„Rak bogatych”. Główny winowajca to coś, co jemy za często

Liczba 1,9 mln nowych przypadków zachorowań każe szukać odpowiedzi na pytanie o przyczyny tego stanu rzeczy.
„Rak bogatych”. Główny winowajca to coś, co jemy za często
Fot. Pexels
09.12.2024

Alarmujące dane dotyczące wzrostu zachorowań na raka jelita grubego, zwłaszcza wśród osób poniżej 50. roku życia, skłaniają naukowców do poszukiwania przyczyn tego zjawiska - informuje Medonet. W centrum uwagi znajduje się niezdrowa dieta, która może być odpowiedzialna za tzw. raka bogatych. Jakie nawyki żywieniowe zwiększają ryzyko rozwoju choroby?

Zobacz także: Przeciętny Polak ma dziury w 13 zębach. Jesteśmy w tyle za Ugandą

Co powoduje raka jelita grubego?

Badania wykazują, że w ciągu ostatnich 30 lat zachorowalność na raka jelita grubego wzrosła dwukrotnie, niepokojąco często dotykając młodsze pokolenia. Specjaliści są zgodni, że głównym czynnikiem ryzyka może być sposób żywienia, który w ostatnich dekadach uległ znacznej transformacji. Dieta obfitująca w przetworzoną żywność, tłuszcze i cukry, szczególnie w krajach wysoko rozwiniętych, może przyczyniać się do wzrostu zachorowań.

International Agency for Research on Cancer (IARC) wskazuje, że rak jelita grubego zajął trzecie miejsce wśród najczęściej diagnozowanych nowotworów złośliwych w 2022 roku. Liczba 1,9 mln nowych przypadków każe szukać odpowiedzi na pytanie o przyczyny tego stanu rzeczy.

Oprócz diety, jako czynniki ryzyka wymienia się również nadużywanie alkoholu i papierosów. Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) podkreśla, że te elementy mają znaczący wpływ na obraz zachorowań na raka w Polsce.

Nowe badania rzucają światło na możliwe związki między infekcjami bakteryjnymi a wzrostem ryzyka raka jelita grubego. Helicobacter pylori oraz Escherichia coli (E. coli) mogą przyczyniać się do uszkodzenia komórek nabłonka jelitowego i powstawania guzów.

Dr Alessio Pigazzi zwraca uwagę na związek między spożywaniem tłuszczów zwierzęcych, przetworzonego cukru oraz czerwonego mięsa a ryzykiem raka jelita grubego. Badanie opublikowane w "International Journal of Epidemiology" wskazuje, że konsumpcja czerwonego lub przetworzonego mięsa cztery razy w tygodniu może zwiększać ryzyko choroby nawet o 20%.

Aby zminimalizować ryzyko, dieta powinna być bogata w błonnik, świeże warzywa i owoce, ryby, owoce morza, rośliny strączkowe, nasiona oraz orzechy. Jako model zapobiegający wielu chorobom rekomendowana jest dieta śródziemnomorska.

Czy nasze nawyki żywieniowe mogą być kluczem do zrozumienia wzrostu zachorowań na raka jelita grubego? Dane naukowe wskazują na to, że dieta ma znaczący wpływ na zdrowie naszych jelit. Odpowiednie odżywianie może być ważnym elementem profilaktyki tej poważnej choroby.

Dowiedz się więcej.

Polecane wideo

Uczestniczka polskiego „Top Model” wygląda jak Kendall Jenner. Widzicie to podobieństwo?
Uczestniczka polskiego „Top Model” wygląda jak Kendall Jenner. Widzicie to podobieństwo? - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie