Niskie temperatury i brak słońca sprzyjają zarówno przeziębieniom, jak i przygnębieniom. Jeśli poszukujesz ciepłego napoju, który nie tylko Cię rozgrzeje, ale także poprawi humor swoim pysznym smakiem — mamy dla Ciebie świetną propozycję. To kawa pierniczkowa! W końcu kto z nas nie lubi tego charakterystycznego, piernikowego smaku?
Piernik był znany już w starożytności, choć w nieco innej postaci niż dzisiaj. Był określany mianem miodownika, a to wszystko ze względu na jego skład — przygotowywano go jedynie z miodu, mąki i przypraw. W Polsce pierniki pojawiły się wraz z napływem niemieckich osadników. W tamtych latach przysmak ten był jednak drogi, a pozwolić sobie na niego mogli jedynie ludzie zamożni. Było to spowodowane przede wszystkim wysokimi cenami przypraw, w tym przede wszystkim cynamonu, pieprzu i gałki muszkatołowej.
Pomimo wysokiej ceny piernik był serwowany podczas rodzinnych świąt i uroczystości. Mowa tu nie tylko o Bożym Narodzeniu, ale także o Wielkanocy, czy urodzinach, chrzcinach i weselach. Zdarzało się nawet, że surowe ciasto na piernik przekazywano podczas ślubu jako część wiana panny młodej. Ciekawostką jest, iż pierniki w tamtych czasach można było również nabyć w aptece. To wszystko ze względu na właściwości przypraw pierników, które świetnie radziły sobie z problemami trawiennymi.
Pierwszy przepis na pierniki był ściśle strzeżony, a najstarsza znana receptura pochodzi z 1725 roku. Obejmuje ona takie składniki, jak mąka, alkohol, miód, spulchniacz oraz wspomniane wcześniej przyprawy. Przepis wskazywał, że dobry piernik musiał sporo leżakować, nawet do kilku tygodni. Receptura ta uległa przeróżnym modyfikacjom i obecnie dostępnych jest naprawdę sporo tego typu przepisów. Znaczną zmianę podejścia do pierników zauważyć można w okresie II RP. Wszelkie receptury zostały znacznie uproszczone, a ciasto wcale nie musiało leżakować przez kilka tygodni.
Zapach korzennej przyprawy nadal towarzyszy nam w okresie bożonarodzeniowym. Chyba każdy z nas uwielbia pierniki i ich charakterystyczny smak! Popularność pierników urosła do tego stopnia, że powstało ogrom przepisów nie tylko na same ciasteczka, ale także i inne napoje o tym wspaniałym smaku. Przykładem może być kawa w kapsułkach firmy Nespresso. A teraz zapoznaj się z naszym przepisem na kawę pierniczkową!
Coraz więcej słyszy się o prozdrowotnych właściwościach pierników. Czy rzeczywiście takie posiadają? Jak już wyżej wspomniano, pierniki były stosowane w przypadku problemów żołądkowych. Wówczas korzenne przyprawy uznawano za najlepszy lek zarówno na zaburzenia gastryczne, jak i infekcje gardła, czy ogólne stany zapalne.
Szczególnie cenne właściwości posiadają przyprawy, takie jak imbir, cynamon, kardamon, czy anyż. Bardzo często znajdują się w piernikach i są w stanie zwalczyć wiele problemów zdrowotnych. Sytuacja wygląda podobnie w przypadku miodu, który uznawany jest za naturalny antybiotyk. Należy jednak pamiętać, że w pierniczkach przypraw tych jest niewiele, ponadto ciasteczka spożywa się jedynie raz na jakiś czas. Aby móc czerpać realne korzyści ze spożywania tych składników należy jeść je w większych ilościach i częściej. To jeden z powodów, dla których warto w zimowe dni regularnie pić pierniczkową kawę! Drugim powodem jest wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Koniecznie musisz spróbować tego napoju!
Proponujemy przepis na pyszną kawę z mlekiem. W zależności od własnych preferencji, mleko możesz zamienić na napój roślinny, a biały cukier na cukier trzcinowy. Modyfikuj dowolnie recepturę — to w końcu Tobie ma smakować!
Składniki:
W pierwszej kolejności przygotuj 100 ml espresso — dowolnym sposobem. Przepis przeznaczony jest zarówno dla osób, które posiadają ekspresy na kapsułki, jak i zwykłe zaparzacze. Jeśli preferujesz mocną kawę — niech espresso będzie intensywne, czarne. Jeśli z kolei jesteś fanem delikatnych kaw — postaw na nieco słabszy napar.
Następnie zagotuj 200 ml w garnku oraz umieść w nim wszelkie przyprawy wraz z cukrem. Mieszaj tak długo, aż cukier się rozpuści, a mleko będzie dostatecznie ciepłe. Następnie przelej całość do zaparzonego wcześniej espresso i wymieszaj. Dodaj odrobinę syropu klonowego oraz dowolnie wybranego dodatku — może to być bita śmietana, pokruszona czekolada, kakao, lub ciasteczko. Całość jest gotowa — smacznego! Kawę możesz podawać w towarzystwie pysznego deseru lub klasycznych pierniczków.
Materiał partnera