Dieta w trakcie miesiączki. Co jeść, a czego unikać, gdy masz „te” dni?

Oto przykładowy jadłospis.
Dieta w trakcie miesiączki. Co jeść, a czego unikać, gdy masz „te” dni?
02.09.2014

W trakcie menstruacji skomponowanie właściwego jadłospisu jest bardzo ważne. W tym czasie mogą nam bowiem dokuczać przykre dolegliwości – ból brzucha, pleców, nóg, osłabienie, brak energii, puchnięcie, obrzęki, gorsza cera, łojotok, huśtawka nastrojów, wzmożony apetyt – warto zatem tak skomponować jadłospis, by czuć się możliwie jak najlepiej.

Podstawowa zasada mówi: dieta w trakcie miesiączki powinna być zdrowa i lekkostrawna. By nie obciążać organizmu, unikaj fast foodów, smażonych potraw, pokarmów ciężkostrawnych. Lepiej trzymać się z daleka od grzybów czy tłustych mięs, które sprawią, że będziesz czuła się ociężała. Z kolei nadmiar soli może zatrzymać wodę w organizmie, co także jest w tym czasie niewskazane. Sól z powodzeniem zastąpią aromatyczne zioła.

Dieta nie może być jednak zbyt uboga – mogłoby to bardzo zaszkodzić organizmowi, wyjałowić go z cennych składników odżywczych, a nawet doprowadzić do zahamowania krwawienia. Zanik miesiączki bardzo często bywa konsekwencją nieprawidłowego odżywiania, a zwłaszcza pochopnie podejmowanych prób zbicia wagi.

Warto organizmowi dostarczyć solidną dawkę witamin i minerałów – dzięki temu poczujesz się lepiej, będziesz miała więcej energii i sił do działania. W trakcie miesiączki może spaść odporność, więc zdrowe produkty są szczególnie wskazane.

Komponowanie diety

Pierwiastki najistotniejsze podczas menstruacji to żelazo, wapń, magnez oraz potas. Pełnią one nieocenioną rolę w twoim organizmie. Zwłaszcza na ten pierwszy pierwiastek trzeba zwrócić szczególną uwagę – spełnia on funkcję krwiotwórczą, a w czasie menstruacji sporo go tracimy. Żelazo znajdziesz w wątróbce, natce pietruszki, burakach, szpinaku, kaszy gryczanej, zielonolistnych warzywach, kakao.

Z badań wynika, że przykre dolegliwości związane z menstruacją złagodzą produkty bogate w wapń. W czasie „tych” dni sięgaj zatem po nabiał, migdały, sezam, mak, siemię lniane, jarmuż, a nawet śledzie (to mało znane źródło tego pierwiastka). 

kobiece nogi

Magnez to kolejny pierwiastek, który warto włączyć do diety podczas miesiączki. Bierze on udział w przekazywaniu impulsów nerwowych, co wpływa na prawidłową pracę nerwów i mięśni. Magnez uczestniczy ponadto w procesach pozyskiwania i dostarczania energii do komórek i tkanek, zwłaszcza do bardzo wrażliwych na jego niedobór komórek nerwowych mózgu. Gdy brakuje ci magnezu, czujesz się osłabiona, pojawiają się problemy z koncentracją, rozdrażnienie, kłopoty ze snem. Szukaj go w orzechach, ciemnej czekoladzie, otrębach pszennych, kaszy gryczanej, soi.

Również dostarczanie organizmowi potasu w czasie miesiączki jest bardzo ważne – w przeciwnym wypadku może dojść do zaburzeń w gospodarce wodno-elektrolitowej. Niedobór potasu skutkuje skurczami mięśni, bólami, niepokojem, bezsennością – takie dolegliwości podczas menstruacji są szczególnie dotkliwe. Co zatem jeść? Banany, pomidory, ziemniaki, grejpfruty, kiwi, seler, suszone morele i figi, awokado, soczewicę, pełne mleko, zielony groszek, brązowy ryż, pietruszkę.

kobiece nogi

Nie zapominaj o płynach

W czasie miesiączki bardzo ważne jest regularne nawadnianie organizmu. Objawy odwodnienia pojawiają się szybko i mogą utrudnić ci funkcjonowanie. Pojawia się wtedy ból i zawroty głowy, uczucie osłabienia, suchość w ustach, zaparcia, wycieńczenie, zaburzenia widzenia, nudności. To nic przyjemnego, prawda? Zwłaszcza podczas miesiączki. Zadbaj więc o to, by każdego dnia wypijać minimum osiem szklanek niegazowanej wody mineralnej. Sięgnij też po zieloną herbatę i świeżo wyciskane soki (to bogactwo zdrowia).

W sklepach zielarskich znajdziesz wiele roślin, które złagodzą menstruacyjne dolegliwości. Zioła najczęściej stosowane w postaci naparów to: rumianek pospolity, nagietek lekarski, mięta pieprzowa, krwawnik pospolity, malina właściwa, kozłek lekarski, jasnota biała, arcydzięgiel litwor. Jeśli w trakcie menstruacji będziesz miała problemy z trawieniem, wrzuć do herbaty korzeń imbiru.

kobiece nogi

Poskromić apetyt

Gdy dopadnie cię ochota na coś smacznego, nie musisz sobie wszystkiego odmawiać, pamiętaj jednak, by zachować umiar, nie objadać się na noc i nie przesadzać ze słodyczami. Ochotę na coś słodkiego zaspokoją owoce, jogurt z miodem i bakaliami. A jeśli masz chęć na czekoladę, sięgnij po gorzką. Im więcej w niej kakao, tym lepiej.

Inne wskazówki: zamiast smażyć – grilluj, piecz i gotuj na parze. Zamiast polewać drugie danie sosem – polej zdrową oliwą. Zamiast ścierać na zapiekankę żółty ser – wybierz parmezan, który zawiera aż 40 proc. białka!

kobiece nogi

Przykładowy jadłospis

Śniadanie: bułka pełnoziarnista, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, dwa liście sałaty, chuda wędlina, kakao.

Drugie śniadanie: jogurt grecki z suszonymi morelami, miodem i płatkami owsianymi.

Obiad: grillowany kurczak, szpinak z jogurtem naturalnym i jajkiem, porcja brązowego ryżu, ugotowana na parze marchewka. Do popicia filiżanka zielonej herbaty albo dowolnego naparu ziołowego.

Przekąska: banan i dwie kostki ciemnej czekolady.

Kolacja: sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych, czarnych oliwek, podana z orzechami, doprawiona solą morską i polana olejem z pestek winogron. Do popicia świeżo wyciśnięty sok z jabłek i marchwi.

EPN

Komentarze

Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo