Dietę cukrzycową zaleca się nie tylko osobom chorym, ale także chcącym zapobiec potencjalnej chorobie. Jej podstawową zaletą jest nieprzeciążanie organizmu i dostarczanie mu wszystkich niezbędnych składników.
Dziennie powinnyśmy spożywać 5 posiłków, każde danie powinno zawierać podobną ilość węglowodanów, które pomogą utrzymać poziom cukru we krwi. Ważna też jest kontrola tłuszczów. Do naszego jadłospisu powinien trafić brązowy ryż, chleb razowy i ciemny makaron - dzięki zawartych w nich cukrach złożonych poziom glukozy w organizmie rośnie wolniej, przez co energia dostarczana jest dłużej.
W diecie trzeba ograniczyć spożywanie słodyczy, białego ryżu, produktów mącznych, owoców. Z tymi produktami należy uważać i nie wolno ich nadużywać. Czerwone mięso warto zastąpić chudym, drobiowym i rybami.
Najnowsze badania wykazują, że niektóre produkty mają działanie wybitnie obniżające poziom glukozy i insuliny. Są to: wiśnie, cynamon, winogrona, w tym wino. Podobnie rzecz ma się z czarną herbatą i kawą bez kofeiny.