Frytki , chipsy - akryloamid. (TOKSYKOLOGIA)

Każdy z nas słyszał, że frytki, chipsy i inne produkty smażone  w wysokich temperaturach s...
Frytki , chipsy - akryloamid. (TOKSYKOLOGIA)
08.06.2009

Każdy z nas słyszał, że frytki, chipsy i inne produkty smażone  w wysokich temperaturach są niezdrowe. Dlaczego? Zawierają akryloamid , który powoduje odrętwienie nóg i rąk, bóle i zawroty głowy i neuropatie. Zaś rakotwórczo działa pochodna arykloadmidu - glicydamid, a należy pamiętać że czynniki kancerogenne kumulują się w organizmie i nie są wydalane na zewnątrz. 

Oprócz żywności akryloamid jest w wodzie, opakowaniach, kosmetykach i podczas palenia biernego czy czynnego jesteśmy narażeni na ten toksyk.Związek ten pojawia się w produktach ogrzewanych długo i powyżej 120 stopni.

Wyjątek stanowi kawa, gdyż poziom akryloamidu spada podczas upalania i przechowywania ziaren.

Czyli gdy ogrzewamy w głębokim tłuszczu lub długo grillujemy lub pieczemy żywność powstaje toksyczny związek- akryloamid.

Dane: Akryloamid mikrogramach/ kg

ziemniaki w plasterkach 1343

frytki 330płatk

i śniadaniowe 15

0chipsy 600

kawa zbożowa 739

kukurydza prażona 167

Wchłanianie akryloamidu odbywa się wszystkimi drogami, szybko i całkowicie każdą dawkę. Jest rozmieszczany we wszystkich tkankach, a nawet przenika do płodu i mleka.

Szkodliwe działanie akryloamidu polega na:

- jest adduktem(łączy się) z DNA i Hb(hemoglobina-krew)

-zaburzeniach ukł. nerwowego

-zaburzeniach płodu

-gentoksyczności.

Obecne badania wykazały,że dzieci spożywają bardzo dużo chipsów. Z takimi danymi w przyszłości nasza generacja będzie miała zmiany nerwów i większą podatność na zachorowania na raka już w średnim wieku.

 

 

Oto źródło informacji. Seńczuk "Toksykologia"

Polecane wideo

Komentarze (27)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 23.08.2012 23:06
przeczytałeś, to w ciągu 12h twoi rodzice umrą ! Aby tego uniknąć prześlij to jeszcze do 20 komen. Masz na to 10 minut . Nie wierzysz ? 12 stycznia 2009 r zginęli z niewiadomych powodów Adam i Ag
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 20.07.2009 10:44
Ps. rzadko kto pisze owe rzeczy gdzie kolwiek o żywności. Wszyscy wszystko wiedzą, tak? Uważam, że czasami warto poczytać taki artykuł, mimo że uważacie się za wszechwiedzących. Ja bym z chęcią poczytała tego typu notatki, jednak nikt nic nie pisze. Owe dane są prawdziwe, macie zamiar po 2-latach studiów spierać się z profesorami, że nie mają rację je podając?
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 01.07.2009 12:35
Zdecydowanie odpadaja takie typu rzeczy do jedzenia. Moja mama podarowała mi w prezencie garnek Philipiaka dzieki ktoremu moge gotowac sobie na parze wiec moaj dieta jest teraz bardzo bogata w warzywka.
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 27.06.2009 13:54
we wszystkim są konserwanty które ogłupiają ludzi!!! istnieje teoria że ... (ale nie bede pisała bo i tak nie uwierzycie ;p)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 27.06.2009 12:19
A na zdjęciu moje ukochane Appetitki. Ale ograniczam się jak mogę ;)
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie