Jakie zastosowanie ma niacynamid?

I kiedy warto po niego sięgnąć?
Jakie zastosowanie ma niacynamid?
Fot.materiałpartnera
13.05.2024

Niacynamid to składnik o wszechstronnym działaniu, po który mogą bezpiecznie sięgnąć także osoby z cerą wrażliwą czy naczynkową. Jest dobrze tolerowany przez skórę i jednocześnie skuteczny w walce z przebarwieniami, zmianami trądzikowymi czy oznakami starzenia się. Dowiedz się, kiedy warto sięgnąć po kosmetyki z niacynamidem. 

Co to jest niacynamid?

Niacynamid to pochodna witaminy z grupy B, a dokładnie B3. Ma wielokierunkowe działanie, dlatego z chęcią jest stosowany w kosmetologii. Składnik ten jest dobrze tolerowany przez skórę, również wrażliwą. Wpływa na jej prawidłowe funkcjonowanie, a także reguluje szereg procesów zachodzących w organizmie. 

Niacynamid można naturalnie przyjmować wraz z pożywieniem. Znajduje się w mięsie, jajach, rybach morskich, produktach pełnoziarnistych oraz zielonych warzywach. W pielęgnacji skóry, wraz z ceramidami bierze udział w odbudowanie bariery hydrolipidowej, ale to nie koniec jego zasług.

Zastosowanie niacynamidu w kosmetologii 

Niacynamid ma wszechstronne działanie, dlatego znajdziesz go w kosmetykach do przeróżnych rodzajów skóry: naczynkowej, suchej, trądzikowej i wrażliwej.

Bardzo często stosuje się go w preparatach anti-aging. Wynika to m.in. z jego zdolności antyoksydacyjnych. Niacynamid pomaga chronić skórę przed działaniem wolnych rodników, sprzyja opóźnieniu procesów starzenia, a także zwiększa naturalną odporność skóry na szkodliwe działanie czynników. Co więcej, bierze on udział w syntezie kolagenu i elastyny, czyli białek budulcowych skóry. Dzięki temu pozwala zachować jędrność i elastyczność.

Działanie niacynamidu jest doceniane także w kosmetykach na przebarwienia. Skutecznie rozjaśnia on skórę i zapobiega powstawaniu kolejnych przebarwień.

Niacynamid ma działania antybakteryjne i przeciwzapalne, dlatego sprawdzi się również w pielęgnacji cery trądzikowej i przetłuszczającej się. Zmniejsza widoczność porów, reguluje wydzielanie sebum, zapobiegając tym samym błyszczeniu się skóry. Ze względu na działanie regenerujące, niacynamid zmniejsza również widoczność blizn potrądzikowych.

Kto powinien sięgnąć po kosmetyki z niacynamidem?

Wszechstronne działanie warunkuje wszechstronne zastosowanie niacynamidu. Ten składnik świetnie sprawdzi się, jeśli masz cerę 

  • wrażliwą i nadreaktywną - niacynamid uszczelnia barierę hydrolipidową, a także zmniejsza podrażnienia skóry. Na początek wypróbuj niższe stężenia, by móc je stosować codziennie. 
  • skłonną do trądziku - niacynamid nie tylko wspiera nawilżenie skóry, która często w takich sytuacjach jest sucha, ale również pozytywnie wpływa na pracę gruczołów łojowych, zmniejszając niedoskonałości i błyszczenie się.
  • pierwsze oznaki starzenia -  skutecznie niweluje skutki fotostarzenia się, redukując przebarwienia i utratę jędrności. Zmniejsza bruzdy, zmarszczki i wiotkość skóry. Składnik ten zapobiega także żółknięciu skóry, które pojawia się wraz z upływem lat.

 

Artykuł sponsorowany

Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie