Na odporność najlepszy stary, dobry olej z wątroby rekina

21 Listopada 2017

Olej z wątroby rekina lub innej ryby, nazywany tranem, to nadal najskuteczniejszy sposób na wzmocnienie odporności. Lekarze od lat są zgodni, że w organizmach morskich znajdują się związki pomocne przy zachowaniu zdrowia i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Ryby i owoce morza należą do produktów niskokalorycznych, przy tym mają mało tłuszczu i cholesterolu i są źródłem łatwo przyswajalnego białka. Dzięki bogactwu witamin i cennych kwasów tłuszczowych omega-3 są niezbędne w profilaktyce i leczeniu chorób, a także poprawiają funkcjonowanie organizmu. Mimo tego Polacy wciąż jedzą za mało ryb, ich dieta jest słabo zbilansowana, na czym cierpi między innymi ich odporność, a nawet potencja. Jak więc skutecznie zadbać o zdrowie? Okazuje się, że stary i dobry tran, czyli skoncentrowany olej z wątroby rekina lub innych ryb, na przykład dorsza, nadal jest najpopularniejszym sposobem na uzupełnienie diety o substancje aktywne zawarte w rybach.

Czemu olej z rekina jest tak zdrowy?

Olej z wątroby rekina jest najbogatszym, naturalnym źródłem alkilogliceroli i skwalenu. To właśnie alkiloglicerole w oleju są najcenniejsze i stanowią 30-90% w zależności od gatunku ryby. Te pochodne gliceryny z wiązaniem eterowym występują również w niewielkiej ilości w ludzkim mleku, w szpiku kostnym, wątrobie i śledzionie. Wpływają na strukturę błon komórkowych, białek błonowych i funkcje enzymów. Mówiąc prościej, wzmagają procesy krwiotwórcze, ponadto zwiększają liczbę limfocytów B odpowiedzialnych za produkcję przeciwciał. A to nie wszystko – mają właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i odtruwające.

Skwalen natomiast to nienasycony węglowodór występujący też w skórze człowieka, u niektórych roślin i w ptasim żołądku. Zaliczany jest do grupy lipidów, mimo że nie jest tłuszczem. Ma postać przezroczystego płynu o żółtawym zabarwieniu i ledwo wyczuwalnym zapachu. Z właściwości skwalenu należy wymienić działanie antyoksydacyjne (spowalnia proces starzenia), przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, ponadto naukowcy przypisują mu sporą rolę w leczeniu choroby niedokrwienia serca.

 

Olej z wątroby rekina jest znany od stuleci. Sięgali po niego Wikingowie, którzy byli przekonani, że to właśnie ten preparat daje im siłę i odporność. Stosowany był również w medycynie ludowej, głównie w leczeniu ran i w chorobach trawienia. Jego właściwości lecznicze potwierdzono dopiero w latach 60. XX wieku, między innymi odkryto, że dzięki wysokiej zawartości witamin A i D oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Dzisiaj najczęściej stosowany jest z myślą o wzmocnieniu odporności, ale ma też inne działanie, w tym również antynowotworowe.

Olej z wątroby rekina z czosnkiem

Na rynku znaleźć można wiele preparatów, których zadaniem jest zwiększenie odporności. Niektóre z nich wzbogacone są o czosnek, który od dawna jest używany do leczenia drobnych infekcji i przeziębień, stosowany jest również przy zapaleniu stawów i astmie. Badania naukowe potwierdzają jego przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe właściwości. Zjedzenie ząbku czosnku może poprawić samopoczucie, ponieważ reguluje on pracę nadnerczy, które produkują hormon stresu. Dodatkowo czosnek zwiększa liczbę komórek potrzebnych do walki z bakteriami i wirusami, zatem stosowany w okresie przeziębienia sprawia, że objawy są łagodniejsze i przechodzą szybciej.

Połączenie oleju z wątroby z rekina z czosnkiem sprawia, że preparat ma jeszcze większe właściwości podnoszące odporność. Zawiera przy tym cenną witaminę D3, która odgrywa istotną rolę w prawidłowym rozwoju i mineralizacji kości, a także zwiększa wchłanianie pierwiastków wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego. Jej zadaniem jest także wzmocnienie układu immunologicznego. Warto przy tym wiedzieć, że czosnek i sam tran ma postać bezzapachową, zatem nie ma problemu z jego spożywaniem nawet przez dzieci, najczęściej występuje też w wygodnych do połknięcia lub wyciśnięcia kapsułkach. Jest odpowiedni dla dzieci powyżej 3. roku życia i dorosłych.

Dawkowanie, opis działania, a także korzyści z przyjmowania oleju z wątroby z rekina z czosnkiem można sprawdzić na stronie: https://www.iskial.pl/produkty/iskial.

Olej z wątroby rekina z czosnkiem usprawnia pracę układu odpornościowego, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Pamiętaj, że jego suplementacja jest jednym ze sposobów na poprawienie odporności i nie powinna być zamiennikiem zdrowej i zbilansowanej diety. Przed użyciem należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (2)
ocena
4/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Marta
(Ocena: 5)
2017-12-12 11:15:57

ja jako wegetarianka siłą rzeczy tran musiałam odstawić i zaczęłam szukać czegoś innego co odporność fajnie będzie wspierało, jonizowana woda alkaliczna okazała się rozwiązaniem, a że zastosowań ma naprawdę wiele to od razu w swój jonizator zainwestowałam, mam aquator silver ze zdrowie-dom.pl i sprawdza się rewelacyjnie, więc na co dzień mamy wodę alkaliczną ale w razie potrzeby zrobienie wody kwaśnej czy srebrnej też nie jest problemem

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Benia
(Ocena: 3)
2017-12-07 11:10:35

Stokroć wolę najzwyklejszy tran, czyli olej z ryb dorszowatych. Z tego co wiem, to właśnie tran jest skuteczniejszy w wzmacnianiu odporności. Piję codziennie rano łyżkę normalnego tranu, nie perfumowanego, bez żadnych aromatów. Gal najlepszy i najczystszy.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1