Kofeina to alkaloid, który występuje m.in. w ziarnach kawy, jak również w liściach herbaty – a zatem surowców służących do przyrządzenia najpopularniejszych napojów. Spożywasz je każdego dnia? Zobacz, jak zawarta w nich kofeina może wpływać na zdrowie układu krwionośnego.
Kofeina jest kojarzona przede wszystkim z kawą. I rzeczywiście, jest ona jednym z podstawowych składników tego napoju[1]. I to w kawie znajduje się najwięcej kofeiny – nawet do 85 mg/100 ml[2].
Kofeinę zawierają ponadto m.in.:
Można więc powiedzieć, że jest to dość powszechny związek, z którym ma się do czynienia na co dzień – choćby popijając „małą czarną” o poranku czy herbatę po południu.
Kofeina ma wpływ na funkcjonowanie organizmu, nawet w niewielkich ilościach na poziomie 20-200 mg. Ta substancja wspiera:
Dlatego jej obecność w napojach jest często postrzegana jako pożądana, a wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez cappuccino czy espresso. Jak jednak jej spożycie przekłada się na pracę serca?
Kofeina zawarta w kawie i innych napojach może działać na układ krwionośny w dwojaki sposób.
Warto także zwrócić uwagę na inne składniki zawarte w napojach kofeinowych. Przykładowo:
Można zatem śmiało powiedzieć, że spożywanie naturalnych napojów z kofeiną w rozsądnej ilości (do 400 mg kofeiny na dobę[8]) nie powinno zaszkodzić Twojemu organizmowi.
Lubisz sięgać po napoje z kofeiną? Wcale nie musisz z nich rezygnować. Warto jednak zadbać nie tylko o ich spożywanie w odpowiedniej ilości, ale i o typ wybieranych produktów. Na co zwrócić uwagę?
Pamiętaj o tych prostych zasadach i sięgaj po kofeinę bez obaw o zdrowie serca.
[1] Głuszek J., Kosicka T, Wpływ kawy, herbaty, kakao na ciśnienie tętnicze i układ sercowo-naczyniowy; Nadciśnienie Tętnicze 2014, t. 18, nr 1, s. 1-8.
[2] Wiśniewska-Łowigus M., Drobik P., Zagrożenia związane ze spożywaniem kofeiny w ciąży, Pielęgniarstwo Polskie 2013, t. I (43), s. 28-33.
[3] J.w.
[4] Głuszek J., Kosicka T, Wpływ kawy, herbaty, kakao na ciśnienie tętnicze i układ sercowo-naczyniowy; Nadciśnienie Tętnicze 2014, t. 18, nr 1, s. 1-8.
[5] Edoardo Casiglia i inni, Caffeine intake reduces incident atrial fibrillation at a population level, „European Journal of Preventive Cardiology”, 2018
[6] Pelczyńska M., Bogdański P., Prozdrowotne właściwości kawy, Varia Medica, 2019, t. 3, nr 4, s. 311-317.
[7] Głuszek J., Kosicka T, Wpływ kawy, herbaty, kakao na ciśnienie tętnicze i układ sercowo-naczyniowy; Nadciśnienie Tętnicze 2014, t. 18, nr 1, s. 1-8.
[8] Wiśniewska-Łowigus M., Drobik P., Zagrożenia związane ze spożywaniem kofeiny w ciąży, Pielęgniarstwo Polskie 2013, t. I (43), s. 28-33.
[9] Pelczyńska M., Bogdański P., Prozdrowotne właściwości kawy, Varia Medica, 2019, t. 3, nr 4, s. 311-317.
[10] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can
Artykuł Sponsorowany