Każdy z nas słyszał, że frytki, chipsy i inne produkty smażone w wysokich temperaturach są niezdrowe. Dlaczego? Zawierają akryloamid , który powoduje odrętwienie nóg i rąk, bóle i zawroty głowy i neuropatie. Zaś rakotwórczo działa pochodna arykloadmidu - glicydamid, a należy pamiętać że czynniki kancerogenne kumulują się w organizmie i nie są wydalane na zewnątrz.
Oprócz żywności akryloamid jest w wodzie, opakowaniach, kosmetykach i podczas palenia biernego czy czynnego jesteśmy narażeni na ten toksyk.Związek ten pojawia się w produktach ogrzewanych długo i powyżej 120 stopni.
Wyjątek stanowi kawa, gdyż poziom akryloamidu spada podczas upalania i przechowywania ziaren.
Czyli gdy ogrzewamy w głębokim tłuszczu lub długo grillujemy lub pieczemy żywność powstaje toksyczny związek- akryloamid.
Dane: Akryloamid mikrogramach/ kg
ziemniaki w plasterkach 1343
frytki 330płatk
i śniadaniowe 15
0chipsy 600
kawa zbożowa 739
kukurydza prażona 167
Wchłanianie akryloamidu odbywa się wszystkimi drogami, szybko i całkowicie każdą dawkę. Jest rozmieszczany we wszystkich tkankach, a nawet przenika do płodu i mleka.
Szkodliwe działanie akryloamidu polega na:
- jest adduktem(łączy się) z DNA i Hb(hemoglobina-krew)
-zaburzeniach ukł. nerwowego
-zaburzeniach płodu
-gentoksyczności.
Obecne badania wykazały,że dzieci spożywają bardzo dużo chipsów. Z takimi danymi w przyszłości nasza generacja będzie miała zmiany nerwów i większą podatność na zachorowania na raka już w średnim wieku.
Oto źródło informacji. Seńczuk "Toksykologia"