Przez ostatnie dwa lata praktycznie nie było dnia, w którym nie słyszeliśmy o pandemii koronawirusa. Media codziennie informowały przede wszystkim o liczbie nowych zakażeń, sytuacji w szpitalach czy szczepionkach przeciwko COVID-19.
Zobacz również: Premier Mateusz Morawiecki ogłasza: „Dziś znosimy większość obostrzeń”
W ostatnim czasie wszystko się zmieniło. Wprawdzie WHO, czyli Światowa Organizacja Zdrowia wciąż nie ogłosiła końca pandemii, ale od dwóch tygodni nasze myśli zajmuje głównie agresja Rosji na Ukrainę. W obliczu doniesień zza naszej wschodniej granicy temat koronawirusa wydaje się niesamowicie odległy, a nawet nierzeczywisty.
Mimo to wciąż prowadzone są nowe badania na temat COVID-19. Jedno z nich wykonali polscy badacze, którzy wykazali, że odpowiednia dieta zmniejsza ryzyko zachorowania na koronawirusa aż o 80 proc. Co warto jeść, żeby uniknąć zakażenia?
Fot. iStock
Takie badanie przeprowadzili naukowcy z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Jego wyniki cytuje portal naukawpolsce.pl.
Jak czytamy, projekt badawczy był prowadzony od lipca 2020 do stycznia 2021 roku, a jego celem była "ocena aktywności fizycznej, zachowań żywieniowych oraz mikrobioty jelitowej osób na diecie wegetariańskiej i niewegetariańskiej na ryzyko zakażenia SARS-CoV-2".
W trwającym tydzień eksperymencie wzięło udział 95 ochotników. 54 z nich stosowało tradycyjną dietę, podczas gdy pozostałe 41 osób było na diecie wegetariańskiej. Badani byli w wieku 25-45 lat, nie mieli chorób przewlekłych, a ich BMI mieściło się w zakresie 18,5-29,9.
Był to dla nich zwykły tydzień z życia, z podobną dietą i aktywnością fizyczną, jaką mieli dotychczas
- wyjaśniali autorzy publikacji.
Co się okazało? Osoby stosujące dobrze zbilansowaną dietę, czyli m.in. jedzące przynajmniej 500 g warzyw i owoców oraz 10 g orzechów dziennie, miały aż o 86 proc. niższe ryzyko zachorowania na COVID-19 w porównaniu do uczestników, których dieta była wyraźnie uboższa w wymienione produkty.
Wyniki i wnioski naszych badań odnoszą się do młodych, umiarkowanie aktywnych fizycznie, zdrowych, nieotyłych, niepalących papierosów dorosłych osób. W takiej właśnie grupie dobrze zbilansowana dieta, bogata w warzywa, owoce oraz orzechy, a także kasze i rośliny strączkowe, odpowiednie ilości cebuli i czosnku, mogła o ponad 80 proc. zmniejszyć szansę zachorowania na COVID-19. Nie gwarantowała że ktoś nie zachoruje, bo jest to niemożliwe, ale znacznie zmniejszała to ryzyko
- tłumaczył dr Paweł Jagielski, główny autor badania z Zakładu Badań nad Żywieniem i Lekami Instytutu Zdrowia Publicznego Wydziału Nauk o Zdrowiu CM UJ.
Autorzy eksperymentu konkludowali, że ich wyniki potwierdzają, iż żywienie jest szczególnie ważną kwestią w zapobieganiu COVID-19, co niektórzy eksperci głosili już na początku pandemii.
Zobacz również: Dietetycy stanowczo odradzają tę dietę. Właśnie ponownie zyskała miano najgorszej na świecie