Trzymaj się z daleka od słodyczy i alkoholu. Ciasta i ciasteczka zastąp porcją owoców, zamiast kolorowych drinków wypij lampkę czerwonego wina, które rewelacyjnie wspomaga trawienie, a dzięki zawartości polifenoli korzystnie działa (w ograniczonych ilościach!) na układ krążenia.
Jedz o połowę mniej
Gdy siadasz do stołu zastawionego według tradycyjnej polskiej gościnności, zamień duży talerz na mały. Dzięki temu odejdziesz od stołu z uczuciem sytości, a jednocześnie ograniczysz ilość spożytych kalorii.
Dokonuj mądrych wyborów
Jeśli udajesz się na spotkanie do restauracji, wybierając posiłki z menu czy sięgając po serwowane dania, staraj się pamiętać o zasadach prawidłowego żywienia. Zamiast więc zamówić golonkę pieczoną w piwie czy żeberka z miodem, lepiej skupić się na grillowaną rybę z surówką, porcję mięsa drobiowego z gotowanymi warzywami, pożywną zupę jarzynową czy zapiekankę z kaszy.