Jak wzmocnić odporność tej jesieni dzięki diecie pudełkowej?

Jaki jest związek diety z odpornością?
Jak wzmocnić odporność tej jesieni dzięki diecie pudełkowej?
Fot.freepik.com
20.12.2023

Nie od dzisiaj wiadomo, że nasza dieta ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, w tym również układu odpornościowego. W okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na różnego rodzaju infekcje, dlatego zwłaszcza wtedy warto zadbać o odpowiednio zbilansowaną, zdrową dietę.

Spis treści:

Czym jest dieta pudełkowa?

Jaki jest związek diety z odpornością?

Dieta na wzmocnienie odporności

Catering dietetyczny w trosce o odporność

Czym jest dieta pudełkowa?

Cateringi dietetyczne i diety pudełkowe na dobre zadomowiły się już na polskim rynku, a wiele osób nie wyobraża sobie dnia pracy bez swoich ulubionych „pudełek”. Nic dziwnego – dieta pudełkowa to zestaw gotowych posiłków, które można zamówić z dostawą do domu lub do biura. Jedzenie zwykle jest dostarczane nocą lub wcześnie rano, dzięki czemu tuż po przebudzeniu znajdujemy komplet posiłków na cały dzień pod swoimi drzwiami. Łatwo, szybko i wygodnie.

Oferty dobrych cateringów dietetycznych są zwykle bardzo bogate i urozmaicone. Oprócz klasycznej diety, można znaleźć w nich programy żywieniowe skierowane do różnych osób (wegetarian, sportowców), ukierunkowane na konkretne potrzeby (np. wzmocnienie odporności, ustabilizowanie glikemii) lub diety eliminacyjne (np. bez glutenu i laktozy). Każda taka dieta ma odpowiedni rozkład makroskładników (białka, tłuszczu i węglowodanów) oraz jest starannie zbilansowana, by dostarczać niezbędnych witamin, składników mineralnych i innych cennych składników pokarmowych.

Dzięki swoim licznym zaletom, diety pudełkowe są wygodnym rozwiązaniem, chętnie wybieranym przez zapracowanych i nie tylko. Korzyści dobrego cateringu dietetycznego doceniają też osoby, które chcą zadbać o swój organizm i mieć pewność, że ich posiłki są nie tylko smaczne, ale też zdrowe i wartościowe odżywczo.

Jaki jest związek diety z odpornością?

Układ immunologiczny człowieka odpowiada za odporność organizmu – jest naszą naturalną barierą chroniącą przed chorobotwórczymi bakteriami, wirusami, grzybami i pasożytami. Zbudowany jest z wielu narządów, tkanek i komórek, które zlokalizowane są w całym ciele. Co ciekawe, aż 70% komórek odpornościowych znajduje się w układzie pokarmowym, głównie w jelitach.

Nie ulega wątpliwości, że dobry stan jelit i zamieszkującej je korzystnej mikroflory jelitowej ma bardzo duże znaczenie dla sprawnego i skutecznego funkcjonowania odporności. Jednym z najlepszych sposobów na wspieranie mikrobioty jest przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania – błonnik zawarty m.in. w warzywach, owocach, pestkach i nasionach stanowi pożywkę dla dobroczynnych bakterii bytujących w jelitach. Co więcej, zawarte w wartościowej, nieprzetworzonej żywności składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne stymulują odpowiedź przeciwzapalną organizmu i wspierają aktywność komórek odpornościowych.

Warto pamiętać, że komórki układu immunologicznego żyją maksymalnie 36 godzin, a następnie zostają zastąpione przez kolejne, nowopowstałe komórki. Powinniśmy wspierać ten nieustannie trwający proces, dostarczając swojemu organizmowi składników kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania odporności: kwasów tłuszczowych omega 3, witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. A czego unikać? Przede wszystkim wysokoprzetworzonej żywności, sztucznych, chemicznych dodatków do jedzenia oraz alkoholu.

Dieta na wzmocnienie odporności

Układ odpornościowy każdego z nas codziennie walczy z wieloma niebezpiecznymi patogenami. Największej próbie jest jednak poddawany w okresie jesienno-zimowym, kiedy drastycznie wzrasta ilość przeziębień i innych sezonowych infekcji. W tym czasie warto szczególnie zadbać o jakość i skład posiłków, które lądują na naszych talerzach.

kobieta trzymająca miseczkę z owocami pokazuje, co ma najwięcej witaminy C

                                                                                                                             Fot.freepik.com

W codziennej diecie wspierającej odporność nie może zabraknąć produktów zawierających naturalne, łatwo przyswajalne witaminy, wszystkie ważne składniki mineralne, zdrowe tłuszcze oraz przeciwutleniacze.

  • Do każdego posiłku należy dodawać świeże warzywa i owoce, zwłaszcza te bogate w witaminę C (np. natkę pietruszki, paprykę, porzeczki, kiwi) i beta-karoten (marchew, dynię, bataty, jarmuż).

  • Warto uwzględnić w diecie produkty zawierające kwasy omega-3 (tłuste ryby morskie, orzechy włoskie) oraz omega-6 (orzechy, nasiona i pestki, soję).

  • Wskazane są również produkty zawierające selen (np. orzechy brazylijskie, ryby i skorupiaki) oraz cynk (np. ciemne pieczywo, kasza gryczana, produkty pełnoziarniste).

  • Nie należy zapominać też o kiszonkach i fermentowanych produktach mlecznych, które są źródłami naturalnych probiotyków.

  • Dietę warto uzupełnić o produkty znane ze swoich właściwości antybakteryjnych: czosnek, kurkumę oraz miód.

Dla prawidłowego funkcjonowania odporności niezbędna jest też witamina D. Okres jesienno-zimowy to idealny czas na skontrolowanie jej poziomu w organizmie i uzupełnienie ewentualnych braków. Dowiedz się, czym grozi niedobór witaminy D.

Catering dietetyczny w trosce o odporność

Prawidłowe skomponowanie zdrowej, smacznej i wysokoodżywczej diety, która w dodatku będzie wsparciem dla odporności, może być nie lada wyzwaniem. Taki jadłospis musi zawierać nie tylko odpowiednią ilość energii, białka, tłuszczu i węglowodanów, ale też dostarczać wszystkich witamin, składników mineralnych i innych cennych składników odżywczych w zalecanych dawkach.

Samodzielne zbilansowanie diety na wzmocnienie odporności wydaje Ci się trudne, problematyczne lub zbyt czasochłonne? Skorzystaj ze sprawdzonego, gotowego rozwiązania, jakim jest zdrowy catering dietetyczny SuperMenu i niecodzienna dieta pudełkowa Anny Lewandowskiej Wzmocnienie Odporności. Znajdziesz w niej wyśmienite, a przede wszystkim zdrowe posiłki, które powstają na bazie produktów aktywnie wspierających odporność w sezonie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę. Diety pudełkowe cateringu dietetycznego SuperMenu dostępne są w Warszawie i innych dużych miastach w Polsce – Twoje zdrowe jedzenie jest dosłownie na wyciągnięcie ręki!

Nie musisz już zastanawiać się, co ma najwięcej witaminy C i w czym jest witamina B6. Eksperci SuperMenu zajmą się odpowiednim bilansowaniem całego jadłospisu i komponowaniem Twoich posiłków, które będą dzień po dniu wspierać Twój układ immunologiczny. Dzięki diecie Wzmocnienie Odporności dostarczysz swojemu organizmowi witamin, minerałów i kwasów omega-3 w odpowiednich ilościach i proporcjach oraz w prosty i wygodny sposób wdrożysz do swojej rutyny zasady zdrowego odżywiania. Wypróbuj dietę pudełkową Wzmocnienie Odporności i nie daj się infekcjom!

 

Artykuł sponsorowany

Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie