Rodzaje i rola bakterii probiotycznych

Gdzie je znaleźć?
Rodzaje i rola bakterii probiotycznych
Fot.pexels.com
08.04.2024

Bakterie probiotyczne to żywe mikroorganizmy, wyizolowane z przewodu pokarmowego człowieka, które mają udowodniony korzystny wpływ na zdrowie. Istnieje wiele rodzajów bakterii probiotycznych, ale najczęściej spotykane to Lactobacillus i Bifidobacterium. W ramach tych rodzajów istnieje wiele różnych szczepów, z których każdy może mieć unikalne korzyści zdrowotne.

Bakterie probiotyczne, gdzie je znaleźć

Bakterie probiotyczne wspierają zdrowie jelit poprzez utrzymanie równowagi mikroflory jelitowej, pomagają w trawieniu, wchłanianiu składników odżywczych, wspieraniu funkcji układu immunologicznego, a nawet wpływają na stan zdrowia psychicznego. Bakterie, które mogą kolonizować nasze jelita i mają one korzystny wpływ na zdrowie są obecne w niektórych produktach spożywczych, takich jak: jogurty, kefiry, kiszonki, kwas chlebowy (kombucha), miso, tempeh oraz niektóre sery. Spożywanie tego rodzaju produktów pomaga w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej, a co za tym idzie całego naszego organizmu.

Bakterie probiotyczne są również dostępne w formie gotowych preparatów, które zawierają wysoką koncentrację żywych kultur bakterii. Ich suplementacja jest pomocna, szczególnie dla osób z zaburzeniami jelitowymi lub po przebiegu antybiotykoterapii.

Rodzaje bakterii probiotycznych oraz ich główne role

  • Bakterie z rodzaju Lactobacillus mają wiele korzyści dla zdrowia, w tym poprawę trawienia, wsparcie dla zdrowej mikroflory jelitowej oraz wzmocnienie układu odpornościowego. Pomagają w zapobieganiu infekcjom dróg moczowych i grzybiczych.
  • Bifidobacterium są również ważnymi bakteriami, które wspomagają zdrowie jelit i ogólny stan zdrowia. Wspierają utrzymanie równowagi mikroflory jelitowej, zapobiegają biegunce podróżnych, łagodzą objawy zespołu jelita drażliwego oraz wzmacniają odporność organizmu. Bakterie z tego rodzaju są także odpowiedzialne za produkcję kwasu masłowego niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania jelit.
  • Saccharomyces boulardii to rodzaj drożdży, który jest stosowany jako probiotyk. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, pomaga w zwalczaniu infekcji jelitowych, takich jak biegunka wywołana antybiotykoterapią oraz zakażenie Clostridium difficile. Może również wspierać zdrowie skóry i całego układu odpornościowego.
  • Streptococcus thermophilus to rodzaj bakterii probiotycznych często stosowany w produkcji jogurtów i innych produktów mlecznych fermentowanych. Pomaga w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej, wspiera trawienie laktozy oraz wzmaga produkcję laktozo- i laktokwasu, co przyczynia się do obniżenia pH jelit i dzięki temu hamuje wzrostu patogenów.
  • Escherichia coli Nissle 1917 jest to szczep bakterii Escherichia coli o właściwościach probiotycznych. Wykazuje on zdolność do konkurencji z patogennymi szczepami coli w jelitach, co pomaga w regulowaniu funkcji jelitowych i w przeciwdziałaniu infekcjom jelitowym.
  • Szczep S. cerevisiae SNCM I-3856 w badaniach laboratoryjnych i klinicznych wykazano, że szczep tych mikroorganizmów może wspierać zdrową równowagę mikroflory jelitowej, pomagać w przypadku zaparć, bólu brzucha oraz mieć działanie immunomodulujące.

Rola bakterii probiotycznych w organizmie oprócz utrzymania zdrowej równowagi mikrobioty jelitowej, to wspieranie funkcji układu immunologicznego, produkcji witamin, metabolizmu składników odżywczych oraz produkcji przeciwzapalnych składników odpowiedzi immunologicznej. Regularne spożywanie różnorodnych probiotyków może pomóc w utrzymaniu zdrowia jelit i ogólnego zdrowia organizmu.

Należy pamiętać, że przed rozpoczęciem suplementacji probiotykami zaleca się każdorazowo konsultację z lekarzem, w szczególności, jeśli pojawiają się i nasilają istniejące problemy zdrowotne.

https://intesta.pl/

 

Artykuł sponsorowany

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie