Jak czekolada wpływa na zdrowie i sylwetkę?

Liczne badania potwierdzają korzystny wpływ umiarkowanego spożywania gorzkiej czekolady na zdrowie.
Jak czekolada wpływa na zdrowie i sylwetkę?
20.10.2010

Liczne badania rzeczywiście potwierdzają korzystny wpływ umiarkowanego spożywania gorzkiej czekolady na zdrowie. Wykazano np. że zjadając jedną do dwóch porcji (za porcję uznano od 19-30 gramów) czekolady w tygodniu można aż o 32 % obniżyć ryzyko hospitalizacji i zgonu z powodu niewydolności serca. Jednocześnie jednak podkreślono, iż codzienne spożywanie czekolady nie ma już tak pozytywnego wpływu na zdrowie. Naukowcy podejrzewają, iż w tym przypadku brak ochronnego działania czekolady może wynikać z tego, iż w dużych ilościach dostarcza ona dużo kalorii pochodzących z tłuszczu i cukru.

Inne badania z kolei pokazały, iż spożywając jedną porcję gorzkiej czekolady w tygodniu aż o 22 % można zmniejszyć ryzyko zawału serca, a także ryzyko zgonu po zawale serca.

Co więcej, bogata w przeciwutleniacze gorzka czekolada zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, obniża ciśnienie krwi, usprawnia przepływ krwi poprawiając ukrwienie i pomaga w leczeniu biegunek.Jako że bogata jest w antyoksydanty, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami, spowalnia proces starzenia.

Duńscy naukowcy twierdzą, że gorzka czekolada pomaga też zachować zgrabną figurę. Podobno osoby lubiące ten smakołyk łatwiej zaspokajają głód niż osoby spożywające inne słodycze, w efekcie czego ich posiłki mogą dostarczać nawet o 15 % mniej kalorii.Co takiego kryje w sobie czekolada?Kakao – gorzka czekolada charakteryzuje się wysoką zawartością kakao, niektóre jej odmiany zawierają nawet 99 % tego składnika. Kakao natomiast bogate jest we flawonoidy, a zwłaszcza w epikatechiny. W słodkich czekoladach flawonoidy są usuwane, ponadto dodatek cukru lub mleka obniża ich zdrowotne właściwości. Do produkcji gorzkiej czekolady używane jest natomiast kakao o zachowanych flawonoidach, które odpowiedzialne są za gorzki smak. Polepszają one ukrwienie, zapobiegają zakrzepom krwi i zmianom miażdżycowym, poprawiają pamięć krótkoterminową oraz funkcjonowanie mózgu u osób starszych czy też w przypadku zaburzeń poznawczych spowodowanych zmęczeniem i brakiem snu. Flawonoidy to naturalne przeciwutleniacze, które powodują, że zawarty w czekoladzie tłuszcz nie jełczeje, zatem w procesie produkcji nie używa się chemicznych substancji przeciwdziałających reakcjom utleniania.

Ponadto ziarna kakaowca zawierają ok. 600 innych substancji chemicznych, które chronią przed nowotworami, przeciwdziałają depresji i pobudzają układ odpornościowy.

jak schudnąć

Magnez, miedź i inne pierwiastki – czekolada jest źródłem składników mineralnych, a na szczególna uwagę zasługuje tutaj magnez, który wpływa na sprawność komórek nerwowych. 1 tabliczka czekolady zapewnia pokrycie 20-25 % dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. W ciemnej czekoladzie znajdziemy także dużo miedzi, która przeciwdziała chorobom układu sercowo-naczyniowego. Z kolei występujący w czekoladzie cynk i selen zwiększa ilość endorfin, czyli substancji pozytywnie wpływających na nastrój.

Teobromina – najważniejszy alkaloid czekolady, wykazuje korzystny wpływ na umysł i może działać moczopędnie. Innymi czynnymi substancjami w gorzkiej czekoladzie są teofilina (występuje w śladowych ilościach) oraz kofeina (też w niewielkich ilościach, ale wykazano jej niewielki stymulujący wpływ na układ nerwowy).

Fenyloetyloamina – ma działanie antydepresyjne, poprawia nastrój i wywołuje uczucie szczęścia. Ponieważ taki sam związek wydzielany jest przez mózg zakochanej osoby, czekolada traktowana jest jako afrodyzjak.

Dozwolona porcja

Gorzka czekolada pozytywnie wpływa na zdrowie, jednak jedynie wtedy, kiedy spożywana jest w umiarkowanych ilościach. Jak pokazują powyższe badania, najlepsza dawka to 1-3 porcje na tydzień. W większych ilościach czekolada nie ma już tak terapeutycznego efektu, lekarze nawet przypuszczają, że można się od niej uzależnić, co może doprowadzić do nadwagi i otyłości. 100 g gorzkiej czekolady to 554 kcal. Nadmierne spożycie czekolady może także spowodować dolegliwości przewodu pokarmowego, np. zgagę czy zaparcia.

osoby mające skłonność do alergii powinny zachować szczególną ostrożność, ponieważ kakao może uczulać.

Więcej o odchudzaniu i dietach przeczytasz w specjalnej sekcji Diety.

Komentarze (33)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 28.02.2015 17:58
Ja od zawsze jadłam słodycze. Ale nigdy nie tykałam tortów, kremów, ciastek i wafelków. I to mnie trzymało w formie. Czekolady uwielbiałam mleczne i z orzechami. Z nadzieniem może i są dobre w smaku dla niektórych ale jakże "chemiczne". Dlatego dzieciom ich nie daję i sama unikam, bo jestem wyczulona na różne nienaturalne smaki. Gdy zaczęłam w liceum chodzić z kumpelkami na ciastko i kawkę, to zaczęły się przyrosty kilogramów. Bywało, że nie było dnia bez słodyczy. I właśnie dzięki czekoladzie znów udało mi się wrócić do formy! Zaczęłam podjadać gorzką i przyzwyczaiłam się tak, że mleczne są dla mnie za słodkie! A ciastka z kremami znów poszły w niepamięć. Ble. Serdecznie polecam gorzką! 90% to dla mnie za "słono" (takie mam odczucie), ale już 70% jest OK. Zaś 60% z firmy "G..." to bajka! Nawet jest dość słodka, więc stosuję ją jako taki typowy zamiennik mlecznej.
odpowiedz
ika (Ocena: 5) 11.08.2013 15:48
Mnie czekolada poprawia humor, zwłaszcza ta nowa, duża tabliczka o smaku tiramisu. Innymi smakami też nie pogardzę, grunt, żeby była wedlowska.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 08.12.2010 23:12
KOKOSOWA :) :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 22.10.2010 02:33
ta pomaga na biegunke chyba na jej zwiekszenie... w moim przypadku bynajmniej ...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 21.10.2010 19:28
Czekolada to jeden z najwspanialszych wynalazków ludzkości, kocham czekoladę, wolę mleczną, choć gorzka wedel tez jest pyszna. Na depresje, załamanie i stres nie ma nic lepszego niz czekolada. Moja przyjaciółka jest od czekolady uzalezniona, potrafi jeść ją co dzień, choć czasem robi sobie 2 tygodniowe przerwy. Ja za to mogę jej długo nie jeść, ale jak mnie najdzie ochota (najczęściej przed miesiączką) to potrafię jeść czekoladę dodatkowo maczaną w nutelli niemalze z pasją i zapominam o wszystkim. Ostatnio się strasznie posprzeczałyśmy i w końcu w milczeniu razem zjadłyśmy tabliczkę czekolady, zeby się wyluzować, po czym emocje opadły i dogadałyśmy się bez problemu.
zobacz odpowiedzi (2)

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo