Skąd ten wysyp raka trzustki i jelita grubego? Lekarz: „Przychodzą do mnie coraz młodsi ludzie”

Co za tym stoi?
Skąd ten wysyp raka trzustki i jelita grubego? Lekarz: „Przychodzą do mnie coraz młodsi ludzie”
Fot. Pexels
24.01.2025

Coraz młodsi ludzie zgłaszają się do lekarza z chorobami, z którymi wcześniej zgłaszali się ich dziadkowie, przyznaje w rozmowie z Medonetem dr Andrzej Hebzda, podkreślając, że chodzi głównie o nowotwory. - Mówimy o raku piersi, raku jelita grubego, a nierzadko raku żołądka - dodaje. Sporym problemem jest też rak trzustki.

Dlaczego choruje coraz więcej młodych osób i jakie są najczęstsze przyczyny tych nowotworów?

Zobacz także: Wszystko, czego nie wiesz o raku. Odpowiadamy na najczęstsze pytania

Zwiększona zachorowalność na nowotwory – Polska w obliczu onkologicznego wyzwania

Statystyki są nieubłagane – rokrocznie w naszym kraju przybywa pacjentów z diagnozą nowotworową. Szczególnie niepokojące są przypadki raka trzustki, który w 90 proc. jest wykrywany już w stadium zaawansowanym, co znacznie ogranicza możliwości leczenia. Pięcioletnia przeżywalność przy takiej diagnozie wynosi jedynie 11 proc.

Podobnie rzecz ma się z rakiem jelita grubego – każdego roku diagnozuje się około 19 tys. nowych przypadków, z czego aż 65 proc. w zaawansowanym stadium.

Młodzi na celowniku nowotworów – co za tym stoi?

Dr Hebzda podkreśla, że nowotwory nie wybierają – dotykają wszystkich grup społecznych, bez względu na wiek, płeć czy styl życia. Choć wskazuje na znane czynniki ryzyka, takie jak palenie tytoniu, otyłość czy brak aktywności fizycznej, to jednak zaznacza, że obecnie mamy do czynienia z przekrojem całego społeczeństwa.

Widzimy, że w ostatnich latach coraz młodsi ludzie chorują na choroby, które wcześniej były uznawane za typowe dla 70-latków. Mówimy o raku piersi, raku jelita grubego, a nierzadko raku żołądka. Coraz młodsi ludzie zgłaszają się do lekarza z chorobami, z którymi wcześniej zgłaszali się ich dziadkowie — podkreśla dr Andrzej Hebzda.

Wskazuje również na negatywny wpływ zmian w technologii produkcji żywności, której przetworzony charakter, naszpikowany konserwantami i ulepszaczami, może przyczyniać się do wzrostu zachorowań.

Jakie objawy powinny nas zaniepokoić?

Wczesne wykrycie nowotworu znacząco zwiększa szanse na wyleczenie. Dr Hebzda cytowany przez Medonet zwraca uwagę na objawy, które mogą być sygnałem alarmowym: pogorszenie apetytu, utrata masy ciała, anemia, a także zmiany w rytmie wypróżnień.

- Na początku choroby mogą w ogóle nie wystąpić żadne objawy albo mogą być bardzo niespecyficzne - mówi.

Nie należy lekceważyć bólów brzucha, które mogą sygnalizować zaawansowane stadium choroby, zwłaszcza w przypadku raka jelita grubego. Rak trzustki i dróg żółciowych, choć rzadsze, są równie śmiertelne i często wykrywane zbyt późno.

Profilaktyka – klucz do zwycięstwa nad nowotworami

Ekspert podkreśla, że profilaktyka i regularne badania przesiewowe, takie jak kolonoskopia, mogą nie tylko wykryć nowotwór na wczesnym etapie, ale także całkowicie zapobiec jego rozwojowi. Usunięcie polipów podczas badania może przerwać cykl przekształcania się zmian łagodnych w złośliwe.

Zdaniem dr Hebzdy świadomość własnego organizmu i niebagatelizowanie nawet najmniejszych zmian stanowi klucz do skutecznej walki z nowotworami.

Artykuł o objawach nowotworów trzustki i jelita grubego oraz profilaktyce tych chorób przeczytasz tutaj

Polecane wideo

6 rzeczy, które powinnaś zrobić przynajmniej raz w życiu. Pozytywnie nakręcają, pozwalają zmienić perspektywę
6 rzeczy, które powinnaś zrobić przynajmniej raz w życiu. Pozytywnie nakręcają, pozwalają zmienić perspektywę - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 24.01.2025 08:16
1. Mało ruchu. 2. Świadomość genetycznie uwarunkowanych nowotworów (BRCA1/2 i inne). 3. Cola, "piwo", szlugi kebsy i macdonaldy. 4. 40 procent kobiet w wieku rozrodczym to nieródki, a są dowody naukowe, że karmienie piersią zmniejsza ryzyko nowotworów.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie